Przy wyborze anteny uwzględnij to czy w przyszłości będziesz zmieniał radio na lepsze. W takim wypadku weź pod uwagę zakres częstotliwości na których antena dobrze pracuje. Kupując antenę warto także wybierać te o jak największym zysku (w dB). Nie zaproponuję Ci żadnego konkretnego modelu, gdyż od lat nie używam radia, a w tym czasie na rynku pojawiło sie z pewnością sporo nowych modeli.
Co do zestrojenie systemu antenowego, to tak jak pisał "mały v8" jest to banalnie proste i z pewnością sam sobie z tym poradzisz. Reflektometry nie są chyba aż tak drogie, a warto mieć swój własny ... Gdybyś używał kiedyś większych mocy, to przyda Ci się tzw. matcher.
Co do zasięgu radia, to wszystko zależy zarówno od warunków atmosferycznych jak i ukształtowania terenu oraz jego zabudowy. Jeśli wyjedziesz na górę, to zasięg powinien być większy. Z Równicy (Beskidy) można było na fali przyziemnej prowadzić łączność na odległość 70-100 km.
Na fali odbitej możesz osiągnąć w zasadzie każde miejsce na naszej planecie. Tutaj jednak jest to kwestia propagacji - zjonizowania odpowiednich warstw atmosferycznych (mogą one fale odbijać jak i przepuszczać w kosmos). Przy wielokrotnym skoku (odbiciu fal) masz tak jak już pisałem no-limit
Przez kilka lat gdy używałem radia (91-97) zaliczyłem łączności z ponad 250 różnymi divisionami od krajów Europy przez Chile, Australię czy Bangladesz po Arktykę (stacja expedycyjna). Na pamiętkę zostawiłem sobie kilkogramy kart QSL - kart potwierdzajacych łączność.
Do łączności DXowych wykorzystuje sie w tym paśmie głownie emisję jednowstęgową (głownie górną wstęgę - USB; dolna do LSB). Twoje radio nie ma tej emisji - masz amplitudę (AM) i być może modulację częstotliwości (FM), ale to wcale nie oznacza, że nie możesz nawiązać łączności DXowych - to wszystko zależy od propagacji. Przy dobrych warunkach możesz rozmawiać w AM lub FM nawet z Francją czy Hiszpanią. Jeśli tematyka DX Cię zainteresowała, to spróbuj dokonać nasłuchów na konałach <29 w FM wtedy gdy Twoje radio będzie strasznie szumiało i charczało