.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 17:49:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: kupuję A6, proszę o pomoc
PostNapisane: 04.lip.2007 12:10:41 
Użytkownik

Witam
Od paru dni przeglądam to forum jako zainteresowany kupnem A6 do 40tys zł.
Namawiano mnie wcześniej na silnik TDI a racji mocy na 2.5V6 ale jak poczytałem to forum to zaczynam myśleć że Audi to niezbyt dobry wybór. Gdzie ta niemiecka niezawodność takiej marki jak Audi. Wcześniej jeździłem Vectrą i choć to auto przecież zupełnie innej klasy to nawet na forum Vectry nie czytałem o takich problemach.

Ponieważ chyba 50% A6 to silniki 2.5V6 TDI to siła rzeczy mój wybór na ten model jest skierowany.
Pytanie:
1. Czy jeśli sprawdzą mi VAGiem silnik w takiej A6 przed kupnem oraz auto przejdzie przegląd zawieszenia itd. i okaże się wszystko w miarę ok to czy kupująć auto z silnikiem AKE mogę zalożyć że nie spotkają mnie zbyt szybko typowe problemy z wałkami, zawieszeniem (dbam o auta, ale majątek na serwis nie wydaję tylko staram się niskim kosztem robić). Na co zwrócić uwagę podczas takiego sprawdzania przez serwis. Pod uwagę biorę tylko auta z pełną książka serwisową, najlepiej z niemiec i do tego od I własciciela lub serwisu, ale kupowałbym już tutaj od handlarza w polsce.

2. Czy uważacie że 3-4tys rocznie na serwis takiego A6 z 99/00 z przbiegiem blisko 200tys w dobrym stanie to wystarczająca kwota.

3. Czy może jednak mimo wszytsko wybrać silnik 1.8T i założyć do tego gaz (moc myślę że by mi wystarczyła). Czy dobrze rozumiem że auto z takim silnikiem z tych samych lat i podobnym przbiegiem będzie mniej awaryjne i tańsze w utrzymaniu (choć to kłóci się z moją więdzą bo uważałem że przebieg w dieslu może być 3 razy większy od beznyny a silnik będzie w tym samym stanie, a tu z forum wywnioskowałem że te diesle się psują na potęgę)

4. A może wogóle darować sobie A6, w tej cenie brałem jeszcze pod uwagę np Vectrę C która by była z 2003/2004 roku z przbiegiem prawdopodobnym koło 120tys. /wiem że to pytanie trochę tu nie na miejscu :) znajomi którzy mają A6 (ale nie z 2,5TDI) pukają się w głowę na mój pomysł z tą vectrą, ale po tym forum już sam nie wiem.

5. Na granicy moich możliwości finansowych są również "okazje" A6 już po 2001r po liftingu gdzie rozumiem nie ma tylu problemów z 2.5 TDI. Może czaić się na taki model ale wiadomo jak to jest z takimi "okazjami".

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 13:55:25 
Użytkownik

moze passat z 1.9tdi 130 km ,w twoim przypadku ? albo a4 tylko tutaj duzo mniejszy samochod... z tymi a6 to coraz wiekszy problem ...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 14:04:36 
Użytkownik

Auto: C7
Polecam silnik 1.9TDI PD 130KM -310Nm do A6 naprawde daje sobie rade.Ciągnie od samego dołu.Co nie można powiedziec o 2.5V6 TDI 150KM.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 14:18:15 
Użytkownik

passat jakoś mi nie podchodzi, zbyt powszechny.
A4 też brałem pod uwagę ale jakoś za namową znajomych zacząłem szukać A6. Nie siedziałem w A4 więc nie wiem ile miejsca, ale myśle że by wystarczyło.
1.9 silników zbyt dużo w ogłoszeniach nie widzę, 130KM to chyba dopiero od 2002roku wszedł o ile się nie mylę. I tutaj znowu, znajomi mnie straszą że to będzie za mała moc na takie auto. (przez ostatnie 5 lat prywatnie miałem auta wszystkie ok 150KM w benzynie, ale nie szaleje). Ponadto wtedy już tylko manualna skrzynia biegów, a przejażdżka tiptronickiem bardzo mi się podobała.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 14:52:21 
Użytkownik

