.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.kwi.2025 13:37:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: cb radio
PostNapisane: 28.mar.2005 21:42:39 
Użytkownik

witam. jest wsrod nas jakis znawca tematu? o co chodzi...
posiadam radyjko cb MIDLAND 77-104(produkcja 87 rok), wyjete z amerykanskiego auta.
chcialbym sobie w audi zapodac cb na wyjazdy i nie wiem czy w to brnac i tylko antene kupic czy to wogole jakis szmelc(moze jakies inne czestotliwosci bo to z usa) i szukac jakiegos innego modelu.

Jest ktos z was w stanie lub znacie moze jakis serwisik co nie wiezmie za to duzych pieniazkow(i jakas antene moze do auta doradzi) przetestowac to urzadzonko czy wogole warto w to brnac.

dokladnie takie cos tylko panel mam srebrny
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... eName=WDVW

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2005 20:38:37 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T
Poszukaj na jakich częstotliwościach pracuje to radio. Uważam jednak, ze nie powinno być problemów - wielokrotnie rozmawiałem przez radio z USA więc mają te same częstotliwości:)
Koniec 26MHz (26,960 jeśli dobrze pamiętam) do 27,405 ... jeśli dobrze pamiętam ... to już było bardzo dawno temu ... :D
Jeśli te radio pracuje na tych częstotliwościach to powinno być wszystko OK. Jedynie będziesz musiał "dołożyć" mu tzw. zera czyli raster zerowy. Dajmy na to w USA jest 27,405 a w Polsce 27,400. To są groszowe sprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2005 21:05:33 
Użytkownik

Rapido napisał(a):
Poszukaj na jakich częstotliwościach pracuje to radio. Uważam jednak, ze nie powinno być problemów - wielokrotnie rozmawiałem przez radio z USA więc mają te same częstotliwości:)
Koniec 26MHz (26,960 jeśli dobrze pamiętam) do 27,405 ... jeśli dobrze pamiętam ... to już było bardzo dawno temu ... :D
Jeśli te radio pracuje na tych częstotliwościach to powinno być wszystko OK. Jedynie będziesz musiał "dołożyć" mu tzw. zera czyli raster zerowy. Dajmy na to w USA jest 27,405 a w Polsce 27,400. To są groszowe sprawy.

Ja uzywam radyjka tez przywiezionego ze stanow o troszke wiekszej mocy niz ustawa przewiduje hyhy i jedyny problem to taki ze musisz go oddac by ci dorobili tzw zera jak kolega wspomnial antenka to juz nie jest problem tylko pamietaj o dobrym zalozeniu radyjka bo jak to zrobisz tak tylko by bylo to mozesz byc zawiedziony co do odbioru jak bedziesz mial jakies watpliwosci to pisz smialo
pozdro :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2005 21:50:46 
Użytkownik

No i zapomniałem jeszcze o jednym ... radio i system antenowy musi być prawidłowo zestrojony. Aby tego dokonać musisz posiadać miernik współczynnika fali stojącej tzw. SWR. Jeśli tego nie zrobisz możesz uszkodzić radio, a dokładniej końcówki mocy.

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 20:37:16 
Użytkownik

dzieki za odpowiedzi.
chyba sprobuje jednak cos z tym radiem zadzialac a noz bedzie dzialalo wystarczajaco i sawsze troche pieniazkow sie zaoszczedzi.

tylko mam jeszce jedno pytanie. Odnoscie tego strojenia anteny itd...
czy jesli powiedzmy kupie sobe antenke i bede ja mial dostrojona do tego amerykanca to potem nie bedzie problemu jak kupie inne radio zeby znow dostroic? chyba nie ale pytam bo zielony jestem w tym temacie.

Teraz mi pozostaje znalezc fachowca co mi wszytsko pomontuje no i dorobi to zero. Ma ktos kogos gongego polecenia w warszawie i okolicach?

btw. jak macie zamontowane u siebie anteny i jakie dlugosci?
mylem o czyms na stale krotkim tak 80-100cm albo normalnie jakis 120 (upatrzylem sobie lemm'a).

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 22:35:39 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
SWR ustawi Ci każdy majacy min pojecia o CB i miernik,ustawia sie go do długości kabla i położenia anteny, a nie do radia, co do anteny lemm, sa super tylko zleży jaki model???, Osobiście polecam wywalic dziure w tyle dachu ew w błotniku , wtedy najlepiej sie stroi i ma najlepszy zasięg (zaraz naskoczą na mnie jak mozna dziurawić "niunie" :576: ) Nie polecam małych magnesówek za grosze, są dobre na rower.

