.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.kwi.2025 13:52:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bass w B3
PostNapisane: 07.paź.2004 22:54:15 
Użytkownik

Witam wszystkich klubowiczow.

Mam w Bagazniku mojego B3 tubke Magnata Bull Power 600, ktora jest napedzana koncowka MacAudio. Mocy tej koncowki nie znam bo tabliczka znamionowa jest zniszczona, ale sypie to dosc konkretnie a przynajmniej ta mi sie wydawalo. Niedawno mialem "mala" stluczke i auto stalo dosc dlugo w warsztacie wiec pozyczylem swoj sprzet dla kumpla ktory zainstalowal to w swoim Tico. Jak uslyszalem jak to gra to nie moglem uwierzyc ze to moj sprzet. Jak koles dawal czadu to w Tico zaczynal wibrowac dach :!: Niestety w mojej niuni ten basik jest strasznie tlumiony. Podejrzewam ze jest to wina zbiornika paliwa ktory znajduje sie tuz za tylnym oparciem.

Myslalem nad wstawieniem bas rflexa w tylna polke ale nie wiem czy to zda egzamin. Moze macie jakies unne propozycje na ten problem??

Tytuł:
PostNapisane: 08.paź.2004 10:11:13 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Przy bass reflexie w półkę jest sporo rzeźby. Na Twoim miejscu założyłbym jakiś "zwykły" bass reflex lub zamkniętą z dobrym głośniczkiem i pogonił to wzmakiem o wiadomej mocy :) Gwarantuję że usłyszysz.

A co do tego, że w Tico grało lepiej, są przynajmniej dwa powody:
1) jest dużo mniejsze
2) ma tylnią półkę a nie blachę. Wiem jaka jest różnica, bo z ojcem mamy takie same sprzęty w wózkach (Astra hatchback i Pasek limuzyna) i u mnie rozkręcone jest na 1/3 a u niego na 2/3 i gra tak samo.

Tytuł:
PostNapisane: 08.paź.2004 11:25:26 
Użytkownik

Niestety nie mam teraz kaski na inwestycje w audio bo w poniedzialek jade zagazowac moja niunie. Myslalem wlasnie nad jakims innym sposobem poprway bassu.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2005 21:06:16 
Użytkownik

z dobrym basem w audi 80 (sedan jest problem) Problem tkwi w tym z esedany są mało wdzięcznymi autami do nagłasniania z tej racji ze przestrzeń bagaznikowa jest dość dobrze odizolowana od kabiny pasażerskiej. Zeby dobrze sobie poradzić z tym problemem musiałbys sie zgłośic do dobrej firmy zajmującej sie instalacjami car audio i im posypac troche $$. Jesli chcesz to zrobić po kosztach to rozwiązaniem jest stosunkowo mocny wzmacniacz, skuteczny głosnik basowy w skrzynce bass reflexx liczonej pod niego (dobrze zagra głosnik 25cm i biorąc pod uwage skutecznosc i cene warto puszkuac w produktach Hertza). Kolejną rzeczą to zrobienie przelotu miedzy kabiną a bagaznkikiem, ale to stanowi problem. Jedynym mało sensownym rozwiązaniem jest złozenie tylnego oparcia (np poowki jesli masz dzielona kanape) Zaobserwuj jaka jest roznica w głośnosci.

Jesli chodzi o bas to nie tylko skrzynka z subem za to odpowiada. Jesli włożysz ciekawe głosniki 16cm w wytłumione drzwi i zapniesz to pod wzmacniacz to łądnie będIze kopało po nogawkach. Sub bedzie wtedy uzupelnienem basu i bedzie zapewniał niskie zejście (czli odtwarzał i silniej akcentował te najnizsze czestotliwosci - 45-70Hz )

Miłej zabawy :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2005 20:24:16 
Użytkownik

Aha ..po skrzynia lepiej gra niz tuba

Tytuł:
PostNapisane: 14.sty.2005 10:14:41 
Użytkownik

Chance napisał(a):
Aha ..po skrzynia lepiej gra niz tuba

ano dokładnie , tuby często robione są z rulowanego kartonu więc nie są wstanie wytworzyć takiego ciśnienia jak skrzynia z twardego MDF-u :peace:

masz duży bagażnik dobrze odizolowany więc się nie dziw że w Tico gra lepiej (choc zapewne nie lepiej tylko głośniej)...