a o tym co sądzicie?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2977352

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 17:52:33 
Klubowicz

whitetiger
1 - Jezeli auto z silnikiem 2.5 V6 TDI, bylo nalezycie serwisowane, to smiem twierdzic, ze usterkek typu powycierane walki i wyklepane popychacze w takim silniku nie bedzie, bo te awarie wynikaja z zaniedban serwisowych. Caly problem tkwi w tym , zeby znalezdz taki egzemplarz.
2 - Miejmy nadzieje, ze tak.
3 - Osobiscie wolalbym jezdzic dieslem, ale w wyborze auta kieruj sie stanem a nie silnikiem. 1.8T to ostatni silnik jaki bym chcial uzytkowac w tym modelu ale to moje osobiste zdanie. Wychodze z zalozenia, ze pojemnosci niczym sie nie zastapi, nawet suszarka.
4 - Nawet o tym nie mysl :diabel: Slyszalem, ze z Vectrami w dieslu tez cuda sie dzieja, ale o konkrety trzebaby bylo zapytac na innym forum.
5 - W nowszych wersjach silnikow 2.5 V6 TDI nie wyeliminowano do konca usterek ze starszych silnikow a okazje sobie odpusc, chyba ze urodziles sie w czepku :peace:
A ten samochod z linku ( i kazdego innego przed kupnem ) trzeba najpierw odpowiednio VAG-iem potraktowac, bo ze zdiec powiem Ci tylko tyle - bardzo ladny ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 19:12:18 
Użytkownik

whitetiger napisał(a):

znam ten komis bo mialem tam kupowac A3....ogolnie wszystkie autka z tego komisu maja taki sam opis...bezwypadkowy,ksiazka itd

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 20:11:49 
Użytkownik

a o tym co sądzicie, może ktoś jest z okolicy tego komisu:
http://www.autotrader.pl/details,29100, ... bigpicture

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2007 22:13:10 
Użytkownik

ja na twoim miejscu poprostu poszukalbym audi a4 model b6 po 2001 roku 1.9 tdi sprawdzony bezawaryjny spokoj swiety auto pozadne vectra do stop mu nie doraska fajne przyspieszenie male spalanie czego chciec wiecej....a6 to super auto tylko trzeba miec w zanadrzu te 10 tys i wtedy spi sie spokojnie zalozyc ze rozrzad trzeba w kazdym robic 2-3 tys plus te walki hydraulika itd no 10 tys zł i glowa spokojna

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 22:20:31 
Użytkownik

tak z ciekawości, oglądał ktoś może to auto:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2423561
już dość długo jest na internecie

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 22:43:23 
Klubowicz

O ile dobrze zrozumiałem autora pierwszego postu, że chce wydawać rocznie na utrzymanie auta 3-4 tysiące to niech lepiej swoje preferencje zmieni... Audi wymaga nakładów - szczególnie te mocno używane... a 3-4 tysie to na dzień dobry po zakupie wykłada się lekką ręką tak naprawdę nic przy aucie nie robiąc... Doinwestowanego ezgemplarza (a mało takich) za 40 tysięcy nie kupisz, chyba, że w budzie C4 a resztę sobie zostawisz na nieprzewidziane wypadki... Skoro jednak celujesz w 180PS (AKE) to liczysz się z rocznikami 2000 i w górę, co przy Twoim założeniu funduszu jak i przyszłych nakładów jest pomyłką. Mam AKE 2 miesiące - szacuję, że muszę w sumie dołożyć do ceny zakupowej ok. 5-7 tysięcy aby być spokojnym a kupiłem egzemplarz w naprawdę dobrym stanie po 1,5 roku poszukiwań. W vectrze będziesz miał znacznie taniej - ale to tylko opel i tak naprawdę niczym nie robi szału... Ja opla miałem (bezawaryjne auto 2.0 8V benzynowy bez gaziora) ale nigdy do tego tematu dobrowolnie nie wrócę - Audi to klasa sama w sobie! ale za to trzeba czasem zabulić...

