.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 17:30:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: A8 D2 2001r. 4.2 - ocena opłacalności zakupu???
PostNapisane: 10.paź.2012 15:51:11 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zarejestrowałem się Tu gdyż nigdy nie posiadałem auta marki AUDI i sam nie potrafię ocenić czy dany model jest opłacalny w zakupie. Ja natomiast o BMW wiem dużo także jak ktoś będzie chciał wiedzieć o modelach tej marki to znam bolączki kilku modeli które posiadałem jako nowe i używane.

Wracając do tematu ... chciałbym kupić Audi A8 D2 4.2 z 2001roku przebieg 188tys, auto przywiezione z Niemiec zarejestrowane . Na fotkach bardzo zadbane linie kolor wszystko idealnie pasujące brak uwag ... wizyta i oględziny:

auto niby bez wypadku , śruby przy pasie przednim auta w okolicy chłodnicy zardzewiałe na pasie przednim brak naklejek lub niektóre mocno starte, nigdy nie widziałem silnika kompletnego w A8 dlatego mam prośbę czy ktoś może umieścić fotkę z góry bo wydaje mi się że z lewej strony jest wlot powietrza który powinien być wpięty gdzieś w okolicy grilla a tam sterczy kawałek plastiku. Lampy przednie - dokładnie uchwyty były "spawane" tak twierdzi obecny właściciel robił to on po przywiezieniu auta , wymienił rozrząd oleje i filtry (nie wymieniał tylko oleju w skrzyni) brak kratek na dole zderzaka przy halogenach wymieniał maskę przednią - jednym słowem "wydaje" mi się że lekko mogła dostać z przodu ale tego on nie potwierdził ... przednia szyba oryginalna audi ale wymieniana była w 2004r data na szybie reszta szyb oryginalne, ramka wokół szyby od strony kier ma pęcherze jakby rdzewiała pod lakierem . Stan lakieru dobry (4) w skali od 1 do 5, wnętrze zadbane również 4 oceniam wygląd patrząc na pryzmat wieku ( każdy przy zakupie , przynajmniej ja jak oglądam piękne leciwe auta chciałbym aby wyglądały jak nowe lecz wiek robi swoje i przełykam tą gorycz udając że doprowadzę do stanu fabrycznego lecz czasami projekty takie i zapędy mnie przerastają dlatego chce się dowiedzieć od fanów marki czy warto).

Podczas jazdy silnik przyjemnie "ciągnie" do przodu, brak szarpnięć biegów, brak stuków w kabinie czy dziwnych dźwięków w kabinie cisza przyjemna, brak luzów na kierownicy nie ściąga auta podczas hamowania, lekko paruje szyby to winna jak mówił rozszczelnienia klimy pokazywał mi na dole zderzaka z przodu ponoć oring do wymiany.

I moje pytanie. Pomimo że miała być jak nowa znalazłem kilka usterek, czy cena 28tyś zł za to auto jest adekwatna do ilości usterek tych na szybko znalezionych czy kwota jaką trzeba włożyć zbyt nie przewyższy wartości auta ( jestem gotów sukcesywnie i tak ją doprowadzić do stanu perfekcyjnego lecz nie chce od zera budować auta i zaczynać od kwoty 28tyś zł . WAŻNE to że jestem w stanie nie znaczy czy się opłaca stąd pytanie bo jak nawet włożę 20tyś felgi,itp. to i tak nikt przy sprzedaży mi ich nie odda każdy patrzy na rocznik i ceny średnie w ogłoszeniach zastanawiam się czy jak ją za tyle kupię i w tym stanie bym zostawił to kto inny mi również będzie chciał dać i czy nie za dużo tych usterek a auto mi się podoba nakręciłem się i tego stanu nie lubię żona już na mnie krzywo patrzy bo jak twierdzi kupuje złom wkładam kasę i sprzedaje za darmo w BMW bym się nie nabrał w audi nie potrafię się określić co do stanu i wartości - odpowiedzi w stylu że zadbany egz. kosztuje ok 50 lub u Niemca 65tys zł niczego tu nie zmienią sam sprowadzałem BMW od Niemca nie turka i ze stanem, serwisem rożnie jest i naiwnością jest twierdzenie im więcej dasz tym tzw. "rodzynka" kupujesz nie wspomnę o okazjach :

USTERKI:
- przód coś z nim było skoro kilka zabiegów było wykonanych: maska, uchwyty reflektorów głównych, brak kratek przy halogenach dolnych (ponoć ma ale są za krótkie niby są dwa rodzaje), rozszczelnienie klimy na dole auta z przodu, wymiana szyby, rdzewiejąca rama szyby przedniej, listwa chromowana pod reflektorem głównym prostowana bo nie mógł znaleźć nigdzie na allegro?

