masz tutaj troszkę z instrukcji deh 4000ub ale nie wiem czy coś ci to pomoże:
Regulacja ustawień subwoofera
Gdy wyjście na subwoofer jest aktywne, można ustawić częstotliwość odcięcia oraz poziom wyjścia subwoofera.
Przy pomocy pokrętła MULTi-CONTROL wybierz opcję SW SETTING 2.
Naciśnij MULTI-CONTROL w celu wyświetlenia trybu ustawień.
Naciśnij MULTI-CONTROL w celu wybrania segmentu, którego ustawienia chcesz zmienić.
Cut Off Frequency (częstotliwość odcięcia) - Level (poziom)
4. Obracając pokrętłem MULTI-CONTROL, wybierz ustawienie.
Cut Off Frequency
Możesz wybrać między następującymi parametrami częstotliwości odcięcia:
50-63- 80-100-125(Hz)
Do subwoofera przesyłane są tylko sygnały niższej częstotliwości od wybranej powyżej.
Level
Każde obrócenie pokrętła MULTI-CONTROL w lewo lub prawo, powoduje obniżenie bądź podwyższenie poziomu sygnału z subwoofera (w przedziale -24 do +6).
i jeszcze :
Korzystanie z filtra górnoprzepustowego
Jeżeli nie chcesz, aby dźwięki o niskiej częstotliwości przeznaczone dla subwoofera były reprodukowane przez głośniki tylne lub przednie, włącz filtr górnoprzepustowy HPF. Od tej pory głośniki przednie i tylne będą reprodukowały jedynie dźwięki o częstotliwości wyższej od wybranego tutaj zakresu.
Przy pomocy pokrętła MULTI-CONTROL wybierz opcję HIGH PASS FILTER.
Naciśnij MULTI-CONTROL w celu wyświetlenia trybu ustawień.
Obracając pokrętłem MULTI-CONTROL, wybierz ustawienie.
Możesz wybrać między następującymi parametrami częstotliwości odcięcia:
50-63- 80-100-125(Hz)
Do głośników przesyłane są tylko sygnały wyższej częstotliwości od wybranej powyżej
nie wiem czy masz podobne funkcje u siebie u mnie śmiga to elegancko poustawiałem według instrukcji i jest ok tuba daje bass a głośniki przód i tył mam tak ustawione że nie przenoszą tonów poniżej 125Hz. I nic nie pierdzi tylko czysto gra
Pozdrawiam