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 06:31:40 
Użytkownik

ktos doradzil b6, wg mnie super pomysl, wyglad znacznie lepszy niz stare c5, a silnik 1.9 to konstrukcja nie do zajechania, do tego propgram i masz ok 170koni, a w tej karoserii pojdzie pewnie lepiej niz 2.5 180 w c5, pozatym mniejsze spalanie i swiety spokoj.

vectra c, szczegolnie w odmianie gts to super woz, ale pod warunkiem ze benzyna np. 2.2, diesle maja slaba pinie. trzeba tez zauwazyc, ze wectra z wygladu, jest w porownaniu z a6c5 o woiele nowsza, c5 traci juz myszką i struclem, natomiast a4b6 i vectra c, to inna troche epoka. zastanow sie czy wydajac 40 tys chcesz miec auto przestarzale z wygladu....

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 06:48:43 
Klubowicz

spanker napisał(a):
ktos doradzil b6, wg mnie super pomysl, wyglad znacznie lepszy niz stare c5, a silnik 1.9 to konstrukcja nie do zajechania, do tego propgram i masz ok 170koni, a w tej karoserii pojdzie pewnie lepiej niz 2.5 180 w c5, pozatym mniejsze spalanie i swiety spokoj.

vectra c, szczegolnie w odmianie gts to super woz, ale pod warunkiem ze benzyna np. 2.2, diesle maja slaba pinie. trzeba tez zauwazyc, ze wectra z wygladu, jest w porownaniu z a6c5 o woiele nowsza, c5 traci juz myszką i struclem, natomiast a4b6 i vectra c, to inna troche epoka. zastanow sie czy wydajac 40 tys chcesz miec auto przestarzale z wygladu....

:galy: Audi ma mało stażejący się wygląd!! Tak samo BMW!! Te auta muszą być naprawdę starej daty aby wyglądały staro - ładnie utrzymane C4 wygląda jak auto kupione z salonu 3 lata temu (dla kogoś, kto się nie zna). Vetra zaś za kilka lat będzie stara, to raz, a dwa to w środku jest tragiczna... popili chłopaki i kanciaka narysowali...

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 12:44:40 
Użytkownik

audi a4 b6 jest najlepsze z posrod c4 , c5 , najmlodsze , najlepiej wygladajace nowoczesniejsze i tak jak to mowia taka to mozna jeszcze przyszpanowac :D:D:D:D bo nie kazdy sie zna ze to kosztuje od ok 42 tys
a c4 c5 ?? no normalne ładne auto jakby ktos byl nie mily to by powiedział czym ty to 10 a w c 4 to ju 13 letnim autem sie chwalissz... to juz jest leciwe... pozatym ja uwazam do c5 nie ma silnika dla kogos rosadnego benzyniaki sa bardzo paliwozerne ( jak ktos nie chce tego ocudownego gazu ) a diesel 110 koni to za malo do takiej limuzyny
2.5 kosztowne to malo powiedzialne jak trafimy na nie za dobry egzemplarz ... a w b6 1.9 tdi 130 koni smiga sobie pieknie pali 7 litrow jak ktos kupi diamencik z napedem na 4 to juz wogole czego wiecej chciec....i 5 letnie autko to jeszcze nie stare pozdrawiam :):)

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 14:01:39 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
plecam A6 ale nie z dieslem ale z 2.8 benzyną (więcej na paliwo, mniej na serwis, problemy z turbo odpadają)

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 16:27:25 
Klubowicz

Koledzy spanker i Przemysław - powiedzcie szczerze jakimi autami jeździcie i ile (czasu i kilometrów) każdy z Was obcował z modelem 2.5TDi C5 :?:

Obiecuję, że Waszą odpowiedź pozostawię bez jakiegokolwiek komentarza ... .
W zamian za szczerość ... .