Ze względu na czas nie sprawdzałem dokładnie wszystkiego to tak po 25min oględzinach i 5 minutowej przejażdżce.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie , rady czy swoje spostrzeżenia . Chciałbym nadmienić że posiadałem auta typu MERCEDES ML V8 z salonu PL , BMW 540, 328, 320 itp także znane mi są części w serwisach tzw ASO , ubezpieczenia i koszty paliwa i proszę sobie darować z tego typu sugestiami że to pali itp. Obecnie chce kupić A8 D2 4.2 ale nie chce kupić trupa i słuchać wywodów żony, stracić fortunę aby później auto sprzedać odrestaurowane abym mógł rodzinie chleb kupić bo cała kasa poszła na auto przez kolejny zakup trupa z allegooo.

Pozdrawiam
Łukasz

Tytuł: Re: A8 D2 2001r. 4.2 - ocena opłacalności zakupu???
PostNapisane: 10.paź.2012 17:08:52 
Użytkownik

Witaj

http://a8team.pl tam idź, są ludzie z takimi autami, pomogą, choć i na AKP jest kilku użytkowników A/S8, i pewnie coś ci podpowiedzą.
Ale... z Twojego opisu wynika, że było to przodem bite :(
Co oczywiście nie dyskwalifikuje go moim zdaniem, pytanie jak bardzo, i jak bardzo jest podrutowane, na to odpowie ci porządne sprawdzenie auta przed zakupem ASO, bądź dobrze znający markę i model warsztat niezależny, bo że jest tu troche druta to widać gołym okiem :( (brak kratki, brak oringu itd..) kratki są na allegro na kg, w ASO zamawiasz i za dwa dni masz, a o oringu to szkoda się wypowiadać, pewnie dziura gdzieś, i tyle, może to być związane z większymi kosztami - układ nie lubi być dziurawy, penetruje go wilgoć i szlag trafia, sprężarkę, osuszacz itd..

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 10.paź.2012 17:18:15 
Użytkownik

Witam, dzięki za odp. boję się że prawdy sprzedawca nie powie i zostawił mi przysłowiową wisienkę na koniec po zakupie . ja również sprawdzałem dostępność części i tak naprawdę jest tego pełno jak nie ogłoszenia używki to serwis "od ręki" kwestia kasy... tak dywaguje może go kupił i chciał go trzymać i odrestaurować ale przerosło go zadanie bo coś tan jest albo potrzebuje kasy i mam dylemat. Niestety nie znam nikogo kto na Audi się zna a godziny sprzedającego są takie że wraca wieczorami do domu i nie ma jak podjechać do ASO czy innego zakładu.

PostNapisane: 10.paź.2012 18:17:02 
Użytkownik

Kratki na kilogramy do a8 fl????Komplet na przedni zderzak to koszt ok 600 zlotych jak znajdziesz. w ASO kompletna kratka pod halogen to koszt ok 400 zł. Cena wysoka. Za tą kasę kupisz już s8 i to od klubowicza A8team.pl Polecam zajrzeć przywitać się i poczytać dużo tam pisano na temat zakupu ósemki poza tym możliwe, że auto opisano już na forum.
Pozdrawiam Piotr

ObrazekObrazek

PostNapisane: 10.paź.2012 19:18:26 
Klubowicz

To już nawet zdjęcia nie ma żeby powróżyć ?? :peace:

że też chciało ci się tyle pisać, jak ja mam wydać 5tyś na aparat lub expres do kawy to wszystkie fora " przetrzepałem " ale, że użytkuje "ałosiem" to coś skrobnę ;)

*12 letnie auto przebieg 188tyś chyba 8lat temu ;) już nawet przebiegłe handlarze cofają na ok 220-235 ;) i to minimum, w większości ok 300 i wyżej.

* przód !! może się coś urwać podczas wymiany rozrządu, ale z tego co piszesz to musiał by to drwal robić :D i jeszcze brak kratek ( jak ktoś napisał nie są tanie a w dodatku chodliwe w sklepie nocnym :< (można by za nie kupić audi80 z dywanikami) ......sugeruje la'bummmm....