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2005 21:43:19 
Użytkownik

tez mialem tube magnata 600W (300rms) w b3 grala bardzo dobrze ale musi byc dobrze przymocowana do podloza a jej rozmiary na to nie pozwalaja :/ ale podobno lepiej w sedanie graja skrzynki np. JBL

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 18:13:11 
Użytkownik

tez jestem posiadaczem tej samej tuby i tez w b3 tylko ze mam ja podwieszona pod tylna szyba. wyjalem tylne glosniki zeby chociaz troche tego basu wpadalo do kabiny ale to nie spelnia moich oczekiwan. i tez mam ten sam problem ze zbiornikiem paliwa. i nie wiem co mam poradzic. juz nawet myslalem o wyrzuceniu baku paliwa ;) ale tak naprawde to nie wiem jak to rozwiazac. nie ma to jak poczuc soczysty bass na kregach. a wstawiac nowy sprzet nie wiem czy jest sens bo i tak bedzie podobny efekt bo i tak caly dzwiek sie nie przedostanie do kabiny. rzeczywiscie juz myslalem nad wstawieniem w przednie drzwi jakichs glosnikow ale tylko na mysleniu sie skonczylo. moze to by bylo jakies optymalne rozwiazanie.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 21:25:04 
Użytkownik

panowie odpowiedz jest jedna

w b3 macie zbiornik paliwa i obudowana szybke od dolu wiec pasmo przenoszenia jest znacznie mniejsze
butla strasznie tlumi i tyle(a wyjatkowo jak masz ja pelna :diabel: )

powoli do przodu - sold 2004-2006
C4 93r 2.3 - stolen - 2006-2007

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 21:25:55 
Użytkownik

panowie odpowiedz jest jedna

w b3 macie zbiornik paliwa i obudowana szybke od dolu wiec pasmo przenoszenia jest znacznie mniejsze
butla strasznie tlumi i tyle(a wyjatkowo jak masz ja pelna :diabel: )
a co wyrzucenia zbiornika paliwa to zapomnij bo nie przejdziesz przegladu (zminic go tez nie mozesz na mniejszy lub ulorzyc w inny sposob)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 22:00:07 
Użytkownik

Ja bym zaczął od tego że tuby nadają się jedynie do jarania, a nie słuchania muzyki. Brutalne ale prawdziwe. Jak chcecie uzyskać trochę basu to proponuję obudowę zamkniętą lub BR i napędzenie tego chociaż "przeciętnym" wzmakiem. Dla lepszego efektu można wyjać głośniki z półki - tak jak zrobił orzelek. Gwarantuję dobry basik.

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 22:32:32 
Użytkownik

no wiesz stary jesli kots chce podpiac tube po radio bez wzmacniacza to gratuluje :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2006 23:51:02 
Użytkownik

nie to zebym nie wiadomo jak narzekal bo powiem ze gra to calkiem przyzwoicie tylko jedynie denerwuja mnie nie co jakies brzeki przy mocnym uderzeniu wtedy poprostu bass jest nieco znieksztalcony ale tak to gra niezle. kazdy ma swoje przekonania czy to do tuby czy skrzynki ja sie nie bede wypowiadal na temat skrzynki bo nie mialem i nie sluchalem. a tuba wpadla pierwsza w moje posiadanie i nie narzekam co do samego jej brzmienia. jedynie wydaje mi sie ze przy wlozeniu skrzynki rodzaj brzmienia nie zmienilby sie drastycznie i pewnie nie wykluczyloby to i tak problemu baku. jedynie zmenilbym zdanie gdybym sam odsluchal brzmienie skrzynki w moim aucie. wtedy dopiero moglbym porownac obie konstrukcje.
jezeli jest ktos ze szczecina kto chce mnie przekonac co do brzmienia skrzynki to pisze sie na to :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 07:23:05 
Użytkownik

@ Gural => Pod cokolwiek tego nie podpepniesz to i tak będzie kiepsko. Zobacz z czego zrobione są skrzynki a z czego tuby.

