Witaj.2,5tdi ze skrzynią 6-biegową- auto nie dla mnie.Spalanie do 10l ,z tego co czytałem na forum, to nie rewelka w dieslach.Choć jak ostatecznie zdecydujesz się na diesla ,to na tego 180 konnego. 30 KM różnicy to już bardzo dużo.
Ja też do diesli kompletnie nie mam przekonania,nie obrażając ich właścicieli.Każdy ma swój gust.Nie lubię np. tego dźwięku -klekotu .
2.8 V6 30v-jak dla mnie -rakieta nie do zajechania,ma odczuwalnie większą moc,niżej dostępną,pali co prawda ciut więcej,niż tdi ale ceny ON i benzynki są zbliżone.U mnie pali 8 l.trasa,10-12 miasto,do 15 przy butowaniu po mieście i trasie,nawet z klimą na 100km .Koszta są w sumie porównywalne do tdi,ciut większe, ale radocha z jazdy już o wiele większa.Jest tańszy od tdi w zakupie,a jak chcesz jeździć jeszcze taniej to sekwencję zakładasz i śmigasz za grosze.Trwalszy silnik,piękniej brzmiący,mniej sekund do 100km/h,większa prędkość maxymalna.Ten silnik polecam,ale 30 zaworowy,193KM,ja jestem z niego bardzo zadowolony,a kupowalem go kierując się opiniami z AKP.I nie zamieniłbym go na diesla nawet 200 konnego.Jak już to na 4,2 w manualu.
Nie kupuj z automatyczną skrzynią,nawet z tiptronicami i innymi bajerami,są niestety awaryjne, co poświadczają tematy z technicznego forum,cholernie drogie w naprawie,auto ma niższe osiągi,więcej pali i nie ma już tej radochy z jazdy.Chyba że wolisz wygodę kosztem osiągów,spalania i strachu że coś się sypnie.Mialem automat i nigdy więcej.I jeszcze masz quattro lub ośkę do wyboru-quattro to super sprawa,choć pali 1-1,5l więcej na 100km i droższa jest zawiecha.Ja wybrałem ośkę i nie żałuję,bo mniej pali,jeździ się też super,choć w głębi duszy marzy mi się quattro, zwłaszcza na zimę.
Przyjedź na spota we wtorek o 19ej w Toruniu koło Geanta.Pozdro.
Ostatnio edytowano 25.cze.2006 23:14:30 przez K@mil, łącznie edytowano 2 razy
|