* pamiętaj że to "amelinium" nie rdzewieje w przeciwieństwie np ...do....ML-a :fuckyou: .

*wnętrze w A8 starzeje starzeje się po ok 260-300tyś ;)

*szyby parują, znaczy klima kaput ;)

tak jak ktoś pisał więcej dowiesz się tu na forum albo na A8forum

Reasumując 28tyś :galy: chyba rubli :diabel: pewnie koledzy szczególnie z forumA8 się nie zgodzą, ale tyle to może warte na dzień dzisiejszy, jakiś rodzynek z LPG w full opcji jak kto lubi w wersji S .

howg :diabel:

PS: daj no foto tej perły ;)

PostNapisane: 10.paź.2012 19:49:00 
Użytkownik

Pisać mi się nie chciało, zdjęcie owszem dodam. Gość raczej nie jest handlarzem zwykły typek z tego co mówił pracuje... co do A8 chce mieć bo podoba mi się ma coś w sobie co BMW e38 a czego nie mają współczesne modele jako użytkownik BMW czy MERCEDESA byłem mile zaskoczony jazdą A8 w końcu dziewicza pierwsza przejażdżka . Oczywiście byłem na forum A8Team ale tam ciągle opinie jakie czytam to ile zarabiasz to ci powiem czy cie stać lub LPG to wstyd (ja nie toleruje LPG osobiście ale nie neguję jak ktoś ma nie moja spraw) lub rady typu kolega lub szef dał mu się przejechać i gość wie już o wszystkich bolączkach auta. Również szukałem po VINie nigdzie nie figuruje w necie, na forum też jeszcze nikt nie oglądał ani nigdzie nie został opisany. Nie należę do ludzi ąkłych i google mam ustawioną jako stronę główna heheh. Oczywiście szukałem S8 ale się wyleczyłem jak zadzwoniłem do jednego co sprzedaje MEGA fajne z szwajcarii i ta była opisana później się dokopałem w A8team ale też osoby opisujące zrobiły to raczej z oględzin zdjęć a nie zadały sobie trudu choćby zadzwonić do sprzedawcy i wypytać ja dzwoniłem i gość ma taktykę szczerości aż nadto przez co chce być wiarygodny ale niestety gdyby miał dobre intencję to w ogłoszeniu zawarł by te bezcenne informacje które są sprzeczne z opisem rozczarowanie moje było tak duże że chciałem mu zaj..ć przez telefon i tym samym było by to pierwsze pobicie przez telefon bo ładnie opisany zdjęcia na "6" model upragniony a prawda była bolesna a ja byłem bardzo napalony i już widziałem ją u siebie. Na ten model A8 długo się zastanawiałem przejść z wyszukiwania z S8 na A8 było bolesne i nie chce się zawieść poza tym nie mam kolegów z A8 a chciałem uniknąć rutyniarzy z forum A8 którzy jako pomoc napiszą mi wyszukiwarka nie boli .... Właściwie mogłem zadać pytanie czy wy użytkownicy A8/S8 również przy zakupie mieliście bogate listy do poprawek i jaki był stosunek kwota zakupu a wkład po zakupie aby doprowadzić auto do stanu zadbanego egzemplarza godnego pokazania się na zlocie?????

PostNapisane: 10.paź.2012 20:08:37 
Klubowicz

... nie zniechęcam BMW e38 ma coś w sobie A8 też, kupisz dobry egzemplarz A8 będziesz zadowolony :)

PostNapisane: 10.paź.2012 20:31:52 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Jak nie o aparaty laptopy to znowu o A8 D2 pytają. W takim razie...

-> http://autokult.pl/2011/04/30/audi-a8-d ... i-problemy

Obrazek

PostNapisane: 10.paź.2012 20:52:49 
Użytkownik

audik napisał(a):

Reasumując 28tyś :galy: chyba rubli :diabel: pewnie koledzy szczególnie z forumA8 się nie zgodzą, ale tyle to może warte na dzień dzisiejszy, jakiś rodzynek z LPG w full opcji jak kto lubi w wersji S .

Ja pójdę nawet dalej z tym stwierdzeniem i napiszę, że 28 to za dużo i za rodzynka i za S8 i za rodzynka w S8.
Lata lecą. D3 są już w śmiesznie niskich cenach
Styrane D3 4.2 są już na alledrogo od 30 tyś (nie mówie o anglikach). Mniej styrane 35 tyś wzwyż. Od 40 to już są z sekwencjami gazu.
A raczej mała szansa, że A8 z 2001 będzie mniej styrane, po mniejszych przejściach niż pierwsze wypusty D3.