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 23:01:04 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
antene i kable stroi sie tak zeby przy czestotliwosci 27 KHz miala jak najmniejszy wspolczynnik fali stojacej czyli zeby impedancja anteny byla idealnie dopasowana do impedancji wyjscia antenowego z radia ... o ile radio ma zawsze tyle samo bo musi miec :D ... o tyle anteny z kablem moga miec roznie , dlatego nalezy to dostrajac ... a dlatego ze , tak jak napisal Mały , w zaleeznosci od umasowienia anteny , w zaleznosci od dlugosci kabla , zmienai sie impedancja a tym samym efektywny zakres przenoszenia. w kwestii antenetk to im dluzsza tym pelsza , im wyzej zamontowana tym lepiej ... ale z doswiadzenia wiem ze 1,5 metrowa antena na blotniku to max ... z tegoi wzgledu ze wszystkie parkingi podziemne i wielopoziomowe maja sufity nizej niz 2.5 metra a wtedy jest juz problem bo moizna cos zbic antena :P ... z Antenek polecam cala serie Presidentow o dlugosci fali 7/8 . Sam mam Marylanda i onwe i calkiem ladnie to chodzi ... miedzy samochodami udalo sie uzyskac zasieg okolo 14 km a z baza nawet do 40 km ... oczywiscie poza miastem ;)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2005 23:15:18 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
hans napisał(a):
:P ... z Antenek polecam cala serie Presidentow o dlugosci fali 7/8 . miastem ;)
Coś Hansie kręcisz :diabel: , 5/8 to świat, a ty chcesz chłopaka władować na profesjonalny sprzęt dla radioamatorów??? Ja na patrolu mam Magnum 27, alana 28-ego, mikrofon z echem f 22 i dopałjke 30w wszystko zestrojone ze wzmocnieniem na 1,3 antena na środku dachu i nie mam najmniejszych szans na łącznośc z bazą na odległośc 40 km!!!???, No chyba że masz radio wstęgowe to chyle czoła.

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2005 09:30:17 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
7/8 fali to elektryczna dlugosc anteny ... czyli jezeli dlugosc fali to 11 metrow to elektryczna dlugosc anteny czyli dlugosc cewek i bata to 7/8*11m a z dolatywaniem nie tyle liczy sie moc co modulacja jezeli chodzi o AM a co jeszcze wazniejsze to propagacja czyli zdolnosc rozchodzenia sie fal w terenie a to sie zmienia w ciagu dnia w zaleznosci od pogody , zaklocen i uklsztaltowania terenu no i tak jak pisalem ...gadalem ze stacjonarka a one maja zazwyczaj dobre anteny wystawione wysoko wiec i one daleko leca i dobrze zbieraja
a antenke mam zestrojona na 1.1 na pierwszym kanale i 1.3-1.5 na 40 kanale ... mam cos pokopane z radiem i ciezko mi zejsc ponizej tego na calej 40tce a moc mam 1,5 W ...wlasnie dlatego ze prawdopodobnie jest przypalona koncowka mocy .... kiedys bawilem sie w odkrecanie anteny na postoju i kiedys w warsztacie pomyslowy kolega mechanik chcial zablysnac w eterze i spalil koncowke :< .. po naprawie wychodzilo juz tylko 1.5W a nie mialem oscyloskopu zeby pomierzyc co dokladnie jest nietak

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 01.kwi.2005 14:59:30 
Użytkownik

Przy wyborze anteny uwzględnij to czy w przyszłości będziesz zmieniał radio na lepsze. W takim wypadku weź pod uwagę zakres częstotliwości na których antena dobrze pracuje. Kupując antenę warto także wybierać te o jak największym zysku (w dB). Nie zaproponuję Ci żadnego konkretnego modelu, gdyż od lat nie używam radia, a w tym czasie na rynku pojawiło sie z pewnością sporo nowych modeli.
Co do zestrojenie systemu antenowego, to tak jak pisał "mały v8" jest to banalnie proste i z pewnością sam sobie z tym poradzisz. Reflektometry nie są chyba aż tak drogie, a warto mieć swój własny ... Gdybyś używał kiedyś większych mocy, to przyda Ci się tzw. matcher.
Co do zasięgu radia, to wszystko zależy zarówno od warunków atmosferycznych jak i ukształtowania terenu oraz jego zabudowy. Jeśli wyjedziesz na górę, to zasięg powinien być większy. Z Równicy (Beskidy) można było na fali przyziemnej prowadzić łączność na odległość 70-100 km.
Na fali odbitej możesz osiągnąć w zasadzie każde miejsce na naszej planecie. Tutaj jednak jest to kwestia propagacji - zjonizowania odpowiednich warstw atmosferycznych (mogą one fale odbijać jak i przepuszczać w kosmos). Przy wielokrotnym skoku (odbiciu fal) masz tak jak już pisałem no-limit ;)
Przez kilka lat gdy używałem radia (91-97) zaliczyłem łączności z ponad 250 różnymi divisionami od krajów Europy przez Chile, Australię czy Bangladesz po Arktykę (stacja expedycyjna). Na pamiętkę zostawiłem sobie kilkogramy kart QSL - kart potwierdzajacych łączność.
Do łączności DXowych wykorzystuje sie w tym paśmie głownie emisję jednowstęgową (głownie górną wstęgę - USB; dolna do LSB). Twoje radio nie ma tej emisji - masz amplitudę (AM) i być może modulację częstotliwości (FM), ale to wcale nie oznacza, że nie możesz nawiązać łączności DXowych - to wszystko zależy od propagacji. Przy dobrych warunkach możesz rozmawiać w AM lub FM nawet z Francją czy Hiszpanią. Jeśli tematyka DX Cię zainteresowała, to spróbuj dokonać nasłuchów na konałach <29 w FM wtedy gdy Twoje radio będzie strasznie szumiało i charczało :P

