.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lis.2024 11:29:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: LPG BRC New Just Heavy gdzie tanio i fachowo w Warszawie???
PostNapisane: 07.gru.2005 00:18:02 
Użytkownik

Tak jak w temacie....znacie moze dobrego gazownika???

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2005 14:22:22 
Klubowicz

z tego co pamiętam jak pół roku temu szukałem człowieka, który zamontuje mi taką instalkę do mnie to BRC wycofywało się z tego modelu. Nie pamiętam czy chodziło o New Just Heavy czy o Just Heavy. Czemu akurat tą instalkę chcesz zamontować? Czy zakładasz używaną :?: :diabel: Słyszałem, że Prins jest dobry jeżeli interesuje Cie wtrysk... ja mam BIGAS SGISN IV gen. i też jestem zadowolony. Tylko to działa przy mechanicznym wtrysku.

Ostatnio edytowano 08.gru.2005 19:26:58 przez TomWPR, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: LPG BRC New Just Heavy gdzie tanio i fachowo w Warszawie
PostNapisane: 07.gru.2005 14:36:41 
Użytkownik

REDZI_00 napisał(a):
Tak jak w temacie....znacie moze dobrego gazownika???

Pozdrawiam

www.egp.pl
022 810-00-90

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2005 14:41:39 
Użytkownik

Hey, mam silnik ABK 2.0E 115 kucy i chce zalozyc III albo IV generacje gazu jak narazie New Just Heavy cieszy sie bardzo dobra opinia na tym forum wlasnie przy tego rodzaju silnikach..(elektroniczny wtrysk). Jesli masz jakies inne propozycje to prosze o info i ceny no i gdzie to mozna w Wawie zalozyc...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 10:01:23 
Klubowicz

REDZI_00 napisał(a):
Hey, mam silnik ABK 2.0E 115 kucy i chce zalozyc III albo IV generacje gazu jak narazie New Just Heavy cieszy sie bardzo dobra opinia na tym forum wlasnie przy tego rodzaju silnikach..(elektroniczny wtrysk). Jesli masz jakies inne propozycje to prosze o info i ceny no i gdzie to mozna w Wawie zalozyc...

Pozdrawiam

Jak masz wtrysk elektroniczny i chcesz wtrysk LPG to smiało możesz instalować IV gen. Zadzwon do Enegry Gaz Polska www.egp.pl, tam gdzie ja montowałem swoją instalkę. Mogę ich śmiało polecić. Możesz się powołać na Tomka (srebrne Audi 200) z Audi Klub Polska. Do elektronicznych wtrysków instalują wtrysk Prinsa i ponoć sprawuje się to bardzo dobrze. Ja musiałem zainstalować wtrysk BIGASu, bo mam mechaniczny wtrysk benzyny :/. Nic innego po za II gen. nie mogłem zainstalować. Jeżdżąc na gazie mam wtrysk elektroniczny, gdyż wtryskiem steruje komputer i układa mapę paliwa na podstawie dwóch danych: wychylenie klapki przepływiomierza, czyli TPS i pomiary sondy lambda. Na podstawie tych dwóch wartości komputer koryguje wcześniej ustalona mapa paliwa. Reasumując ten wtrysk jest najlepszym rozwiązaniem do mojego silnika, nie jest on bezpośredni, gdyż wtryskiwacze podają paliwo do koletora ssacego zaraz przed zaworami, ale nie ma tej cholernej zwężki w dolocie i jeździ praktycznie tak samo jak się dobrze wyreguluje. O strzałach też zapomnij na wtrysku, nic nie wybucha i się nie pali :diabel: Możesz nawet wyregulować tak, że będzie jeździł lepiej niż na benzynie, ale coś za coś... spalanie rośnie wtedy diametralnie. Nie wiem dokładnie co będzie najlepszym rozwiązaniem do silnika ABK, lepiej zadzwonić i pogadać. Oriętacyjnie mogę Ci napisać, że za tą instalkę dałem u nich 4350 PLN (w tym nowe świece i filtr powietrza). Prins będzie droższy. Samochody jakie robili to np. Cadillac Escalate (Prins), Audi V8 (Prins), Mercedes SEC 600 V12 (Prins), VW Passat 1.8 T (Prins), Audi 200 2.2 T 10V na mechanicznym wtrysku (BIGAS SGISN) :D

Ostatnio edytowano 08.gru.2005 19:28:49 przez TomWPR, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 10:32:50 
Klubowicz

Ciekawe rzeczy prawisz... z Twojej wypowiedzi wynika, że są instalki LPG z bezpośrednim wtryskiem gazu... :galy:

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 11:05:15 
Użytkownik

najprościej BRC (ceny też chyba mają ok) to chyba w Czakramie zamontować. W Wawie są na Maciejki koło OBI przy Al. Krakowskiej.

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 12:50:50 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Ciekawe rzeczy prawisz... z Twojej wypowiedzi wynika, że są instalki LPG z bezpośrednim wtryskiem gazu... :galy:

o czym mowisz, jakos jasniej prosze co wedlug CIebei jest bezposrednim wtryskiem??

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 13:52:36 
Klubowicz

mAlIbOr napisał(a):
GrzesB napisał(a):

o czym mowisz, jakos jasniej prosze co wedlug CIebei jest bezposrednim wtryskiem??

Mówię o Twojej wypowiedzi... wtrysk bezpośredni odnosi się do wtrysku bezpośrednio w komorę spalania - tutaj zawsze (czy LPG czy PB) jest dawkowane nad zaworem ssącym... chyba, że się mylę, bo mechanikiem z zawodu nie jestem...

