.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 05:38:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: slabe punkty Audi A6 C5 avant
PostNapisane: 27.kwi.2017 13:06:12 
Użytkownik

Witam. Jestem nowy na forum Audi. Od 21 lat jezdze Beemkami ale zdecydowalem sie przesiasc na Audi. Konkretnie Audi A6 C5 Avant z silnikiem benzynowym. Szukalem odpowiedzi na interesujace mnie pytania i znalazlem ale tylko czastkowe. Wiem juz ze chce silnik
1,8t lub 2,4 ewentualnie 2,8 skrzynia manualna. Slyszalem ze Audi bezwypadkowe nie rdzewieje. Domyslam sie ze takowego pewnie nie znajde wiec pytanie do Was czy ktoras czesc karoserii w/w Audi jest pieta achillesowa tego modelu? Czyli jezeli bedzie zardzewiala nie musi to swiadczyc o wypadkowej przeszlosci?
Nigdy nie mialem Audi i jak pojade kupowac na co powinienem zwrocic uwage szczegolna?

Nie wiem czy moge w tym watku ale w sumie to samo chcialbym sie dowiedziec o Audi TT poniewaz rowniez chce kupic. Poprostu zamierzamy z zona sie przesiasc calkowicie z Bmw na Audi. Prosze o wyrozumialosc. Nie jestem laikiem ale znam sie na autach z Bawarii nie na Audi.
Pozdrawiam.

Tytuł: Re: slabe punkty Audi A6 C5 avant
PostNapisane: 27.kwi.2017 13:19:57 
Użytkownik

Auto: E500 W211
Rdzewieją. Na rantach nadkoli i w wersji Avant (kombi) w rynienkach na dachu. Podobno w przedliftach mniej. Nawet jeśli nie było nic "walnięte".

PostNapisane: 27.kwi.2017 13:25:35 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Problem rdzy w rynienkach dotyczy również sedana. Ja mojej z 2002 roku miałem jedynie delikatnie zabrązowione miejsce nad głową kierowcy... no ale reakcja w porę i zneutralizowane.

Lepiej rozglądać się chyba za A4 B6 - mniejsza szansa, że ruda zaatakuje tu i tam...

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 27.kwi.2017 13:34:45 
Użytkownik

A4 dla mnie za krotkie. Juz sprawdzalem. Rozumiem ze to czule punkty auta nazwijmy to " bezwypadkowego" ? A jesli chodzi o podwozie?

PostNapisane: 27.kwi.2017 17:42:44 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
drookash napisał(a):
Problem rdzy w rynienkach dotyczy również sedana. Ja mojej z 2002 roku miałem jedynie delikatnie zabrązowione miejsce nad głową kierowcy... no ale reakcja w porę i zneutralizowane.

Lepiej rozglądać się chyba za A4 B6 - mniejsza szansa, że ruda zaatakuje tu i tam...

Oj chyba nie. A4B6 też rdzewieje tyle, że nie na dachu.

A6C5 bez V8 - ranty błotników przód i tył, dach w rynienkach.
A6C5 V8 - ranty tylnych błotników i jak w/w dach w rynienkach.

PostNapisane: 27.kwi.2017 19:26:27 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Może setki i osiemdziesiątki z początku lat 90-tych nie rdzewiały , tu się cudów nie spodziewaj. Trochę lepiej jest z tym jak w BMW ,ale moim zdaniem jeżeli nie szukasz czteronapędówki zostań przy marce. Stare TT też lecą na rantach , w C5 doły drzwi pod listwami tak samo gniją.

PostNapisane: 27.kwi.2017 21:09:51 
Użytkownik

Auto: A6 C4 2.5TDI
jak mnie pamięć nie myli to też tylna klapa lubiła rdzewieć w Avancie, tu przy listwie.
Jakbym bredził to mnie poprawcie, bo mogło mi się to przyśnić.

