.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 21:11:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2005 13:19:35 
Klubowicz

piotr napisał(a):

Krzysiek123 napisał(a):
Wszystko sie zgadza, ale wtedy chodziło po prostu o to, aby w sejmie nie było byłych agentów....
Polecam film "Nocna zmiana" opisujący te wydarzenia :peace:

Ty wiesz wogóle o co chodzi w tym wswzytskim? Przeciez agent czy tajny współpracownik może zasiadać w sejmie, chodzi tylko o to że w oświadczeniu powinienbył się do tego przyznać. I wtedy jest wszytsko ok !! A wszytskie afery dotyczą pacjentów którzy byli TW a nie przyznali się do tego. Jak by się przyznali to by nie było tematu !! Patrz przykłąd: Pan Jeneralski.

Tak dobrze piszesz, ale pan Tusk i reszta bandy na czele z Wałęsa zablokowali ujawnienie listy agentów do publicznej wiadomosci i tym samym wykluczenie ich z grona posłow, a to moze by uchroniło Polske od kilku nieszczęśc politycznych, a poza tym jak by sie ludzie dowiedzieli, że jakiś pan X był konfidentem za komuny, to sami by go wysłali na Kamczatke, a nie (o zgrozo) do sejmu, gdzie pilnuje aby sie jemu i jego kolegom, którzy powinni byc w wiezieniu, nic sie nie stało.....

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2005 13:21:20 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T
Van Gogush napisał(a):

Cos ci sie chyba pomieszalo , aktualna sytuacja w sluzbie zdrowia spowodowana jest zmianami w reformach ktore wykonalne byly wlasnie przez ostatni rzad komuchow - warto zapoznac sie z nimi bo wielu ludzi nie wiem o tym i pozniej takie glupoty wypisuje. :zly:

Zapoznaj się z datą wprowadzenia reformy służby zdrowia, a potem będziemy dyskutować. Reformę wprawadziły rządy AWS-UW.

Van Gogush napisał(a):
Co do Gierka to nie wiecie w jaki sposob zbudowal ten "dobrobyt" ?? a no w taki ze do dzisiaj splacacamy zaciagniete wtedy pozyczki i beda to robic nasze dzieci i wnuki :/

Wow, polecam analizę historii zadłużenia naszego kraju. Zaciągnięto długi za które wybudowano miasta, fabryki, ośrodki kultury. W ciągu ostatnich 15-tu lat waciągnięto pożyczki głównie z Banku Światowego, które przeznaczono na nieszczenie miejsc pracy, na zamykanie fabryk tylko po to aby zachodnie firmy pozyskały dodatkowy rynek zbytu.
Długi, które zaciągnięto w ciągu ostatnich 15-tu lat są wyższe od tych, które zaciągnięto przez poprzednie kilkadziesiąt lat.

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2005 13:51:57 
Użytkownik

piotr napisał(a):
Szkoda że nie dostrzegłeś ironi w moim głosie..... nie wiem czy sobie zdajesz sprawę że to właśnie doskonale zarządzający Pan Gierek zadłużył nasz kraj niemiłosiernie i długi nie są spłacone do dzisiaj.... następne pozyczki zrobiły rządy w drugiej połowie lat dzewiędziesiątych i zadłużyły nas na amen. Ciekawe kto to spłaci pożyczki i wykupi obligacje wypuszczone przez Skarb Państwa, bardzo dobrze oprocentowane.....

Dostrzegłem ironię, ale wydaje mi się, że nie przeżyłeś tych czasów i nie zdajesz sobie sprawy, że działania Gierka pozytywnie wpływały na poziom życia społeczeństwa. Veni Vidi Vici
Co do pożyczek, to pisałem już o tym w powyższym poście.

piotr napisał(a):
Ty wiesz wogóle o co chodzi w tym wswzytskim? Przeciez agent czy tajny współpracownik może zasiadać w sejmie, chodzi tylko o to że w oświadczeniu powinienbył się do tego przyznać. I wtedy jest wszytsko ok !! A wszytskie afery dotyczą pacjentów którzy byli TW a nie przyznali się do tego. Jak by się przyznali to by nie było tematu !! Patrz przykłąd: Pan Jeneralski.

Nieprawda. Osoby te nie mogą piastować określonych stanowisk w Polsce.

rk07554 napisał(a):
no tak za gierka było lepiej - jedź na białoruś, tam jest teraz cud gospodarczy

A co ma Białoruś do rzadów Gierka? Co ma piernik do wiatraka? Czy na Białorusi rzadzi Gierek? Domyślam się, że nie masz zielonego pojęcia co dla społeczeństwa zrobił Gierek. Gdyby było inaczej nie pisałbyś bzdur.

rk07554 napisał(a):
rapido nie przychodzi Ci czasem do głowy taka myśl, że

a. to nie przedsiębiorcy wykorzystują pracowników tylko państwo zabierając im od 1/3 do 1/2 pensji w formie różnego rodzaju podatków?
b. żaden przedsiębiorca nie wykorzystywałby pracowników gdyby nie było 15 proc. bezrobocia i w kolejce do pracy nie stali tacy którzy zgodzą się pracować za 600 zł na miesiąc?
c. gierka odsunęli od władzy komuniści - myślisz, że dlatego, że dobrze rządził a kraj się rozwijał?