@ orzelek => wszystko kwestia mocy. Jak popędzisz czymś mocniejszym to i bas się przebije. Do tego dochodzą parametry głośnika (a przede wszystkim częstotliwość do jakiej schodzi).
BTW do letniego zlotu będę już miał pewnie założone, więc jeśli się spikniemy, to wtedy usłyszysz że bak w B3 nie jest w stanie zatrzymać basu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 09:43:43 
Użytkownik

co do glsosnika to nie sadze zeby on byl kiepski ma 300 watt w rms a pasmo przenoszenia ma wieksze od np jbl oczywiscie nie mowie tu o wypasach jbl tylko o mniej wiecej podobnej tubie. poza tym chcialbym zobaczyc jaka to jest ta solidna konstrikcja i posluchac jej brzmienia. jak narazie to nie pozostanie mi nic innego jak tylko moja tuba. juz widzialem co mogl bym innego wrzucic ale to nie w najblizszym czasie. mowa tu o kickerze w obudowie zamknietej. poza tym nie wiem czy by sie zmiescila do bagaznika :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 09:46:56 
Użytkownik

sluchaj stary jak sobie zalatwisz dobra tube np typu wpster to zmienisz zdanie moj kumpel jak bylismy w stanach sobie przywiozl i po tamtym zmienilem zdanie :>

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 09:56:30 
Użytkownik

@ orzelek - jeżeli sprzęt nie jest "markowy" to dane często podane są na wyrost. Nie mówię tego dlatego żeby Ci "dokopać", tylko że fakltycznie tak jest. Plusem tego jest to, że słabsze głośniki łatwiej "ruszyć", ale mniej wytrzymują.

@ Gural - proszę gościu, ta tuba by chyba musiałaby byc zrobiona z drewna żeby dawała dobry basik. A tak a propos, dlaczego instalacje profesjonalne opierają się na komorach zamknietych lub BR a nigdy na tubach? Hmm...chyba nie dlatego że szkoda im bagażnika. A, jeszcze jedno - czy jakiś szanowany producent podaje do swoich głośników wymiary tub? Nie? Hmm...podaje tylko dla skrzyń.
Nie przeczę że w Twojej ocenie ta tuba gra dobrze, ale posłuchaj sobie dobrego głośnika w dobrze dobranej skrzynce to zmienisz zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 10:07:29 
Użytkownik

no nie wiem wczesniej byla mowa ze to mamy takie same tuby Magnat Bull Power i one wlasnie maja 300 watt rms, a sadze ze magnat jest na tyle ceniaca sie firma ze raczej by nie zanizala wlasciwosci sprzetu, no chyba ze magnata masz za jakas bez firmowke. no chyba ze jestes w posaiadaniu jakiegos JL audio. nie jestem jakims tam specem ale wydaje mi sie ze byle g.. to nie jest zrobiona bo widzialem inne tuby i z czego one sa zrobione no to rzeczywiscie sie troche roznily. <peace> :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 10:48:44 
Użytkownik

Magnat jest bardzo przyzwoitym średniakiem, ale w te 300 W RMSu bym nie wierzył do końca. Mialem zestaw dwudrożny z serii Bull Power, który miał niby 70 RMSu. W rzeczywistości było z (całą uczciwością) przynajmjniej połowę.

Druga sprawa to sprzęt czym to napędzasz. Jeśli masz stosunkowo słaby wzmak to nie wykrzesasz za wiele z subika. Więc może wina leży po stronie właśnie samego wzmaka.

Nie myślałeś by zrobić eksperyment i wrzucić ten głośniczek w skrzynkę?

Peace :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2006 14:19:12 
Użytkownik

szczerze mowiac rzeczywiscie sie nad tym zastanawialem ale doszedlem do wniosku ze lepiej by bylo wogole zmienic to na cos bardziej audiofilskiego ale to wszytsko zalezy od srodkow na ten cel. takze nie wiem jak to bedzie. mam nadzieje ze wkoncu kiedys spelnia sie moje oczekiwania. ale jak to sie mowi apetyt rosnie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1