.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 17:48:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 20:21:05 
Użytkownik

Auto: ALL 2.7BT
koledzy mogli byście mi pomóc znalazłem budowe tej skrzyni i zastanawiam sie w jaki sposó wyjąc z niej uszczelniacz(35.220/120) i wymienic ????czy bedzie potrzebne wyciąganie całej skrzyni z samochodu ????

Robił ktos taką operację ??
http://automat.pl/infusions/pro_downloa ... ds/5HP19FL[7].pdf

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 20:23:12 
Użytkownik

zapomniałem dodac ze budowa mechanizmu róznicowego jest na 16 stronie

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 21:23:53 
Klubowicz

Krysti napisał(a):
I jakie wnioski po przestudiowaniu strony producenta skrzyni? Pewnie troche zmieniles zdanie :D .
Czekam na komentarz :peace:

Krysti,

nie wiem czy chcesz mnie może sprowokować, czy naprawdę chcesz usłyszeć (przeczytać) co o tym myślę.
Ja nie zmieniłem swojego zdania - natomiast Ty do swojego tipa, jeżeli go posiadasz dla mnie możesz nawet zalewać Kujawski z pierwszego tłoczenia... :) Co mi do tego... Nic... ;)
Co do Esso - zastanów się proszę dlaczego coś jest trzykrotnie tańsze. zastanów się też np. dlaczego np. Mobil jest najchętniej podrabianym olejem od czasu kiedy jest rozlewany w Polsce...
Zawsze wieszamy psy na ASO, jest drogo, niekompetentnie, niefachowo - nie chce mi się jednak wierzyć, że wspomniany przez Ciebie Esso to jest ATF z 200 % marżą ASO.
Link, który przedstawiłeś to dla mnie żaden argument.
Dopiero co przerabialiśmy przypadek tipa, w którym problemy rozpoczęły się po zalaniu Twojego taniego Esso - nie mam jednak zamiaru poświęcić nawet 1 minuty na szukanie tego, aby coś Ci udowodnić...

Dla mnie możesz zalewać czym chcesz - tylko obiecaj, że nie wrócisz z płaczem na to forum, tylko zaciśniesz zęby i wydasz w milczeniu krocie na naprawę tego co niewątpliwie zostanie zepsute po zastosowaniu zamienników w tak newralgicznych punktach jak tiptronic... :(

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 22:11:49 
Użytkownik

drodzy koledzy wy tu sie klucicie a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi :D:D
Bardzo proosze o wsparcie

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 01:19:51 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
Krysti napisał(a):
I jakie wnioski po przestudiowaniu strony producenta skrzyni? Pewnie troche zmieniles zdanie :D .
Czekam na komentarz :peace:

Krysti,

nie wiem czy chcesz mnie może sprowokować, czy naprawdę chcesz usłyszeć (przeczytać) co o tym myślę.
Ja nie zmieniłem swojego zdania - natomiast Ty do swojego tipa, jeżeli go posiadasz dla mnie możesz nawet zalewać Kujawski z pierwszego tłoczenia... :) Co mi do tego... Nic... ;)
Co do Esso - zastanów się proszę dlaczego coś jest trzykrotnie tańsze. zastanów się też np. dlaczego np. Mobil jest najchętniej podrabianym olejem od czasu kiedy jest rozlewany w Polsce...
Zawsze wieszamy psy na ASO, jest drogo, niekompetentnie, niefachowo - nie chce mi się jednak wierzyć, że wspomniany przez Ciebie Esso to jest ATF z 200 % marżą ASO.
Link, który przedstawiłeś to dla mnie żaden argument.
Dopiero co przerabialiśmy przypadek tipa, w którym problemy rozpoczęły się po zalaniu Twojego taniego Esso - nie mam jednak zamiaru poświęcić nawet 1 minuty na szukanie tego, aby coś Ci udowodnić...

Dla mnie możesz zalewać czym chcesz - tylko obiecaj, że nie wrócisz z płaczem na to forum, tylko zaciśniesz zęby i wydasz w milczeniu krocie na naprawę tego co niewątpliwie zostanie zepsute po zastosowaniu zamienników w tak newralgicznych punktach jak tiptronic... :(

Co do marzy wcale sie nie dziwie ze maja takie narzuty w koncu z czegos musza zyc. Caly czas piszesz o zamiennikach tylko dlaczego producent skrzyni podaje dokladnie firme i symbol oleju, a ASO juz nie podaje takich informacji.
Ja nie pisze o ZAMIENNIKU tylko o oleju ktory jest w specyfikacji producenta skrzyni!!!
Nie chce Cie przekonywac zebys lat ten olej. Tylko pisanie zeby tylko w ASO kupowac jest dla mnie lekka przesada, Ciekawe ilu z nas kupuje orginalny olej do silnika w ASO, wydaje mi sie ze malo kto :) Cena tego oleju jest tak niska bo bylem w hurtowni, dodam ze tego oleju na stanie nie mieli tylko facet przy mnie dzwonil i sprawdzal - nie jest to produkt ktory kupuje sie na kazdej stacji. Tanio nie zawsze znaczy zle.

VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Było
A2 1.4tdi AMF jest
A6 C6 3.0tdi CDYA 239 2008 AVANT Jest i Quattro : )

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 09:31:44 
Użytkownik

Koledzy doczekam sie kiedys odpowiedzi na moje pytanie ????
czy bedziecie sie spierac o ten olej cały czas :536:

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 10:22:49 
Użytkownik

ok panowie wy tu gadu gadu a chlop jak mial popsuty samochod tak ma je jedynie co moge ci powiedziec to to ze ; skrzyni do wymiany uszczelniacz nietrzeba wyjmowac da rade to zrobic od boku olej w mechaniznie roznicowym to olej o specyfikacji 75w90 akurat troche sie bawie skrzyniami automarycznumi i powiem ze tiptronik bedzie chodzil bez zarzutow na atf 2 lub 3 oczywiscie nie orlenowskim a co do oleju z aso to jest firma hepu i febi ktore robia olej dla audi olej orginalny z aso ma kolor zolty i te oleje taki kolor maja jak rowniez specyfikacja jest taka sama kosztuje w detalu cos kolo 34 zl za litr G 052 162 A2 taki olej jest z aso i te dwie firmy maje olej spelniajacy norme aso jesli chodzi o sama skrzynie diegow to trzeba dy bylo zobaczyc czujniki obrotow wejsciowych i wyjsciowych a jesli to jest ok to niestety tak bez pomacania i polizania to ciezko powiedziec moze byc tak ze plyta steryjaca sie przycina waznym elementem dobrej pracy automatycznej skrzyni biegow jest nienaganna praca silnika przeplywomierz tps itp /brak jakichkolwiek bledow /

audi A6 c6 s-line 2,7 tdi quattro

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 11:04:32 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Krysti.Nie uświadamiaj na siłę Carla ponieważ on ma sporą rację.Ty z resztą też.
Ja stosuje tylko zamienniki i do ASO się nie wybieram. Też kiedyś uskuteczniałem wszystkich w wyższości lub równości zamienników.Ale poprzestałem bo i tak każdy zdecyduje się na to na co będzie miał "czas".
Więc jeśli ktoś ma ochotę oszczędzać to zaoszczędzi.Jeśli nie ma ochoty bawić się w zamienniki to tego robić nie będzie.

Tak czy owak każdy wybór będzie słuszny pod warunkiem że w zamienniku dobrze uda dobrać się parametry. A pytaniem jest co zrobisz jeśli Ci się nie uda i pociśniesz kogoś na minę?

Powiedz mi Kristi jaki staż posiadasz w doborze części zamiennych a ja Ci powiem czy możesz bawić się w doradzaniu w zamiennikach.

A koledze WmasterW proponuję wycieczkę do wyspecjaliowanego warsztatu.W innym wypadku możesz sobie tylko zaszkodzić.

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 11:23:34 
Klubowicz

Ja zdania nie zmieniłem...
Kto chce - niech kupuje "zamienniki" :)
Jaki jest jednak sens zaoszczędzenia ew. 200 - 300 PLN w porównaniu do naprawy skrzyni biegów, która jak wiadomo kosztuje circa 4000 - 5000 PLN (nowa ponad 22000 PLN) Gdzie tu sens ? :/

Jako ostatni argument:

ESSO może napisać wszystko w swoich specyfikacjach - to amerykański koncern, a oni jak wiadomo są panami świata...
ESSO LT 71141 jest koloru zielonego :!!:
Oryginalny VW/Audi ATF (G 052 162 A1/A2) wg specyfikacji VW TL 521 62 jest koloru żółtego :!!:

I teraz tak:

Wyobraźcie sobie teraz wymianę statyczną oleju w tiptroniku (jak wiemy dynamicznej prawie nikt nie umie zrobić - wyłączając takie ikony jak sserwis)
A więc zalewamy 6 litrów nowego zielonego ESSO, mając we wnętrzach tipa 3 litry ori oleju ATF żółtego. :!!:
Powstaje nam rewelacyjny kogel - mogel koloru słomkowego ;) z pewnie zdecydowanie innym niż chciałby producent skrzyni współczynnikiem tarcia oleju, lepkością kinematyczną i dynamiczną, gęstością , temperaturą płynięcia, pienieniem czy też całkowicie innym od założonego testem na ścinanie filmu olejowego na wałeczkach stożkowych...