Moment, jeśli pracodawca nie płaci pracownikowi za nadgodziny, stosuje daleko idący mobbing zmuszajac go do pracy za darmo w nadgodzinach, łamie Prawo Pracy ... za to wszystko winę ponosi Rząd?
Podatki płaci się prawie w każdym państwie. W Szwecji podatki są o wiele wyższe niż w Polsce i jakoś pracownicy zarabiają wielokrotnie więcej niż w naszym kraju.
Ludze godzą się pracować za 600zł m-c gdyż lepsze to niż śmierć głodowa. Po prostu nie mają innego wyjścia. Niemniej jednak jest to okradanie pracownika i nie jest to zgodne z Konstytucją RP gwarantującą m.in. prawo do godnego życia.

Komuniści ... Co to jest komunizm? Czy przypadkiem nie charakteryzuje się on m.in. kultem jednostki? Co to jest socjalizm i czym różni się od komunizmu?
Zanim Panowie coś napiszesie polecam zapoznanie się z powyższymi pojęciami.

Dkaczego Gierek został odsunięty od władzy? Właśnie dlatego, że dążył do podwyższenia poziomu życia Polaków. Zauważ, że w przeprowadzonej jakiś czas temu sondzie wśród ludzi, którzy za jego kadencji byli pełnoletni bardzo dużo osób dobrze wspomina Gierka. To chyba o czymś świadczy.
Najgorsze jest to, że młode pokolenie, które "nie widziało, nie przeżyło tego" krzyczy najgłośniej.

[guote]
Dokładnie tak jak kolega pisze, 100% popieram. A co do pracy Rapido to czasem znajdzie się ktoś nieuczciwy (pracodawca) i często znajdzie się tez nieuczciwy pracownik, i z autopsji wiem że ten drugi dużo częściej.... A to że pracodawca płaci tyle ile musi zapłacić to jest prawda - ale tak musi być, ekonomia jest nieubłagalna (oczywiście nie gierkowska ekonomia ;) ). Pomyśl sobie jakie ryzyko prowadzenia firmy ponosi przedsiębiorca i jakie płaci podatki (VAT, PIT, CIT, czasem akcyzę, ZUS), ze w większość firm z sektora MSP ponosi za swoje decyzje odpowiedzialność całym majątkiem, że co chwila ma kontrolę ze 100 różnych urzędów, a nic jeszcze nie powiedziałem o właściwym prowadzeniu działalności...... Ale widzę że jesteś prosocjalny (czyli jesteś socjalistą) i chcesz dla wszytskich po równo i opiekuńczego państwa... tylko nie zdziw się że pracodawcy będą płacić jeszcze mniej pracownikom bo przecież kasę na twoje socjalne postulaty państwo bierze już od nich w wysokich podatkach, więc już raz ci zapłacił.[/quote]

Znów podam przykład Szwecji. Sprawdź jak wysokie podatki odprowadzają Szwedzi, zobacz jak wysokie podatki odprowadzają tam pracodawcy!
Nikt tam nie narzeka na podatki, żaden pracodawca nie zatrudnia pracownika za pół darmo. Dla mnie to są tylko wymówki poskich pracodawców.

Popatrz na to inaczej. Gdyby Polacy odpowiednio zarabiali, zwiększyłaby się konsumpcja, zwiększyłoby się zapotrzebowanie na towary, zwiększyłaby się produkcja, powstałyby nowe miejsca pracy. To wszystko jest zamkniętym kręgiem. Jak stworzyć nowe miejsca pracy? Sam sobie odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2005 14:09:34 
Klubowicz

Rapido napisał(a):
Jak stworzyć nowe miejsca pracy? Sam sobie odpowiedź.

Widzisz, ja to wiem, sam od 10 lat tworzę miejsca pracy. Najwięcej pracowało u mnie 8 osób, teraz 4.5.... i nie zamierzam tego zwiększać bo za dużo mnie to kosztuje (ZUS) a nie przynosi odpowiedniego wzrostu zarobków (a z tego co przynosi i tak 19%+22%) trzeba oddać. I mi na życie wystarczy z tego co robię, a że 2 czy 3 osoby w mieście nie dostaną u mnie pracy, chociaż przy optymalnych warunkach by mogły to nie mój problem tylko ich.