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2005 17:14:55 
Użytkownik

w C4 i fajnie sie montuje CB w tej poleczce pod kierownica, co prawda trzeba sie przyzwyczaic do tego ze kabel od gruszki idze pod kierownice, ale i tak jest ok. Ja mam na tej poleczce radio i przedwzmacniacz (poprawia odsluch i inni lepiej mnie slysza), a antene mam zamontowana na stale w blotniku. Antenka to Lemm AT 1700, czyli okolo 180cm i lacznosc z mobilem mialem ok 20-25km. Co do anten to experymentowalem troche, ale sadze ze jadnak lepiej miec dluzsza bo zasieg i jakosc rozmow sie polepsza. Nie znam dobrze tego modelu radia ktore masz, ale na Towim miejscu sproobowalbym je sprzedac dolozyc pare groszy i kupic np. Alana 28, Alana 87, Presidenta Jacksona lub Herberta.
Radio mozna sobie bez problemu samodzielnie zamontowac, tylko pamietaj ze kabel zasilajacy musi byc poprowadzony bezposrednio od akumulatora zeby wyeliminowac chociaz czesc znieksztaucen powodowanych przez alternator, zaplon itd. Na szczescie w audi nie jest z tym zle, bo np. w autach francuskich te zaklucenia to juz powazny problem...
Tak czy inaczej WARTO, pojezdzisz troche z radiem i pozniej jadac z kims bez CB czujesz sie jak gluchy :)

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2005 12:20:52 
Użytkownik

haha. juz namierzylem ta poleczke na miejsce na radio! ogolnie poleczka tajest rewelacyjna w swoich zastosowaniach!!
Mimio wszystko sprobuje chyba z tym radiem co mam. Chociaz namierzylem fajnego presidenta harry'ego za 180zl.

Moglbys zapodac jakasfotke swojej furki z ta antena?
jak w tym blotniku to zamontowane?

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2005 16:58:02 
Użytkownik

u mnie wyglada to tak, tym przelacznikiem po prawej wlacza sie cala aparature CB

klik

klik

klik

przy wjezdzie do garazu musze skladac antene bo mi sie nie miesci:)

klik

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 11:46:41 
Użytkownik

no tak samo che wsadzic u siebie.
Do czego ta maszynka zielona? regulacji czułości? bez tego slabo ci dzialal harry? bo tez takiego wlasnie harrego namierzylem do kupna.

jeszcze sie tylko z antena nie zdecydowalem. chcialem dac na kant boczny klapy ale jak pomyslalem o prowadzeniu z tamtad kabla (przez cala klape potem jakies upychanie do wiazki co przechodzi z klapy do karoserio ) to mi sie teraz srednio to podoba. najchetniej bym zapodam jakas niedlyga na dach w miejsce obecnej. tylko zeby dalo na niej rade jechac cb, radio, i gsm :/ raz taka an allegro widizlem ale droga i juz nie ma.
Drugiej anteny na dach dawac to tez nie bardzo...
na rynience i kabel przez uszczejke w drzwiach tez mi sie nie podoba.

haha ale ze mnie maruda :P

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 13:50:14 
Użytkownik

sampek napisał(a):
Do czego ta maszynka zielona? regulacji czułości?

Mi to wygląda na przedwzmacniacz antenowy na przekaźnikach:)

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 14:05:20 
Użytkownik

He, he znalazłem ... wiedziałem, że coś takiego mi się ostało (przedwzmacniacz) :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 16:47:41 
Użytkownik

ten przedwzmacniac to calkiem przydatne urzadzenie, moge sobie regulowac zasieg, np. zmniejszac jak jest duze zageszczenie aut z CB

teraz kupilem sobie cos takiego :diabel:
klik

a harry jest na sprzedaz

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 18:13:25 
Użytkownik

xxlobo napisał(a):
ten przedwzmacniac to calkiem przydatne urzadzenie, moge sobie regulowac zasieg, np. zmniejszac jak jest duze zageszczenie aut z CB

teraz kupilem sobie cos takiego :diabel:
klik

a harry jest na sprzedaz

ile bys sobie zyczyl za niego?

i czemu zmiana nastapila .... bo harry byl kiepski czy ten nowy jest super ?

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 18:31:09 
Użytkownik

zamienilem bo od dawna chorowalem na herberta (najlepsze radio na mobila)

za harrego chce 180

Tytuł:
PostNapisane: 11.kwi.2005 20:05:16 
Użytkownik

To Twoja oferta? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47944957
Przeglądałem z ciekawości i skojarzyłem zdjęcie. Nie myślałeś o Alanie 87? Miałem go kiedyś przez rok i dobrze się sprawował. Nie ma dużej różnicy w cenie, a masz większy zakres no i SSB/CW. Patrzyłem i wydaje mi się, że za około 300zł można to radyjko nabyć np.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47300606

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1