Witam, jakiś czas temu wziąłem się za montaż głośników średniotonowych w mojej A8ce, z początku nie wydawało się to tak skomplikowane jak wyszło w praktyce

Chciałem zrobić to raz a dobrze, ponieważ wszelkie późniejsze zmiany wiązały by się z demontażem deski co nie jest rzeczą ani łatwą, ani szybką

Głośnikiem jaki miałem zainstalować był domowy 12cm Scan Speak 12M4631 z serii Revelator (występujący również w 3 drożnym zestawie Alpine F1 status). Prócz samego przykręcenia głośnika musiałem uzyskać szczelną komorę zamkniętą o objętości 1 - 2 litry, co potem okazało się rzeczą niebywale trudną.
Po demontażu deski wyszło na to, że w miejscu gdzie chcę zainstalować głośnik znajduję się tunel powietrza, co mnie akurat nie zdziwiło, ale zaraz pod tunelem jest aluminiowa belka stanowiąca konstrukcje pod deskę rozdzielczą. Po dokonaniu pomiarów wyszło na to ze mam od magnesu głośnika do belki jakieś 1cm więc wszystko musiało zostać zrobione bardzo dokładnie, w przeciwnym wypadku albo nie założyłbym deski, albo głośnika. Na początku wywierciłem dziury pod głośnik, po wstępnych przymiarkach wszystko wydawało się być jak najbardziej ok. Następnie wykroiłem dziure w tunelu powietrznym izolując oba strony tunelu od komory głośnika kilkoma warstwami żywicy + maty. Cały środek komoy został również zrobiony z mat + żywicy, a dół komory z kawałków płyty 6mm MDFu wzmocnionej żywicą. Następnie tunel powietrzny został połączony giętkimi rurkami o średnicy 20mm. Może z opisu nie wygląda to na zbyt skomplikowane, jednak aby wszystko wyszło jak należy musiałem spędzić nad tym lekko ponad 2 tygodnie
Gdzieś wcieło mi zdjęcia z prac nad komorami, więc póki co zaprezentuje tylko efekt finalny, zdjęcia z prac wrzucę później