.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 09:18:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytania świeżaka - A4 B8
PostNapisane: 29.cze.2018 20:11:20 
Użytkownik

Witam wszystkich na forum,  :D

Jeśli wszystko dobrze pójdzie lada moment stanę się dumnym posiadaczem swojej pierwszej Audicy. Na oku jest A4 B8 Limuzyna z 2.0 TDI 143/177 KM i manualną skrzynią biegów. Dużo czytałem o tych silnikach i większość opinii utwierdza mnie w przekonaniu że to dobry wybór.  Mam problem natomiast z paroma kwestiami podczas zakupu auta na które mam nadzieję jakaś dobra dusza odpowie mi:

1. Sprawdzenie auta w ASO - ostatnio byłem zobaczyć na żywo pierwszą sztukę, Pani w komisie powiedziała mi że nie można auta sprawdzić w ASO ponieważ może to zrobić jedynie właściciel i nic się nie dowiem. Szukając informacji na ten temat nie umiem znaleźć jednoznacznej. Część osób mówi że to prawda, inni zaś że ASO bez problemu udostępniło im historię napraw.

2. Jeśli powyższa kwestia to prawda, jak zatem sprawdzić historię co było robione w aucie - ufać ślepo pieczątce w książce serwisowej? A jeśli jest ona zza granicy i w obcym języku? Google tłumacz i każde słowo z książki poklei tłumaczyć raczej odpada 

3. Jaka powinna być warstwa lakieru +/- podczas sprawdzania czujnikiem i ile mogą wynosić różnice na poszczególnych elementach?

4. Tutaj może ogólnie - na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupu? Oprócz podstaw w każdym aucie jak wycieki na silniku, lakier, wytarcie elementów itp. jest coś na co warto zwrócić szczególną uwagę w tym danym modelu? 

Pytania mogą się wydać dla niektórych śmieszne/głupie/nie w tym miejscu i jeśli ktoś musi to głośno powiedzieć to  proszę bardzo, mnie jednak odpowiedzi na nie będą bardzo przydatne, jeśli ktoś może coś doradzić spoza puli pytań jestem chętny chłonąć naukę :): . Jeśli temat nie jest w odpowiednim dziale proszę admina o jego przeniesienie i pozdrawiam. 

Tytuł: Re: Pytania świeżaka - A4 B8
PostNapisane: 29.cze.2018 21:18:13 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
1. Tylko właściciel może się dowiedzieć historii auta, chyba że masz wtykę w serwisie AUDI/VW/SEAT/SKODA
2. Podaj VIN, może ktoś z forum pomoże.
3. do 200 (zazwyczaj 150 - 200)
4. Komputer + VCDS i przynajmniej zczytać błędy ze sterownika po jeździe próbnej, dla bardziej zaawasnowanych zrobić logi i przeanalizować je na miejscu.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 29.cze.2018 23:51:40 
Użytkownik

Auto: BEX+ Quattro
Sprawdzenie VIN - comoaligato@wp.pl lub Moto Dektyw na fb. Pieczątki zdarzają się podrabianie - nieistniejące firmy lub pieczątki firm spoza branży moto :D Grubość lakieru - auta na rynek Beneluksu mogą mieć fabrycznie 200+ mikronów. Słyszałem o patencie oszukiwania miernika dodając opiłki do szpachli. Czy jest to prawdą? Nie wiem.
Na co zwracać uwagę? Na wszystko - spasowania elementów, działająca elektryka, stan zawieszenia, poprawność działa układu kierowniczego. Zachowaj rozsądek.

PostNapisane: 30.cze.2018 21:06:12 
Klubowicz

B8 fabrycznie mają w okolicach 100 mikronów, góra 140. Wyżej to już druga warstwa.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Strefa czasowa: UTC + 1