piotr napisał(a):
Szkoda że nie dostrzegłeś ironi w moim głosie..... nie wiem czy sobie zdajesz sprawę że to właśnie doskonale zarządzający Pan Gierek zadłużył nasz kraj niemiłosiernie i długi nie są spłacone do dzisiaj.... następne pozyczki zrobiły rządy w drugiej połowie lat dzewiędziesiątych i zadłużyły nas na amen. Ciekawe kto to spłaci pożyczki i wykupi obligacje wypuszczone przez Skarb Państwa, bardzo dobrze oprocentowane.....
Dostrzegłem ironię, ale wydaje mi się, że nie przeżyłeś tych czasów i nie zdajesz sobie sprawy, że działania Gierka pozytywnie wpływały na poziom życia społeczeństwa. Veni Vidi Vici
Co do pożyczek, to pisałem już o tym w powyższym poście.
piotr napisał(a):
Ty wiesz wogóle o co chodzi w tym wswzytskim? Przeciez agent czy tajny współpracownik może zasiadać w sejmie, chodzi tylko o to że w oświadczeniu powinienbył się do tego przyznać. I wtedy jest wszytsko ok !! A wszytskie afery dotyczą pacjentów którzy byli TW a nie przyznali się do tego. Jak by się przyznali to by nie było tematu !! Patrz przykłąd: Pan Jeneralski.
Nieprawda. Osoby te nie mogą piastować określonych stanowisk w Polsce.
rk07554 napisał(a):
no tak za gierka było lepiej - jedź na białoruś, tam jest teraz cud gospodarczy
A co ma Białoruś do rzadów Gierka? Co ma piernik do wiatraka? Czy na Białorusi rzadzi Gierek? Domyślam się, że nie masz zielonego pojęcia co dla społeczeństwa zrobił Gierek. Gdyby było inaczej nie pisałbyś bzdur.
rk07554 napisał(a):
rapido nie przychodzi Ci czasem do głowy taka myśl, że
a. to nie przedsiębiorcy wykorzystują pracowników tylko państwo zabierając im od 1/3 do 1/2 pensji w formie różnego rodzaju podatków?
b. żaden przedsiębiorca nie wykorzystywałby pracowników gdyby nie było 15 proc. bezrobocia i w kolejce do pracy nie stali tacy którzy zgodzą się pracować za 600 zł na miesiąc?
c. gierka odsunęli od władzy komuniści - myślisz, że dlatego, że dobrze rządził a kraj się rozwijał?
Moment, jeśli pracodawca nie płaci pracownikowi za nadgodziny, stosuje daleko idący mobbing zmuszajac go do pracy za darmo w nadgodzinach, łamie Prawo Pracy ... za to wszystko winę ponosi Rząd?
Podatki płaci się prawie w każdym państwie. W Szwecji podatki są o wiele wyższe niż w Polsce i jakoś pracownicy zarabiają wielokrotnie więcej niż w naszym kraju.
Ludze godzą się pracować za 600zł m-c gdyż lepsze to niż śmierć głodowa. Po prostu nie mają innego wyjścia. Niemniej jednak jest to okradanie pracownika i nie jest to zgodne z Konstytucją RP gwarantującą m.in. prawo do godnego życia.
Komuniści ... Co to jest komunizm? Czy przypadkiem nie charakteryzuje się on m.in. kultem jednostki? Co to jest socjalizm i czym różni się od komunizmu?
Zanim Panowie coś napiszesie polecam zapoznanie się z powyższymi pojęciami.
Dkaczego Gierek został odsunięty od władzy? Właśnie dlatego, że dążył do podwyższenia poziomu życia Polaków. Zauważ, że w przeprowadzonej jakiś czas temu sondzie wśród ludzi, którzy za jego kadencji byli pełnoletni bardzo dużo osób dobrze wspomina Gierka. To chyba o czymś świadczy.
Najgorsze jest to, że młode pokolenie, które "nie widziało, nie przeżyło tego" krzyczy najgłośniej.
[guote]
Dokładnie tak jak kolega pisze, 100% popieram. A co do pracy Rapido to czasem znajdzie się ktoś nieuczciwy (pracodawca) i często znajdzie się tez nieuczciwy pracownik, i z autopsji wiem że ten drugi dużo częściej.... A to że pracodawca płaci tyle ile musi zapłacić to jest prawda - ale tak musi być, ekonomia jest nieubłagalna (oczywiście nie gierkowska ekonomia
). Pomyśl sobie jakie ryzyko prowadzenia firmy ponosi przedsiębiorca i jakie płaci podatki (VAT, PIT, CIT, czasem akcyzę, ZUS), ze w większość firm z sektora MSP ponosi za swoje decyzje odpowiedzialność całym majątkiem, że co chwila ma kontrolę ze 100 różnych urzędów, a nic jeszcze nie powiedziałem o właściwym prowadzeniu działalności...... Ale widzę że jesteś prosocjalny (czyli jesteś socjalistą) i chcesz dla wszytskich po równo i opiekuńczego państwa... tylko nie zdziw się że pracodawcy będą płacić jeszcze mniej pracownikom bo przecież kasę na twoje socjalne postulaty państwo bierze już od nich w wysokich podatkach, więc już raz ci zapłacił.[/quote]
Znów podam przykład Szwecji. Sprawdź jak wysokie podatki odprowadzają Szwedzi, zobacz jak wysokie podatki odprowadzają tam pracodawcy!
Nikt tam nie narzeka na podatki, żaden pracodawca nie zatrudnia pracownika za pół darmo. Dla mnie to są tylko wymówki poskich pracodawców.
Popatrz na to inaczej. Gdyby Polacy odpowiednio zarabiali, zwiększyłaby się konsumpcja, zwiększyłoby się zapotrzebowanie na towary, zwiększyłaby się produkcja, powstałyby nowe miejsca pracy. To wszystko jest zamkniętym kręgiem. Jak stworzyć nowe miejsca pracy? Sam sobie odpowiedź.