Z mojej strony koniec dyskkusji politycznych bo szkoda mi na to czasu, każdy robi jak uważa i ponosi konsekwencje swoich czynów i wyborów. Tylko potem nie płaczcie że wam źle, że paliwo drogie, pracy nie ma a jak jest to za małą kasę. Ja nigdy nie skarżyłem się na złe Państwo, bo wiem że póki co nie było "moich" ludzi u władzy, a po tych którzy byli wiedziałęm czego się spodziewać.... i nie myliłem się niestety :(

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2005 15:11:05 
Użytkownik

Zgadzam się. Lepiej porozmawiać o samochodach niż marnować nerwy na politykę. Każdy ma prawo do swoich poglądów i chyba właściwszym miejscem na ich wyrażanie bedzie forum o temtyce politycznej. :D

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2005 15:18:56 
Użytkownik

Rapido napisał(a):
Zapoznaj się z datą wprowadzenia reformy służby zdrowia, a potem będziemy dyskutować. Reformę wprawadziły rządy AWS-UW.

Narodowy Fundusz Zdrowia nie zdał i nie zda egzaminu na żadnym z tych odcinków. Likwidacja kas chorych i powrót do centralizacji zarządzania musiały pogorszyć i tak już złą sytuację, spowodowaną niekonsekwentną reformą służby zdrowia z roku 1999(cel by dobry ! ale zabraklo konsekwencji) . Kasy chorych umożliwiały bowiem w pewnym zakresie uwzględnianie regionalnej specyfiki, otwierały drogę do pewnej samodzielności finansowej i elastyczności, do decentralizacji ubezpieczeń zdrowotnych. Natomiast Narodowy Fundusz Zdrowia wprowadzony przez SLD-owski rzad stara się obecnie zglajchszaltować obywateli i ich choroby, oczywiście w imię sprawiedliwości społecznej. Nie ma to oczywiście nic wspólnego z jakąkolwiek racjonalizacją.

Rapido napisał(a):
Wow, polecam analizę historii zadłużenia naszego kraju. Zaciągnięto długi za które wybudowano miasta, fabryki, ośrodki kultury. W ciągu ostatnich 15-tu lat waciągnięto pożyczki głównie z Banku Światowego, które przeznaczono na nieszczenie miejsc pracy, na zamykanie fabryk tylko po to aby zachodnie firmy pozyskały dodatkowy rynek zbytu.
Długi, które zaciągnięto w ciągu ostatnich 15-tu lat są wyższe od tych, które zaciągnięto przez poprzednie kilkadziesiąt lat.

[/quote]

Tak, rzady Millera i Belki spowodowaly zwiekszenie zadluzenia o 120 mld PLN . Natomiast całe aktualne zadłużenie naszego kraju zbliża sie do poziomu 400 mld zł, co w przeliczeniu na głowę Polaka - pracującego i bezrobotnego, nastolatka i emeryta, biznesmena i odbywającego karę więzienia - 10,5 tys. zł.

Dodatkowo polecam lekture :
http://www.wprost.pl/ar/?O=78019&C=57

I nie pisz prosze ze Gierek to cudotworca i takich potrzebujemy , ich nastepcy Miller i Belka jak widac prowadza kontynuacje ktora doprowadzi nas do katastrofy (m.in. pomysly na centralna sluzbe zdrowia).

Co do Szwecji to pdoam inne przyklady bo nie stawki pdoatkowe sa najwazniejsze ale PROGI PODATKOWE :

Polski podatnik od dochodu wynoszącego 37 024 zł płaci podatek w
wysokości 6500 zł. W USA zapłaciłby od takiego samego dochodu 884 zł, w Wielkiej Brytanii 1000 zł, we Francji 2600 zł, a w Niemczech taka kwota w ogóle nie jest opodatkowana. Dlatego w tych państwach może się rozwijać klasa średnia, a u nas nie.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2005 15:31:39 
Klubowicz

Auto: B2 8T
Rapido napisał(a):
... Społeczeństwo jednak nie pamięta Rządu, który zakończył kadencję cztery lata temu i tego co nam zafundował. Mówię miedzy innymi o reformie służby zdrowia, bo obecna sytuacja w służbie zdrowia jest przecież wynikiem reformy wprowadzonej przez UW-AWS czyli "przefarbowaną" Platformę Obywatelską z Donaldem i Rokitą na czele.
....

chyba nie zauwazyles, ze w miedzyczasie byla reforma reformy zrobiona przez komuchow.
system wprowadzony przez UW AWS zaczynal dobrze dzialac, nabieral coraz lepszych ksztaltow, ale przyszli komuchy i zcentralizowali system. I wtedy wszytsko spowrotem padlo.

p.s. - napisales o tej reformie bo jestes zaangazowany w opieke zdrowotna czy tak Ci to tylko przyszlo do glowy?

A80 B3 2,3E aut (2004 - 2006)
ACQ B3 2,3 20v (2005 - 2006)
A6Q 4B 2,8 30v tip (2006 - 2010)
A4Q B5 2,8 30v avant tip (2006 - 2010)
A4000 CS Q B2 2,2 (2006->2007)
A Coupe GT 2,2 (1/3)(2006-2011)
A 200 Q 2,2T (2006-2008)
A 80 Q 2,2 (2007-2008)
ACQ B2 2,2 (1/3) (2008-2011)
ACQ B2 1,8T (2008->)
A6Q C6 3.0 TDi (2010-2019)
T5q 2,5 TDi (2015->2017)
RS5 8T (2019->)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1