Ten olej dla mnie dyskwalifikuje również fakt, że producent (ESSO) zaleca nawet wydłużenie czasookresu wymian do 120 tys. km - co dla mnie osobiście jest nie do przyjęcia i oznacza powolne zabójstwo tipa.

ATF wymieniamy co 60 tys. km :!!: :!!: :!!:

To już koniec mojej wypowiedzi w tym temacie (więcej Was męczył nie będę) - niech każdy robi jak uważa za stosowne - co tam do tego Carlowi :peace:

Ostatnio edytowano 29.gru.2007 12:07:09 przez carlnova, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 12:05:50 
Użytkownik

carlnowa tak piszesz o aso ze tylko aso ze tylko czesci z aso a powiedz czy ty wszystko co jupijesz to odrzau biegniesz do aso a druga zecza jest to czy zezbe w swoim i tak niezbyt zywotnym pod wzgledem walkow np. silniku robiles w aso 200 koni to przeciesz nie orginal i wogole zmniejsza sie zywotmosc silnika a ty tu piszesz tylko o jakims aso powiedz czy na taka zezbe jesli sanochod jest na gwarancji aso sie zgadza a co do naprawy to naprawa niejest az taka straszna cenowo jak piszesz i niewiem czy odsloniles klapke z oczu ja napisalem o oleju ktory ma kolor zolty i jest odpowiednim zamiennikien g 052162 a2 tak wogole to czy ty jestes osoba kompetentna w tym temacie jaki jest twoj zawod mechanik czy moze jestes ginekologiem np.

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 12:14:10 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Krysti.Nie uświadamiaj na siłę Carla ponieważ on ma sporą rację.Ty z resztą też.
Ja stosuje tylko zamienniki i do ASO się nie wybieram. Też kiedyś uskuteczniałem wszystkich w wyższości lub równości zamienników.Ale poprzestałem bo i tak każdy zdecyduje się na to na co będzie miał "czas".
Więc jeśli ktoś ma ochotę oszczędzać to zaoszczędzi.Jeśli nie ma ochoty bawić się w zamienniki to tego robić nie będzie.

Tak czy owak każdy wybór będzie słuszny pod warunkiem że w zamienniku dobrze uda dobrać się parametry. A pytaniem jest co zrobisz jeśli Ci się nie uda i pociśniesz kogoś na minę?

Powiedz mi Kristi jaki staż posiadasz w doborze części zamiennych a ja Ci powiem czy możesz bawić się w doradzaniu w zamiennikach.

A koledze WmasterW proponuję wycieczkę do wyspecjaliowanego warsztatu.W innym wypadku możesz sobie tylko zaszkodzić.

W dobrze czesci zamiennych - powiem tak 4 lata smigalem C4 i 3 lata smigam C5. Smigam na zamminikach i na oryginalnych. Ale zawsze wczesniej sprawdzalem jakie zammienik jest najlepszy. np zawieszenie pakuje tylko lemfordera. Tez jest za tym zeby czesci kupowac w serwisie ale te co trzeba, jak robilem rozrzad u siebie to wstawilem auto do serwisu i tyle.
Co do napraw zgodze sie z Carlem ze tip w naprawie jest drogi.
Wymiane statyczna mozna przeprowadzic 2 lub 3 razy pod rzad i wtedy masz prawie caly olej wymieniony wiec kogel mogel mozna zmienijszyc do minimum.

Na temat podrobek i firm nie bede sie wypowiadal bo to juz na inny topic.
Pozdrawiam

A2 1.4tdi AMF jest

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 12:19:58 
Klubowicz

juzek v8 napisał(a):
carlnowa tak piszesz o aso ze tylko aso ze tylko czesci z aso a powiedz czy ty wszystko co jupijesz to odrzau biegniesz do aso a druga zecza jest to czy zezbe w swoim i tak niezbyt zywotnym pod wzgledem walkow np. silniku robiles w aso 200 koni to przeciesz nie orginal i wogole zmniejsza sie zywotmosc silnika a ty tu piszesz tylko o jakims aso powiedz czy na taka zezbe jesli sanochod jest na gwarancji aso sie zgadza a co do naprawy to naprawa niejest az taka straszna cenowo jak piszesz i niewiem czy odsloniles klapke z oczu ja napisalem o oleju ktory ma kolor zolty i jest odpowiednim zamiennikien g 052162 a2 tak wogole to czy ty jestes osoba kompetentna w tym temacie jaki jest twoj zawod mechanik czy moze jestes ginekologiem np.

