.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 09:38:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A3 - chcę kupić, co to za silnik
PostNapisane: 10.sie.2014 09:25:13 
Użytkownik

Witam wszystkich,
Oglądałem ładne A3 2.0 TDI PD z 2004 roku sprowadzone z Niemiec. Niski przebieg - udokumentowany :)
W książce serwisowej napisane jest coś takiego: 8P1 BLC.
Podejrzewam że to BLC to kod silnika ale nigdzie nie mogę takiego oznaczenia znaleźć.
Czy ktoś się orientuje co to za silnik? Chodzi mi głównie o to czy to jest silnik w którym często pęka głowica i są problemy z napędem pompy oleju.
Dzięki za pomoc.

Tytuł: Re: A3 - chcę kupić, co to za silnik
PostNapisane: 10.sie.2014 13:32:27 
Użytkownik

Auto: A3 2.0FSI
W tym roczniku masz 2 warianty słynny BKD oraz AZV.
Kod silnika jeszcze najprościej znajdziesz na wlepce w książce serwisowej oraz na wlepce w komorze koła zapasowego ( naklejka na boku ).
Na wlepkach masz taką linię engin code / trans code. Pierwsze 3 cyfry obok to kod silnika a po prawej kod skrzyni. No i oczywiście jeszcze jest na naklejce osłony rozrządu i na tabliczce znamionowej.
Obstawiam że będzie to na 99% BKD

PostNapisane: 10.sie.2014 15:01:41 
Użytkownik

Masz rację to BKD. A co to znaczy "słynny"? Lepiej odpuścić sobie zakup?

PostNapisane: 10.sie.2014 16:02:24 
Użytkownik

No właśnie w BKD są te pękające głowice . Z drugiej strony w każdym silniku są jakieś wady.
Mam też znajomego , który lata na BKD i zero problemów a auto ma ponad 300k nalatane. Dużo zależy od tego jak auto było eksploatowane.
Może być tak że kupisz i będziesz latał bez żadnych problemów. A może być i tak że głowica już była spawana przez pana Kazia w garażu i długo nie wytrzyma.
Wszystko zależy od tego czy w razie kłopotów będzie Cię stać na naprawę. Jak tak to żaden kłopot ... BKD nie oznacza zaraz kłopotów pomimo że jest to silnik podwyższonego ryzyka.
Jeszcze jedno nie identyfikuj przebiegu według wpisów w książce , taką knigę możesz sobie za 100pln kupić i tak podrabiają handlarze .
Sprawdź historię serwisową po Vin .. kosztuje 50 pln albo z właścicielem auta do ASO i będziesz wiedział wszystko. A i niski przebieg dla tego silnika w Niemczech to będzie 250kkm dla tego rocznika.

PostNapisane: 10.sie.2014 20:12:17 
Użytkownik

Na razie sprawdzam po vinie na http://sprawdz.auto.pl i jeszcze gdzieś na allegro. Potem jadę do ASO. Zobaczymy co wyjdzie. Na razie wiem tyle że samochód z 2004 roku, 102 tys przebiegu. A3 miało przetarty lewy bok i przestawione lewe tylne koło - widziałem zdjęcia. Jak wyjdzie coś ciekawego to napiszę.

PostNapisane: 10.sie.2014 20:47:34 
Użytkownik

Przebieg nierealny . Jak dostaniesz historię z 3 pierwszych lat to ten przebieg pomnóż sobie przez resztę lat do wjazdu do PL. Często jest tak że auto widzi ASO tylko na gwarancji .Potem cwaniacy robią pierdołę w ASO z przekręconym licznikiem aby zalegalizować przebieg.

Strefa czasowa: UTC + 1