PostNapisane: 28.kwi.2017 06:10:11 
Użytkownik

Chodzi o to ze chce sie przesiasc z aut nowszych na starsze zeby pozyskac troche pieniedzy. O ile TT 8N jest wyborem juz dokonanym bo w klasie aut "dla zony" do 20tys TT nie ma sobie rownych pod wzgledem designu ( tu nie mialem nic do powiedzenia:)) to wybor dla mnie jest podyktowany jeszcze tym ze szukam kombi. Nie uwazam ze Bmw jest zle ale tez widze zauwazalny spadek jakosci. Myslalem poczatkowo o Bmw e39 touring bo takie mialem i wspominam dobrze ale niestety porownujac stan blacharki z np Audi a6 c5 to Bmw wypada slabo. Patrzylem tak na ulicy i widac ze na np 10 szt Bmw 1 szt moze by byla a na 10 szt Audi 6szt jest ok. I to spowodowalo ze padl wybor na Audi. Pozatym jest ladniejsze. Dluzej trzyma ladna linie. Ja mam teraz e60 i jest ok ale e39 to juz troche wygladowy staroc. Audi jest ladne nawet to 19 letnie.
A teraz pytanie od stony mechanicznej. Slabe punkty mechaniczne Audi A6 C5 benzyna skrzynia manual?

PostNapisane: 28.kwi.2017 07:34:52 
Moderator

Auto: V70
Poliftowa benzyna 3.0 wymaga więcej uwagi niż inne motory, poza tym brak większych wad jeśli znajdziesz zdrowy egzemplarz. Nie skuś się na skrzynie automatyczna w napędzie FWD :)

PostNapisane: 28.kwi.2017 09:27:27 
Użytkownik

Różnica między bmw a audi w zabezpieczeniu jest taka, że w A6 nie gniją podłoga i progi co w e39 jest nagminne, a w wersji z szyberdachem może być już całkowity dramat. Podsumowując, C5 i tak ma 100 razy lepsze zabezpieczenie od e39.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 28.kwi.2017 09:55:50 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Mechanika zależy od wersji napędu i silnika jaki sobie wybierzesz.
Sporo uwagi trzeba też przyłożyć do zawieszenia. O ile w FWD martwisz się głównie przodem o tyle w Quattro dochodzi skomplikowane tylne wielowahaczowe. Wiele elementów tylnej zawieszki jest już niedostępne w ASO a zamienniki ciężko znaleźć. Pozytywne jest jednak to, że tył robisz raz na 200-250 tyś km. Nowa oczywiście o wersji bez NIVO bo to całkiem inna bajka.
Reszta to pierdołki w postaci styczników w zamkach czy jakieś drobnostki mechaniczne tu i tam.
W Avancie tylna wycieraczka i sprysk szyby lubi sobie pocieknąć / przestać działać.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 28.kwi.2017 11:01:10 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
bmw5 napisał(a):
Witam. Jestem nowy na forum Audi. Od 21 lat jezdze Beemkami ale zdecydowalem sie przesiasc na Audi. Konkretnie Audi A6 C5 Avant z silnikiem benzynowym. Szukalem odpowiedzi na interesujace mnie pytania i znalazlem ale tylko czastkowe. Wiem juz ze chce silnik
1,8t lub 2,4 ewentualnie 2,8 skrzynia manualna. Slyszalem ze Audi bezwypadkowe nie rdzewieje. Domyslam sie ze takowego pewnie nie znajde wiec pytanie do Was czy ktoras czesc karoserii w/w Audi jest pieta achillesowa tego modelu? Czyli jezeli bedzie zardzewiala nie musi to swiadczyc o wypadkowej przeszlosci?
Nigdy nie mialem Audi i jak pojade kupowac na co powinienem zwrocic uwage szczegolna?