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 19:27:18 
Użytkownik

ja powiem bez bicia jezdze roznymi samochodami swoje ( vw ford seat)czasami swoim czasami znajomych 2.5 tdi jak i w w audi 100 i w c5 jezdzilem troche kilka tysiecy ....ale to raczej byly trasy lub krotkie odcinki po miescie... wiem pijesz do tego ( c5 2.5 tdi v6) ma piekna kulture pracy chodzi bardzo miekko ma rasowy głos silnika pieknie przyspiesza ( chodz 1 bieg jest denerwujaco krotki ) pred max to bylo co jechalem tym 215 km/h , tylko jest jeden minus ten silnik jesli kupisz w zlym stanie moze nie jednego doprowadzic do rujny(znam 3 takei osoby , tylko jedna jest zadowolona ) jesli oile dobrze pamietam pan ktory zakladal ten post ma do wydania 40 tys to nie bardzo widze zeby tak z usmiechem na ustach wyciagnal 1/4 tej wartosci i kupil walki hydraulike rorzad wymienil , a gdzie zawieszenie itd ....( ja nie mam zamiaru ganic 2.5 bo jest daje przyjemosc z jazdy chodzi jak benzynowy miekko itd nie przypomina diesla starego tylko jak kogos nei stac to poprostu lepiej powiedziec mu jeszcze jak sie nie zna moze kup sobie 1.9 z mniejsza kultura pracy niewiele gorszymi osiagami ale raczej mniej zainwestujesz w ten samochod<bo>) prosze bardzo skomentuj mi nie przeszkadza co powiesz jezdzilem tym wiem jak chodzi....<porostu chciales tu pokazac na forum ( nie myslalem ze sa tu tacy ludzie, ja jestem tu bo lubie to forum sobei czytac i jak moge dac jakas swoja wskazowke to poprostu ja daje ,takie zeby ktos sie poprostu nie wpieprzył w kabałe takie na przemyslenie bo czasami czlowiek sie podnieci nie potrzebnie a w kieszeni plutno) ze ja jezdziłęm " taczkami " i nie wiem co to jest pozadne auto wiec mylisz sie wiem co znaczy nawet nowe audi a8 z silnikiem 4.2 :D pozdrawiam

edit by Dred :kolego poraw swoją wypowiedz . postaw troszkękropek , przecinków i kilka akapitów bo to się tragicznie czyta

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2007 11:29:25 
Użytkownik

toledo 2000/01 1.8 5v, jezdilem krotka stara e klasa (w210) golf 4 tdi, w pracy mam corolle, a ty czym jezdzisz?

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2007 13:16:31 
Klubowicz

spanker napisał(a):
a ty czym jezdzisz?

Wystarczy zerknąć na mój avatarek ;) . Pod maską siedzi oczywiście ekstra silniczek V6 2.5TDi z całkiem końcowej fazy produkcji tego modelu ;) .
Wcześniej przechodziłem wszystkie etapy rozwoju tej jednostki i zawsze byłem bardzo zadowolony ;) .

:peace:

Ostatnio edytowano 08.lip.2007 14:10:02 przez Piotruś, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2007 14:02:36 
Użytkownik

spanker napisał(a):
... trzeba tez zauwazyc, ze wectra z wygladu, jest w porownaniu z a6c5 o woiele nowsza, c5 traci juz myszką i struclem, natomiast a4b6 i vectra c, to inna troche epoka. zastanow sie czy wydajac 40 tys chcesz miec auto przestarzale z wygladu....

Wybierając pomiędzy Vectrą C ,a Audi A6 C5 w ogóle bym się nie zastanawiał i wybrałbym Audi.
Co ja mówie,Opla nigdy bym nie wybrał,bo to najzwylkejszy badziew i nie ma co porównywać do Audi.
I wcale nie popieram twoich słow,że A6 jest przestarzałe z wyglądu i jak to pięknie mówisz jest "struclem". :zly:

Trzymaj się :peace:

BMW F30 Estoril Blue
S-Max

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1