.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 11:53:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 1.9TDI 110 KM AFN Problem z ogrzewanem
PostNapisane: 13.sty.2008 23:11:26 
Użytkownik

witam
po przejechaniu paru kiliometrów klimotronik pokazuje 90st, za jakiś czas na blacie tez mam 90st a ciepło ledwo dmucha. Węże do nagrzewnicy są gorące i po odslonieniu otworu odpowietrzajacego nic sie nie dzieje, dopiero jak dodam mocno gazu to sika mi płyn przez dziurkę.Juz nie wiem czy moze mam układ zapowietrzony, czy pompa wody poleciała a może nagrzewnica zamulona? Dodam że termostat gotowałem i otwiera się jak woda zaczynała wrzeć.
Proszę o rade bo zapowiadają jeszcze mroźną zimę.

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2008 23:36:14 
Użytkownik

Z tego co piszesz to wynika ze powinienes sprawdzic nagrzewnice, moze byc w niej troche syfu. Ostatnio czytalem o metodzie czyszczenia nagrzewnicy bez koniecznosci jej demontazu (moze o tym juz wiesz), odlaczasz weze i w ich miejsce tymczasowo montujesz rowniez dwa (jeden odplyw) weze o dlugosci ok. 1m kazdy. I na jednym dajesz na poczatek wode pod niewielkim cisnieniem (zeby nie zniszczyc nagrzewnicy), drugi obserwujesz jaka woda wylatuje z nagrzewnicy, i odpowiednio zwiekszasz delikatnie cisnienie. Tak do momentu uzyskania czystej wody wyplywajacej z nagrzewnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sty.2008 16:17:41 
Użytkownik

Garrett napisał(a):
Z tego co piszesz to wynika ze powinienes sprawdzic nagrzewnice, moze byc w niej troche syfu. Ostatnio czytalem o metodzie czyszczenia nagrzewnicy bez koniecznosci jej demontazu (moze o tym juz wiesz), odlaczasz weze i w ich miejsce tymczasowo montujesz rowniez dwa (jeden odplyw) weze o dlugosci ok. 1m kazdy. I na jednym dajesz na poczatek wode pod niewielkim cisnieniem (zeby nie zniszczyc nagrzewnicy), drugi obserwujesz jaka woda wylatuje z nagrzewnicy, i odpowiednio zwiekszasz delikatnie cisnienie. Tak do momentu uzyskania czystej wody wyplywajacej z nagrzewnicy.

Tak robilem jak piszesz,najpierw zalożylem wąż z ciśnieniem na wlot do nagrzewnicy a potem na wylot, polecialo trochę brudów i jak zaczęla lecieć czysta woda to zmontoawlem wszystko spowrotem. A co z tym czyszczeniem bez demontażu?

Tytuł:
PostNapisane: 14.sty.2008 19:07:40 
Użytkownik

To jest wlasnie to, wlasnie wyczysciles nagrzewnice bez demontazu i co pomoglo?

Jesli chodzi o zawor odpowietrzajacy, jak odkrecisz na wolnych obrotach to bedzie saczyc sie delikatnie woda ,ewentualnie powietrze jesli jest, lub tez woda z powietrzem w zaleznosci czy uklad jest zapowietrzony czy nie.
To tyle z moich doswiadczen :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.sty.2008 22:05:16 
Użytkownik

Nic nie pomogło dalej mam to samo, a korek na zbiornilu wyrównawczym gdy silnik pracuje na wolnych obrotach ma być oczywiście zakręcony?

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 00:00:01 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Sprawdź w kanale 1 klimatronika kody błedów. Podejrzewam , że diabeł siedzi w klapie regulującej dozowanie ciepłego powietrza (nie pamiętam dokładnej nazwy).
Może się przycinać, nie otwierać do końca.
Analiza błędów wiele powie.

Wejście w kody:
Trzymasz wciśnięty klawisz recyrkulatora (dolny prawy na panelu klimy) oraz wciskasz górny prawy (strzałka w górę).
Pojawi się napis 1C. (jeśli nie , korzystasz z klawiszy + / - po lewym wyświetlaczem i doprowadzasz do pojawienia się 1C.
Naciskasz poniownie klawisz recyrkulacji i modlisz się aby było .0 (brak błędów)
Jeśli pojawi się inny kod - podaj go tutaj a sądzę , że będziemy mogli więcej pomóc.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 19:46:21 
Użytkownik

Byłem przed chwilką w samochodzie, przeżegnałem sie i na panelu na kodzie 1C mam .0 Jak rano przejade ok 1km to słysze jakieś stukniecie tak jakby któraś z klap zamykała się albo otwierała. Może w tym leży przyczyna niedomagania. Pozdrawaiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 00:07:13 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
W takim układzie proponuję jeszcze raz sprawdzić, czy układ nie pobiera powietrza i jeśli nie - czy jest porządnie odpowietrzony.
Sprawdź jeszcze tak banalną rzecz jak jakość filtra przeciwpyłkowego oraz drożność dolotu powietrza . ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 15:31:18 
Użytkownik

Sprawdź jeszcze tak banalną rzecz jak jakość filtra przeciwpyłkowego oraz drożność dolotu powietrza . ;)[/quote]
Zimnym to dmucha jak wściekły, filtr wymieniałem w sierpniu.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 21:11:52 
Użytkownik

Sprawdż sobie klapę dmuchawy czy zamyka Ci dopływ zimnego powietrza bo w tych autach lubią się zabrudzac silniczki sterujące tą klapą i wtedy nie chodzi. Wsadź głowę pod kokpit od strony pasarzera i klimatronikiem zmieniaj tem na minimum i sluchaj czy warczy silniczek powinno go być słychac jak sie obraca jak nie do zmien temperaturę na max jesli nie slychać jak silniczek sie obraca to może być przyczyna.

Strefa czasowa: UTC + 1