.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 10:25:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ a2] Stuka przy skrętach w lewo i prawo!!
PostNapisane: 22.lut.2011 23:09:05 
Użytkownik

Witam,
Mam taki problem w audi a2, mianowicie jakiś czas temu pojawiły mi się takie głuche stuki przy skręcie w prawo. Ale po jakimiś czasie ustały. Więc popełniłem błąd i nie przejąłem się nimi. Teraz znów się zaczęły, dodatkowo sporadycznie pojawiły się takie same stuki przy skręcie w lewo. Dodatkowo dobiło mnie jeszcze to, że podczas dłużej trasy takie same stuki wystąpiły podczas jazdy na wprost (krótko to trwało, ale zaraz jak ustały poczułem dziwne wibracje przy lewym kole tak jakby było niewyważone). Wibracje te zniknęły równie szybko jak się pojawiły. Dodam, że we wrześniu zeszłego roku wymieniałem prawy przegub zewnętrzny. Będę wdzięczny za jakąś pomoc/wskazówkę, bo zaczynam już trochę głupieć przy tym. [/b]

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2011 13:02:41 
Użytkownik

Trochę brzmi jak niedokręcone koło, ale to mało prawdopodobne. Przeguby i łożyska wchodzą w grę. Poruszaj kołem na lewarku to może się czegoś dowiesz.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2011 13:07:59 
Użytkownik

Dzięki spróbuję dzisiaj z tym powalczyć. Wczoraj jeszcze zauważyłem, że jak skręcam i słychać to stukanie/turkotanie, gdy wcisnę sprzęgło to wszystko ustaje. Sprawdzałem kilka razy i za każdym razem było identycznie, jak skręcam, wciskam sprzęgło i wtedy przestaje stukać.
Czy ewentualnie poza przegubami, łożyskami może coś jeszcze wpływać na wydobywanie takich dźwięków podczas skręcania?

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2011 21:21:00 
Użytkownik

To z puszczaniem sprzęgła wskazuje na przegub, bo jak wciskasz sprzęgło to przegub nie ma takiego obciążenia. Spróbuj dynamicznie ruszyć do tyłu na skręconych kołach. Nie wiem jaka jest reguła, ale u mnie tak zaczęły się objawy padających przegubów. No i można myślę na lewarku, z wrzuconym biegiem pokręcić, w sensie jakby poszarpać, kołami. Może luz będzie dobrze wyczuwalny. No i ta wibracja też może być od przegubu.

Strefa czasowa: UTC + 1