Moja rada - poskładaj na D3, a jak ci się spieszy to negocjuj.
Ja bym zaczął negocjacje od 15 tyś. A jak komuś nie pasuje za tyle sprzedawać to poczekamy jak 98-tka będzie grubo ponad 6 zł (już niedługo) to zobaczymy ile A8 w benzynie z 2001 będzie warta

Zaraz mnie A8mkowi ortodoksi zjedzą :)

PostNapisane: 10.paź.2012 21:00:23 
Użytkownik

zioolko napisał(a):
...
Ja bym zaczął negocjacje od 15 tyś. A jak komuś nie pasuje za tyle sprzedawać to poczekamy jak 98-tka będzie grubo ponad 6 zł (już niedługo) to zobaczymy ile A8 w benzynie z 2001 będzie warta

Przecież zamiast 98 oktanów mozna zatankować 95. Pod dystrybutorem bedzie taniej. :peace: Eksploatacja D3 bedzie droższa a zresztą nie jest to auto do oszczędnej jazdy. ;)

PostNapisane: 10.paź.2012 22:06:52 
Użytkownik

Oj dobrze napisana, brutalna prawda. Jak widzę ogłoszenia że D2 za 30 tys. i nie na tych felgach (ewentualnie dopłata 2 tys.) co na zdjęciu to mnie śmiech bierze.... Niektóre z tych pięknych aut są już pełnoletnie. Napiszę tak: D2 są warte mniej niż roczne wydatki z nią związane - i nie myślę o paliwie.

PostNapisane: 10.paź.2012 22:11:55 
Użytkownik

Chyba muszę się napić :) LOL LPG to najlepszy przyjaciel D2 :) na a8team są praktycznie wszystkie zagazowane, więc nie pisz kolego, że z gazu się na forum nabijają. Poszukaj dobrze a dostaniesz za jakieś 23-25 tysi fajny okaz. Nie popieram niektórych kolesi co twierdzą, że dobre auto musi kosztować majątek. A8 D2 to już stary kapeć i nie trzeba płacić kokosów. Jakiś czas temu pod wawą stała ładna sztuka ze szwajcarii za 24 000 i nikt jej nie kupił aż sprzedawca zjechał z kasą do 22500. i pewnie jeździ do dziś bezproblemowo. Pozdrawiam i radzę poszukaj czegoś w lepszej kasie.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 11.paź.2012 11:09:10 
Użytkownik

Reasumując - nie opłaca się kupować D2, bo jest:

- stare
- dużo pali... oleju również.
- ma się co popsuć
- większość jest zużyta lub bita

Nikt "ekonomicznie rozsądny" nie kupuje takich samochodów. Tak, więc i czasem, ceny są nierozsądne dla rozsądnych.
Można kupić auto z małym przebiegiem, zadbane, serwisowane, ale z reguły właściciele takich pojazdów wolą nie sprzedać wcale, niż oddać za grosze. W Polsce idą tylko okazje!

Pieniądze zainwestowane w auto to taki kapitał w samego siebie, który nie zwróci się w żaden sposób przy sprzedaży auta. 28k w sumie to nie tak wiele, patrząc, że auto to, 10 lat temu kosztowało 15 razy tyle. Jeśli auto Ci się podoba i nie masz większych zastrzeżeń, to niech sprzedający opuści ze 2-3k, abyś mógł zacząć spokojnie zbierać kasę na uzdrawianie auta.

TRIUMPH Tiger 1050

PostNapisane: 11.paź.2012 12:51:29 
Użytkownik

Dzięki za zdjęcie silnika !!!!. Oczywiście dobrze mi się zdawało brakuję połączenia z grillem do wlotu powietrza i ciekawe czego jeszcze. Napisałem do sprzedającego - swoje sugestie dotyczące stanu opisanego przedmiotu do sprzedaży a stanem faktycznym podczas oględzin i albo cena w dół albo szukam dalej. Jeżeli nie znajdę nic ciekawego bez LPG to może swoje zainteresowanie przeniosę na d3 i to nie kwestia dozbierania na dany model tylko d2 bardzo mi się podoba i chciałbym go mieć jako auto na weekend . Dodatkowo w aucie nie działa zmieniarka płyt jak i cd połknęło płytę i nie chce oddać także lista idzie dalej usterek. Może to auto to czarna dziura najgorsze że wnętrze ładne, nic podczas jazdy nie stukało i kusi mnie ten zakup pomimo usterek . Napiszcie czy wy również podczas zakupu lub po mieliście podobne usterki do usuwania i ile włożyliście przykładowo po zakupie w wasze auta. Pozdrawiam

