.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 06:42:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 B5 1.9tdi 1z] soft
PostNapisane: 18.kwi.2007 14:16:43 
Użytkownik

witam potrzebuję seryjny soft do auta jak w temacie lub kogoś z okolic bialegostoku kto mi go wgra. Problem jest taki, że auto strasznie hałasuje podczas przyśpieszania i sprawdziłem już wszystko poza zmianą softu który jest na 99% nieseryjny. Jeszcze jedno pytanie czy sterownik silnika o innym numerku niż mój ale od auta z takim samym silnikiem będzie pasował ? bardzo proszę o pomoc bo już nie mam siły.
Pozdrawiam Piotr.

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 14:54:48 
Użytkownik

Soft nie ma wplywu na halas silnika a jedynie na jego moc , przyspieszenie, stabilne obroty, zuzycie paliwa. Masz eprom ktory sie wymienia i mozna spokojnie napisac do kogos , kto sie tym zajmuje, aby podeslal sam epromik i sobie go wstawisz na podstawkach. Inne wyjscie to posiadac nowe czyste epromy , programator oraz wsad , ktory mozna sciagnac p2p lub pobrac od kogos kto ma taki sam numer ECU.

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 14:58:01 
Użytkownik

Podaj numer sterownika.

AUDI 80 2.0 - zapomniałem, że to tez było
< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 15:59:51 
Użytkownik

nr sterownika 028 906 021F, są wlutowane podstawki także wystarczyła by kość z softem lub sam soft, o tym że soft nie ma wpływu na hałas a jedynie na moc to wiem ale przy niskich obrotach jest chyba bardzo duży moment obrotowy i przy obr 1800-2100 burczy silnik że nie da się jechać . Zmieniłem i sprawdziłem chyba wszystko( skrzynia ,poduszki silnika, wywaliłem kata,wymieniłem zawieszenie, wymieniłem siatke na wydechu )i to wszystko w p....u, jeśli to nie soft to giełda tylko dla mojego audiczka bo tak jeżdzić już dłużej nie mogę

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 19:00:27 
Użytkownik

Podaj maila to podeślę Ci wsady orginalne.

AUDI 80 2.0 - zapomniałem, że to tez było
< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 19:48:49 
Użytkownik

miój mail piotr.w5@vp.pl jestem ci bardzo wdzięczny i jeśli coś potrzebujesz to też ci pomogę w miarę swoich możliwości

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 07:44:22 
Użytkownik

Auto: Renata
Jack napisał(a):
Soft nie ma wplywu na halas silnika a jedynie na jego moc , przyspieszenie, stabilne obroty, zuzycie paliwa.

moze nie na halas ale autko po sofcie (np.TDI) wydaje troszke inny klekot niz w serii (spowodowane delikatnym przyspieszeniem kata wtrysku-jezeli taka modyfikacja miała miejsce) ... co niektórzy moga traktowac jak zwiekszenie halasu pracy silnika pod obciazeniem ... ;)

p.s osobiscie moje ucho po zmianie softu wychwyciło ta różnice ... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 09:00:00 
Użytkownik

Witam

Piotr jak wiesz mam tak samo jak Ty. Ostatio wymieniłem N75 bo był walniety
Objawy tak jak by troche zie zmniejszyły, na 3 biegu juz nie czuć. A było odczuwalne tak jak by zawirowanie spalin czy coś takiego. Na 4 i 5 w tych samych obrotach co u Ciebie dalej słychać to buczenie ale tak jak by delikaniej.
Zastanawiam sie nad wycieciem kata i ewentualnie nad tą przednią poduszka w pasie przednim- oby ją troche podniesc albo opuścic zobacze jak ona jest teraz.
Jezeli to nie pomoze to podejrzewam jeszcze turbo. Bo one w tym przedzialne obrotów dostaje kopa i aby czasem to one nie powoduje takich drgań...

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 15:16:44 
Użytkownik

cześć Robert kata nie wycinaj bo ja wyciołem i nic to nie dało także możesz sobie darować, poduszkę też zostaw w spokoju bo ja robiłem z nią chyba wszystko co można (podnosiłem , opuszczałem ) i też nic to nie dało, no może troszkę coś się zmieniło ale nie wiem czy się zmieniło czy tylko tak siebie pocieszałem że jest lepiej. O ile pamiętam to chyba też masz coś w stylu chip i ja to podejżewam jako przyczynę bo auto ciągnie od samego dołu tak że nawet nie czuć kiedy turbo się załącza i ten dzwięk też mi się wydaje jakby pochodził od turbiny ( coś jakby spaliny waliły pod ogromnym ciśnieniem w metal), zaraz będe próbował załadować seryjny soft i dam znać jaki efekt.

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 20:18:48 
Użytkownik

nie udało mi się załasować orginalnego softu, podczas programowania nie wiem dlaczego wystąpił błąd, jeśli ktoś posiada zaprogramowane kości lub cały sterownik to chętnie zakupie

Strefa czasowa: UTC + 1