.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 11:03:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100/200 c3]-serwis pompy wspomagania
PostNapisane: 29.wrz.2006 15:59:45 
Użytkownik

gdzie w opolu lub w okolicach można znaleść warsztat gdzie dobrze zrobiliby pompe wspomagania.wie ktoś może?

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 16:26:21 
Użytkownik

Sorry za pytanie, ale co się w niej "popsuło"?
Robiłem taką pompę we własnym zakresie (wytarta do 'zera' tulejka przy kółku pasowym, ale nie ciekła) i zauważyłem, że suma kosztów (z robocizną) wynosi tyle samo, co poszukiwanie i zakup pompy sprawnej, używanej.

PS. Potrzebny był przyrząd do odkręcenia śrub krzyżowych, ściągacz, tokarka, mikromierz - ze 4 godziny roboty przy częściach pompy. W warsztacie był robiony szlif wałka i tulejka z fosforobrązu - razem 90 zł. Zestaw uszczelek (słabych) z simmeringiem 15 zł. Używana, sprawna pompa od 150 do 250 zł - trzeba brać z gwarancją możliwości zwrotu, jeśli będzie źle działać.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 21:21:23 
Użytkownik

pompa mi cieknie na głównej uszczelce.a właściwie leje się z niej .chce to zrobić raz a dobrze a praktycznie nie mam narzędzi więc pozostaje mi tylko serwis.

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 05:37:47 
Użytkownik

Główna uszczelka? Czy chodzi o tę za kołem pasowym?
Spróbuj przy poluzowanym pasku poruszać kołem pasowym góra-dół. Jeśli masz duży luz (mocno wyczuwalny) to wytarta jest przednia tulejka i uszczelnienie puszcza, bo wałek nie jest na osi pompy.
Można wymienić sam simmering, zrobi to każdy mechanik. Jeśli luz jest większy (ponad 0,25 mm), to koszta drastycznie wzrosną - nie pomoże wymiana uszczelki, trzeba dorobić tulejkę, a w najgorszym wypadku - szlif wałka (problem z osadzeniem kółka pasowego) lub 'nowy' wałek (z innej pompy).
Najprościej jest szukać używanej pompy bez "felerów" (np. opisany wyżej luz) w cenie do 250 zł. Gdyby w 'używce' nie chciało działać wspomaganie kierownicy, to oznacza najczęściej, że uszkodzony/zanieczyszczony jest wewnętrzny zawór przelewowy, który nie trzyma ciśnienia.
Wspomaganie hamulca ma osobny obwód (dwa tłoczki bliżej kółka) i w nim nie ma się raczej co psuć.
Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 09:18:42 
Użytkownik

zaraz za śrubami krzyżowymi jest uszczelka, z niej cieknie.robił mi to pewien mechanik,było lepiej przed a teraz jest tragicznie heheh.dlatego wolałbym pojechać gdzies gdzie będe miał pewność że bedzie dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 17:43:34 
Użytkownik

Tam jest 6 uszczelek o małej średnicy, ale poddanych wysokiemu ciśnieniu - wspomaganie kierownicy. Bardzo ważna jest czystość na złączach. Nie mam pompy pod ręką, więc trudno mi teraz powiedzieć, czy wystarczy odkręcenie dwóch długich śrub w korpusie, czy trzeba też zdejmować mocowanie koła pasowego (o wiele więcej roboty). Jak będę miał czas, to może sprawdzę (nie warto przepłacać za zbędną robotę). W każdym razie, naprawa jest raczej prosta i mało kosztowna, jeśli chodzi o uszczelki.
Rzeczywiście, z tego powodu, nie warto szukać innej pompy, chyba że jest jakieś "mikropęknięcie".
Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2006 19:01:46 
Użytkownik

nie ma mirko pęknięcia poprostu jest chu....wo złożona pompa.dlatego szukam jakiegoś innego ,imam nadzieje lepszego serwisu w opolu.

Strefa czasowa: UTC + 1