Witam!
Chciałbym opisać mój sposób na wpakowanie 13cm głośników do A6 C4.
Pacjent
A6 C4 Avant (czyli moja Niunia)
Narząd do przeszczepu
Zestaw Infinity Ref 5020CS
Założenia
Możliwie dobry dźwięk, w rozsądnej cenie i przede wszystkim seryjny wygląd, czyli upchanie wszystkiego pod oryginalną maskownicą.
Jak wiadomo w A6 C4 z przodu seryjnie siedzą głośniki mocowane na trzy śruby w rozmiarze ok 11-12cm średnicy. Montowane są w obudowach z tworzywa typu bass reflex. Podobno można w nie wpakować 13cm głośniki bez większych przeróbek, ale jak się okazuje głośnik głośnikowi nie równy i moje Infinity okazały się za duże do takiej operacji. Wybór głośników jest oczywiście sprawą indywidualną.
Początkowo chciałem wykonać pierścienie z MDFu mocowane bezpośrednio do blachy. Problemem okazało się zafalowanie blachy po prawej stronie drzwi (zależało mi żeby nie kaleczyć blach mojej Niuni). Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że montując boczek drzwi musi się on przesuwać z góry na dół. Nie mówiąc już jak takie ograniczenia przestrzeni jak opuszczona szyba, albo stercząca kostka od silnika elektrycznych szyb. Wszystkie te elementy nieźle ograniczają nasze pole do popisu.
Wpadłem więc na pomysł wykorzystania oryginalnych paneli Nokii, przerabiając je na obudowy zamknięte. W skrócie wyglądało to tak, że trzeba bylo nieco przyciąć, przygotować odpowiedni pierścień z MDFu pod głosnik 13cm, nieco go zmodyfikować i na końcu całość połączyć żywicą.
Poniżej zamieszczam małe fotostory z rezania:
Odpowiendio przycięta obudowa Nokii z odpowiednio przygotowanym pierścieniem MDF.
Przymiarka głośnika
I wyżywicowany panel
No i na koniec widok po zamontowaniu:
Dla estetów: Panele można pomalować w całości na czarno np. chlorokauczukiem.