Nie wiem czy moge w tym watku ale w sumie to samo chcialbym sie dowiedziec o Audi TT poniewaz rowniez chce kupic. Poprostu zamierzamy z zona sie przesiasc calkowicie z Bmw na Audi. Prosze o wyrozumialosc. Nie jestem laikiem ale znam sie na autach z Bawarii nie na Audi.
Pozdrawiam.

Zarówno BMW jak i Audi produkowane są w Bawarii ;)
Cała linia aut A4(B5),A6(C5) ma większe lub mniejsze problemy z rdzą, choć auta są w pełni ocynkowane.
Jeśli szukasz świętego spokoju od rudego musiałbyś się cofnąć do czasów B4,C4,D1 etc ...
Skoro zdecydowany jesteś na C5 - szukaj V6 lub V8 z quattro lub 2,7 bt quattro. 1,8/1,8T jest nieporozumieniem w tym modelu - tak jak 1,9 TDI ...
Zawias wielowahaczowy z przodu jest atutem i jeśli jest zadbany a kierowca nie zapieprza po dziurach ile wlezie - pojeździ długo.
Z tyłu nie ma żadnego wielowahacza w quattro - jest identyczny zawias jak w poprzednich quattro - 2 wahacze na krzyż, końcówki drążka, zwrotnice - zupełnie jak w BMW.
Części do quattro na tył są dostępne częściowo w zamiennikach a częściowo w ASO.
Osobiście analizując twoje rozterki szukałbym C4 AAH quattro avanta ... Niemniej coś za coś - nie ma rudego, ale auto jest solidniej wykonane. C4 jest gorzej wyciszone i ma zawias z wozu drabiniastego.
W C4 można szukać wersji S6 lub S6+ - o ile spalanie nie jest dla Ciebie problemem ...

PostNapisane: 28.kwi.2017 11:24:25 
Użytkownik

Może C3 mu zaproponujcie ;)
Gość zmienia auto z E60, a Ci go w C4 pchają :(
C5 to fajne auto, bardzo dobrze wspominam swoje, mimo że apetyt na hajs miało straszny, ale ... nigdy nie zastanawiałem się czy dojadę 2k km i czy wrócę bez przygód i nigdy żadnej przygody typu "już dalej nie jadę" z autem nie miałem :)
Miałem takiego kundla - V8 1/2 lift, wnętrz poliftowe, z zewnątrz prelift, ale rdzy na rynienkach i nadkolach do ostatnich jej dni u siebie nie zauważyłem :)
Zawias przód - 60-80k km powinien znieść na dobrym zamienniku i kole 17", im większe koło tym przebieg /2 - ja na 18" robiłem raz jak kupiłem i potem dwa razy na dystansie 130k km.
Jeśli planujesz MT - bo problem skrzyni Cię nie boli,
Silnik - jak będzie jakieś V6 - to tu bardzo podobnie jak w V8 - wycieki, cewki, silniki raczej pancerne - poza 3.0 V6 Pb - ten uchodzi za motor specjalnej troski - ale jeździ (o ile jest sprawny) najfajniej z V6 NA. R4 to w takim aucie nieporozumienie :(, ja w kompakcie mam 5 :)
Zawias tył - coś tam dobierają ludzie, ja kupowałem co trzeba z ASO, a dużo tego nie trzeba było, i nie kosztowało milionów monet.
Elektryka - poza sporadycznie pojawiającym się problemem z elektryczną regulacją kierownicy, to nie przypominam sobie nic a nic.
Robiłem magiel i pompę wspomagania, kilka razy osłony przegubów, jakieś rurki od wspomagania (ASO), i masę różnych pierdół - ale to drobiazgi - auto miało generalnie zapędy do miesięcznicy ;) - raz w miesiącu musiałem jechać i ją komuś pokazać, żeby sprawdził czego chce tym razem :(
I nie to żeby coś specjalnego się działo - ale jak mi coś gdzieś stuknęło - to musiałem wiedzieć co to.... fakt, że na punkcie mechanicznej sprawności jestem "lekko" skrzywiony - miało xx lat, a działało jak nowe ;)

