.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 15:05:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Audi A4] Tempomat
PostNapisane: 18.lip.2006 14:14:41 
Użytkownik

Dawno nic nie robiłem więc stwierdziłem, że trzeba bratu wyzrezać tempomat w Audi A4 AFN 110 Kucy. Myślę że ten opis pasuje do wszystkich wersji silnikowych diesla łącznie z 1 Z. Wiele osób na forum zainteresowanych jest tym tematem więc pokrutce go opisze nie ma zdjęć bo nie maiłem fotoroba (przy okazji jeśliby ktoś robił by tempomat to niechaj zdjęcia porobi) przy sobie. tak więc zacznijmy od:
1. odkręcamy pokrywę komputera 5 śrub i odpinamy go od spinki przy pomocy płaskiego śrubokręta i odkładaamy kompa na bok.
interesować nas będą jedynie kostki, które odpinamy - czarną, brązową i żółtą.
2. odkręcamy pokrywę bezpieczników tę pod kierą przez otwory w kierownicy odkęcamy poduszkę powietrzną kierownicy imbusem trzymając poduszkę i odkręcająć nie odpinamy ze względów na to iż później trzeba by było w aucie adaptację poduszek przeprowadzać. trza odkręcić koło kierownicy które da się odciągnąć elegancko pod kolumne bez odpinania. Następnie odkręcamy 2 wkręty w osłonie po czym z przodu odkręcamy wkręty trzymające manetki.
3. wyciągamy manetki przewody na to pozwalają i odpinamy.
4. Rozkręcamy manetkę w połowie i przykładamy drugą z obsugą tempomatu.
tutaj jeszcze jedna wzmianka mianowicie manetka tempomatu w tym przypadku została zastosowana z audi B4 - pasuje - trzeba tylko przełożyć samo ramię inaczej się nie da podłączyć przewodów do świateł i kierunków, czyli trzeba rozkręćić 4 śrubki i delikatnie zdjąć metalową pokrywę po czym trzeba ściągnąć manetkę od świateł i delikatnie rozpołowić część świateł od części kierunkowsazów z manetką tempomatu. nie da rady przełożyć manetki z uchwytem ponieważ sworznie tam zastosowane są odwrotnie. wybijamy zatem trzpień który tzryma manetkę tempomatu z uchwytem. odkręcamy kostkę i odkładamy, analogicznie robimy z manetką A4 izamieniamy miejscami łączymy trzpień (wszystko poasuje jak ulał (składamy delikatnie, zespajamy z górnączęścią manetki świateł i wkładamy manetkę świateł. wkładamy metalową pokrywkę i zakręcamy śrubki. przykręcamy kostkę manetki skręcamy ją w całość z manetką wycieraczek i zakładamy podpinamy kierunki wycieraczki i swiatł ew. komputer pokładowy. skręcamy wszystko do kupy i mamy z bani. przykręcamy pokrywę przekaźników.
5. Do podłączenia potrzeba jest 5 przewodów od wtyczki tempomatu do odpiętych kostek tj około 5 80-cio cm przewodów.
podpinamy w następujący sposób tj. (lutujemy)
1 pin z tempomatu do pinu 8 w kostce żóltej (przewód czerwono-biały)
2 pin z tempomatu do pinu 1 w kostce zółtej (przewód niebieski)
3 pin z tempomatu do pinu 8 w kostce czarnej (przewód czerwono-żółty)
4 pin z tempomatu do pinu 9 w kostce żółtej (przewód czarno-żółty)
5 pin z tempomatu do pinu 1 w kostce brązowej (przewód czerwono siwy)
ponieważ piny 4 i 6 są połączone razem
zaraz dokończe lecę zobaczyć kolory żeby niczego nie pomieszać.
Następnie podpinamy komputer na wagu wciskamy engine sprawdzamy czy nie mamy błędów logujemy się i w okienku wpisujemy 11463 po czym naciskamy wyjście 06. na koniec odpinamy kompa i co bardzo istotne musimy zrestartować komputer czyli przekręcić klucz w stacyjce nie odpalając i z powrotem i tak dla pewności 2 razy. odpalamy i jedziemy na jazdę próbną.
musi działać bez zbędnych ceregieli. (jeżeli tempomt nie działa tzn że musimy posprawdzać czy się nie pomyliliśmy przy podpinaniu, ewentualnie musimy powtórzyć adaptację wagiem .

dla tych którzy mają wersje benzynowe trzeba sprawdzić czy kolory podane wyżej występują na tych kostkach jeśli tak to opis będzie pasował również do nich. sprawdzę przy następnym rezanku tym razem benzynki.

Co teraz będzie rezane nie wiem, ale się coś wymyśli....

Ostatnio edytowano 20.lip.2006 07:41:30 przez jasper, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: A4 tempomat
PostNapisane: 19.lip.2006 06:35:41 
Użytkownik

Też niedawno rezałem kilka tempomatów.
Manetka pasuje od B4, C4 ,A4 trzeba tylko przełożyć samo ramię:)
Ostrzegam jedynie przy składaniu .
Raz wygiął mi się styk od długich i samoczynnnie się włączały przy włączeniu kierunków, drugi raz nie było postojów z jednej strony.
Zwróćcie szczególną uwagę po złożeniu, czy wszystkie funkcje manetki działąją.
Co do kabelkologii to dobrze jest to opisane tu:
http://www.a4-freunde.de/pdf/gra_b5_diesel.pdf
Ta opcja ma zastosowanie jeśli pedał gazu masz na potencjometrze, a na pedałach sprzęgła i hamulca masz krańcówki.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2006 12:49:40 
Użytkownik

Podane rozwiązanie ułatwia wpięcie się z tempomatem pod kostki do ecu a nie bezpośrednio do ecu - prościej o ewentualny demonatarz - tylko nie wiem po co taki demontarz. skoro sami ulepszamy auta.
Chyba tylko dla sytuacji:
Panie to ile za te auto 26kzł z tempomatem bez 25kzł

Co teraz będzie rezane nie wiem, ale się coś wymyśli....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1