Juzek :peace:
Ginekolog Carl za chwilę wyciągnie Ci wszystkie błędy ortograficzne, które zrobiłeś... :D
Miałem się już nie odzywać w temacie - ale usilnie ciągniesz go dalej :/ - zupełnie niepotrzebnie...

A więc tak - do Twojej wiadomości:

1. Rozmawiamy tu o ATF-ie, a nie o moich 200 PS, które nie były robione w ASO :):

2. Przyjąłem do wiadomości, że Twój zamiennik jest koloru żółtego :)

3. Nigdy nie kupiłbym w zamiennikach żadnej części, która wpływa bezpośrednio na bezpieczeństwo, a także przepływki, oleju ATF do tiptronica, kompletnego rozrządu, termostatu - pozostałe kupuję w zamiennikach - czy to Cię trochę uspokoiło ? :d

4. Nigdy nie mówiłem, że ASO jest super - to tzw. "zło konieczne" :peace:

5. Jeden z moich zawodów to elektromechanik - ale jak widać nie tak dobry jak Ty :):

Pozdrawiam Cię Juzek po przyjacielsku :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 14:41:58 
Użytkownik

Drodzy koledzy a czy moze ktos dałby rade troche dogłebniej opisac mi tą operacje ????

A tak pozatym to moim zdaniem ten olej z aso jest napewno produkowany przez jakiegos producenta olejów bo przeciesz audi nie produkuje olejów .Firma Febi też nie produkuje oleji tylko je pakuje jak z resztą wiele swoich cześci . Wiec ten olej musi miec napewno gdzieś swojego producenta .Najłatwiej było by zbadac parametry tego oleju i porównywac po koleji febi itd.

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 15:42:23 
Użytkownik

WmasterW napisał(a):
Drodzy koledzy a czy moze ktos dałby rade troche dogłebniej opisac mi tą operacje ????

A tak pozatym to moim zdaniem ten olej z aso jest napewno produkowany przez jakiegos producenta olejów bo przeciesz audi nie produkuje olejów .Firma Febi też nie produkuje oleji tylko je pakuje jak z resztą wiele swoich cześci . Wiec ten olej musi miec napewno gdzieś swojego producenta .Najłatwiej było by zbadac parametry tego oleju i porównywac po koleji febi itd.

Dokladnie Audi tego oleju nie produkuje. Zreszta skrzynia biegow w calosci jest produkowana przez firme ZF i audi nie musi znac na skrzyni.
Co do produkcji czesci do Audi mam znajomego ktory produkuje w Polsce przewody do Audi i nikt nie narzeka na instalacje.. Wiec teza Carlnowy ze cos jest produkwane w USA i jest zle nie dociera do mnie. A gdzie jest produkowany Oryginalny OLEJ z ASO do TIPA - pytanie do Carlnowy ??

A2 1.4tdi AMF jest

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2007 23:10:42 
Użytkownik

akurat na elektromechanice zabardzo sie nieznam ale automatyczne skrzynki znam bo tym sie zajmoje takze troche ich juz zrobilem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 20:01:07 
Użytkownik

juzek v8 napisał(a):
akurat na elektromechanice zabardzo sie nieznam ale automatyczne skrzynki znam bo tym sie zajmoje takze troche ich juz zrobilem :peace:

Przydałoby się jeszcze trochę poznać na języku polskim, bo tego się nie daje czytać.

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 20:32:17 
Użytkownik

le... piszaje jak mi sie podoba niebede sie tu spuszczal nad ortografia wazne sa tu dopowiedzi a jesli ci sie niepodoba moja pisownia to nieczyt

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 20:42:10 
Użytkownik

Auto: C7
juzek v8 napisał(a):
le... piszaje jak mi sie podoba niebede sie tu spuszczal nad ortografia wazne sa tu dopowiedzi a jesli ci sie niepodoba moja pisownia to nieczyt
Bo to jest po kaszubsku :diabel: .Sorki nie mogłem się powstrzymać :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 20:48:51 
Użytkownik

juzek v8 napisał(a):

I tak tego nie czytam, bo nie można przez te wypociny przebrnąć. Przez szacunek dla członków AKP mógłbyś się postarać. Wietnamczycy ze stadionu lepiej piszą po polsku.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2008 17:39:50 
Użytkownik

..a może ktoś z Was zmieniał samodzielnie -dynamicznie olej w tipie. Przybieram sie zmienić atf ;wiem ze trzeba odkręcić przewód powrotu oleju z chłodnicy do skrzyni , no właśnie ale który to przewód, może ma ktoś jakiś rysunek albo wie który to przewodzik proszę o pomoc...

...najlepszego w 2008 roku...

A6 C6 3.0 - jest

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1