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 29.kwi.2017 15:00:13 
Użytkownik

A czy silniki v6 maja slabe punkty? Np w Bmw jest to vanos na ktory trzeba zwrocic uwage lub valvetronic. Czy w Audi rozrzad lub cos podobnego rowniez stanowi punkt nr 1 do sprawdzenia przy kupnie?
Ogolnie po Waszych wypowiedziach widze ze to auto jest na poziomie i zadbane nie powinno stroic fochow. To cieszy.

PostNapisane: 29.kwi.2017 16:22:59 
Użytkownik

Auto: A6 C4 2.5TDI
bmw5 napisał(a):
A czy silniki v6 maja slabe punkty? Np w Bmw jest to vanos na ktory trzeba zwrocic uwage lub valvetronic. Czy w Audi rozrzad lub cos podobnego rowniez stanowi punkt nr 1 do sprawdzenia przy kupnie?
Ogolnie po Waszych wypowiedziach widze ze to auto jest na poziomie i zadbane nie powinno stroic fochow. To cieszy.

Jak każda V lubi rzygać spod dekli zaworów. Do sprawdzenia wg mnie to na pewno napinacze zmiany faz rozrządu - przy zimnym rozruchu jak napinacze nie trzymają to może pojawić się terkotka przez kilka sekund. Można też sprawdzić zestrojenie zmiany faz rozrządu z samym rozrządem, ale tu potrzebny jest vag.

PostNapisane: 29.kwi.2017 18:14:22 
Użytkownik

Auto: a8 d2 i 80
Masz E60 i szukasz śmieciowego C5, przecież E60 nic nie koroduje i super się prowadzi, chcesz się cofnąć

Mercedes W140 - jest
Mazda 626 GE -jest
następne będzie Audi A8 D3 lub W221

PostNapisane: 12.maja.2017 07:29:12 
Użytkownik

Witam. Chcialbym podziekowac wszystkim ktorzy starali sie pomoc. Jednak po ogledzinach kilku samochodow musze sie niestety podpisac pod ostatnim watkiem Inter32. Faktycznie zamiana e60 na c5 byloby cofnieciem sie ale co najwazniejsze watpliwa oszczednoscia (czyli pozyskaniem gotowki z roznicy cen obu aut). Przynajmniej stan aut ktore ogladalem na to wskazuje. Pomysl byl ale okazal sie nie trafiony.
Dziekuje wszystkim.

PostNapisane: 12.maja.2017 14:29:39 
Moderator

Auto: Audi S4
Baskecior napisał(a):
Osobiście analizując twoje rozterki szukałbym C4 AAH quattro avanta ... Niemniej coś za coś - nie ma rudego, ale auto jest solidniej wykonane. C4 jest gorzej wyciszone i ma zawias z wozu drabiniastego.
W C4 można szukać wersji S6 lub S6+ - o ile spalanie nie jest dla Ciebie problemem ...

Pomijając fakt, że to dość wiekowe auta.... to znaleźć sztuke w dobrym stanie... za rozsądne pieniądze... graniczy z cudem

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 12.maja.2017 14:35:20 
Użytkownik

przemik napisał(a):
Baskecior napisał(a):

Pomijając fakt, że to dość wiekowe auta.... to znaleźć sztuke w dobrym stanie... za rozsądne pieniądze... graniczy z cudem

Jak ktoś ma dobrą sztukę w dobrym stanie to nią jeździ, a jak ma sprzedać, a za rozsądne pieniądze nie odda :( - tylko grubo powyżej wartości z allegro czy otomoto.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 12.maja.2017 20:30:23 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
No, szkoda bardzo, żeby dobra C4 oddawać za trzy tysiące peelenów... Ludziom się wydaje, że to dobra cena za starego trupa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1