PostNapisane: 11.paź.2012 13:23:04 
Użytkownik

LPG tylko na życzenie w dniu zakupu. :)

http://allegro.pl/audi-s8-4-2-v8-360km- ... 22477.html

PostNapisane: 11.paź.2012 13:24:38 
Użytkownik

jesli olej w skrzyni nie zmieniany, a Ty zechciałbyś go zmienić to na 90% skrzynia poprosi o pomoc :D temat wielokrotnie przerabiany w tych autach. A jestem pewien, ze jesli auto z DE to tam nikt nie zmieniał, sprzedawca też nie. Więc wymiana na Twoje ryzyko. Na starym szlamie skrzynia jeszcze chodzi, wlejesz świeżego to zaraz bedzie wariowała. Czyli w sumie mozna powiedziec ze skrzynia i tak jest do remontu.
95% tych aut ma przebieg powyżej 300kkm. Ten zapewne również. Niemiec nie kupuje ósemki na wypady co niedziele do kościoła i tesco, te auta robią autostradowe przebiegi. Znajomy ostatnio połasił się na eSe, miała być w przyzwoitym stanie (fakt, silnik tylko mruczy i osiągi niemal fabryczne!) ale zawiecha prżód tył 5k, skrzynia po wymianie oleju - do remontu 3-4k, hamulce 2k, rozrząd i inne duperele 3k, zimówki 3k, gaz 5-6k. To normalne koszty eksploatacji tych aut. Fajnie nie? :D

PostNapisane: 11.paź.2012 13:37:11 
Użytkownik

Coraz tańsze te instalacje. 3000PLN do V8 :D

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 11.paź.2012 13:51:46 
Użytkownik

Witam, właśnie te ogłoszenie przeglądałem z S8, to auto opisane zostało na forum A8team, o którym pisałem wyżej. Prawda skoro wymiana oleju spowoduje remont skrzyni to kasa leci i jak napisałeś koszty powielone szybko przekroczyć mogą wartość zakupu. Dziwi mnie fakt że tak przyzwoite auta , które ze względu na na dużą wartość zakupu powinny być w nieskazitelnym stanie są tak mocno zapuszczone pod każdym względem przecież osoby które kupują mają kasę na serwis, chyba że już jako leciwe kupowane są przez ludzi którzy tylko paliwo wlewają i serwis przekładają o kolejne 100tyś zł a każdy kupujący to auto dostaje info jak na allegro w ogłoszeniach że wymieniono wszystko tylko wsiadać i latać no i okazuje się że auto bez serwisu przejechało 300tyś km

PostNapisane: 11.paź.2012 14:29:05 
Użytkownik

Proponuję Ci się zainteresować tematami na A8team. Bo to co tu niektórzy piszą to śmiech na sali. :):
Neostrady nie powinni wypuszczać na rynek... :diabel:

Niektóre wypowiedzi mają taką wartość merytoryczną jak bzdury w tym artykule, który wkleiłeś
"...Tu najczęściej zawodzą świece żarowe..." :zdziw:

PostNapisane: 11.paź.2012 16:29:26 
Użytkownik

zioolko napisał(a):
audik napisał(a):

Ja pójdę nawet dalej z tym stwierdzeniem i napiszę, że 28 to za dużo i za rodzynka i za S8 i za rodzynka w S8.
Lata lecą. D3 są już w śmiesznie niskich cenach
Styrane D3 4.2 są już na alledrogo od 30 tyś (nie mówie o anglikach). Mniej styrane 35 tyś wzwyż. Od 40 to już są z sekwencjami gazu.
A raczej mała szansa, że A8 z 2001 będzie mniej styrane, po mniejszych przejściach niż pierwsze wypusty D3.

Moja rada - poskładaj na D3, a jak ci się spieszy to negocjuj.

Nic dodać nic ująć. W pełni się zgadzam. A8/S8 auta piękne majestatyczne ale stare i za worek $$$. A co do tematu opłacalności zakupu to porównałbym to do inwestycji w Amber Gold :peace:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1