.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 16:15:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2.5tdi C5] Problem z odpalaniem na ciepłym silniku
PostNapisane: 12.lip.2009 11:23:24 
Użytkownik

Witam

od pewnego czasu pojawił się problem w moim samochodzie z odpalaniem co ciekawe problem ten nie występuje rano kiedy silnik jest zimny. Problemy zaczynają się kiedy samochód nagrzeje się do temperatury 90stopni i zostanie wyłączony na powiedzmy 5-10 minut po tym czasie silnik odpala zazwyczaj za 2 razem czasami zdarza się że nawet za 5 albo i 6. Również zauważyłem że większe problemy z odpaleniem pojawiają się jak klimatyzacja jest włączona na ciepłym silniku samochód wolno zaczyna przyspieszać i zaczyna się mulić mechanik twierdzi że przyczyną może być pompa wtrysku.
Może ktoś z was miał podobny problem ????
samochód ma już przejechane prawie 200.000 do tej pory żadnych problemów z nim raczej nie miałem oleje były regularnie wymieniane filtry też. Z góry dzięki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 12:25:16 
Użytkownik

czy problem nie pojawił się przypadkiem po wymianie rozrządu?

poza powyższym, jedyna rzecz jaką możesz zrobić samodzielnie, to pełna diagnostyka: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752 .
jeżeli jest to wina pompy [a na 95% nie jest], to będzie to widoczne jak na dłoni.

poza logami, które opisałem w topiku o diagnostyce, powinieneś zrobić dodatkowo log grupy 001 - należy zacząć logować natychmiast po rozrcuhu [a nawet włączyć logowanie na włączonym zapłonie tuż przed rozruchem] i pozostawić włączone logowanie przez ok. 2 minuty.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 15:11:42 
Użytkownik

[quote="meszrum"]czy problem nie pojawił się przypadkiem po wymianie rozrządu?

nie właśnie jestem przed wymianą rozrządu i uszczelnieniem głowicy bo wycieka z niej olej wydaje mi się że wyciek oleju raczej nie będzie tego przyczyną może jakiś czujnik od temperatury??

Strefa czasowa: UTC + 1