REDZI_00 napisał(a):
Hey, mam silnik ABK 2.0E 115 kucy i chce zalozyc III albo IV generacje gazu jak narazie New Just Heavy cieszy sie bardzo dobra opinia na tym forum wlasnie przy tego rodzaju silnikach..(elektroniczny wtrysk). Jesli masz jakies inne propozycje to prosze o info i ceny no i gdzie to mozna w Wawie zalozyc...
Pozdrawiam
Jak masz wtrysk elektroniczny i chcesz wtrysk LPG to smiało możesz instalować IV gen. Zadzwon do Enegry Gaz Polska
www.egp.pl, tam gdzie ja montowałem swoją instalkę. Mogę ich śmiało polecić. Możesz się powołać na Tomka (srebrne Audi 200) z Audi Klub Polska. Do elektronicznych wtrysków instalują wtrysk Prinsa i ponoć sprawuje się to bardzo dobrze. Ja musiałem zainstalować wtrysk BIGASu, bo mam mechaniczny wtrysk benzyny
. Nic innego po za II gen. nie mogłem zainstalować. Jeżdżąc na gazie mam wtrysk elektroniczny, gdyż wtryskiem steruje komputer i układa mapę paliwa na podstawie dwóch danych: wychylenie klapki przepływiomierza, czyli TPS i pomiary sondy lambda. Na podstawie tych dwóch wartości komputer koryguje wcześniej ustalona mapa paliwa. Reasumując ten wtrysk jest najlepszym rozwiązaniem do mojego silnika, nie jest on bezpośredni, gdyż wtryskiwacze podają paliwo do koletora ssacego zaraz przed zaworami, ale nie ma tej cholernej zwężki w dolocie i jeździ praktycznie tak samo jak się dobrze wyreguluje. O strzałach też zapomnij na wtrysku, nic nie wybucha i się nie pali
Możesz nawet wyregulować tak, że będzie jeździł lepiej niż na benzynie, ale coś za coś... spalanie rośnie wtedy diametralnie. Nie wiem dokładnie co będzie najlepszym rozwiązaniem do silnika ABK, lepiej zadzwonić i pogadać. Oriętacyjnie mogę Ci napisać, że za tą instalkę dałem u nich 4350 PLN (w tym nowe świece i filtr powietrza). Prins będzie droższy. Samochody jakie robili to np. Cadillac Escalate (Prins), Audi V8 (Prins), Mercedes SEC 600 V12 (Prins), VW Passat 1.8 T (Prins), Audi 200 2.2 T 10V na mechanicznym wtrysku (BIGAS SGISN)