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 14:48:00 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
mAlIbOr napisał(a):
GrzesB napisał(a):

Mówię o Twojej wypowiedzi... wtrysk bezpośredni odnosi się do wtrysku bezpośrednio w komorę spalania - tutaj zawsze (czy LPG czy PB) jest dawkowane nad zaworem ssącym... chyba, że się mylę, bo mechanikiem z zawodu nie jestem...

Ale ja nic nie pisalem na ten temat ubaw Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 15:18:23 
Klubowicz

pazdzioch napisał(a):
... O strzałach też zapomnij na wtrysku, nic nie wybucha i się nie pali :diabel: ...

Jesteś w jak największym błędzie, nadal masz gaz w kolektorze dolotowym, nie zadbaj na czas o instalację zapłonową i będziesz miał piękną detonację nadmiaru gazu... Korzyść polega tylko i wyłącznie na braku zwężki w dolocie i możliwości dość dobrego ustawienia dawki gazu (czyt. mniejszego spalania).

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł: Enegry Gaz Polska
PostNapisane: 08.gru.2005 15:47:31 
Użytkownik

Dowiedzialem sie co i jak i propujuja mi IV generacje BRC(wloska) za 3500 albo Princa(holenderska) za 4900:/ ...deczko sporo. ALe na BRC daja 2 lata gwarancji a na Princa tylko 1 rok...wybor jest chyba oczywisty:P

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 17:42:50 
Klubowicz

mAlIbOr napisał(a):
Ale ja nic nie pisalem na ten temat ubaw Obrazek

pazdzioch napisał(a):
Reasumując ten wtrysk jest najlepszym rozwiązaniem do mojego silnika, nie jest on bezpośredni, gdyż wtryskiwacze podają paliwo do koletora ssacego zaraz przed zaworami, ale nie ma tej cholernej zwężki w dolocie i jeździ praktycznie tak samo jak się dobrze wyreguluje.

Pisał Paździoch... a więc Twój ziomal... wbiłeś się w tą wypowiedź więc nie wymagaj odemnie, że będę Ci się tłumaczył... Moja pierwsza wypowiedź była pod wywodem Paździocha i chyba do niego raczej były to słowa nie do Ciebie...

Sprinter napisał(a):
Jesteś w jak największym błędzie, nadal masz gaz w kolektorze dolotowym, nie zadbaj na czas o instalację zapłonową i będziesz miał piękną detonację nadmiaru gazu... Korzyść polega tylko i wyłącznie na braku zwężki w dolocie i możliwości dość dobrego ustawienia dawki gazu (czyt. mniejszego spalania).

To Ty jesteś w błędzie. O mniejszym spalaniu można zapomnieć (chyba, że mówimy o 3-5%). Sekwencja ma to do siebie, że w kolektorze tego gazu jest bardzo mało i jest podawany dokładnie przed zaworem (a nie w cały kolektor) dlatego też jeśli już nawet dojdzie do detonacji jakimś cudem jest to kichnięcie a nie strzał - uwierz mi - testowałem...

REDZI_00 napisał(a):
Dowiedzialem sie co i jak i propujuja mi IV generacje BRC(wloska) za 3500 albo Princa(holenderska) za 4900:/ ...deczko sporo. ALe na BRC daja 2 lata gwarancji a na Princa tylko 1 rok...wybor jest chyba oczywisty:P
Pozdro

Rozumiem, że bierzesz Princa?? Te instalki w opinii gazowników są najlepsze - a okres gwarancji o niczym jeszcze nie świadczy w żadnej branży... Sam sprzedaję część towarów z gwarancją 24 miesiące i większość niestety wraca (też są tańsze od tych co mają rok gwarancji czyli teoretycznie bardziej atrakcyjne) a inny sprzęt 12-miesięczny jest w zasadzie bezawaryjny (niewiele droższy i sprzedaję go od 5 lat). Skoro firma ratuje się ceną i dłuższą gwarancją to musi mieć naprawdę mocnego konkuretna któremu niedorównuje jakością - inaczej Prince byłby sporo tańszy bo by się wcale nie sprzedawał...

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 19:23:13 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):

a co nie ma?? Wypada mi raczej zapytać o czym Ty prawisz?? Może źle mnie zrozumiałeś, bo nie dopisałem, że podajemy gaz nadal w fazie lotnej. :peace:

Bezpośredni wtrysk gazu to instalki piątej generacji, które podają gaz w fazie ciekłej bezpośrednio z butli z pominięciem reduktora, ktory w powrzechnie stosowanych instalacjach zmienia ciekły stan gazu w stan lotny. Wprowadzenie wtryskiwaczy jest tworetycznie takie same, podaje sie gaz przez kolektor ssący bezpośrednio do komory spalania nad denko tłoka ale w innym stanie skupienia. Jest to porównywalne z najlepszymi rozwiązaniami wtrysku benzyny. Przy okazji efekt chłodzący rozprężanego gazu powoduje szybsze wypełnianie cylindrów, czyli wzrost mocy silnika w wyżych obrotach. Tak, że rasumując jest coś takiego jak bezpośredni wtrysk gazu. Instalacje I, II, III czy IV gen. są "pośrednie" z racji reduktora, który stoi na drodze płynnego paliwa i je odparowywuje.

Pozdrawiam

:)

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 19:48:06 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
... Sekwencja ma to do siebie, że w kolektorze tego gazu jest bardzo mało i jest podawany dokładnie przed zaworem (a nie w cały kolektor) dlatego też jeśli już nawet dojdzie do detonacji jakimś cudem jest to kichnięcie a nie strzał - uwierz mi - testowałem...

Widziałem efekty tego kichnięcia w firmie, w której niegdyś instalowałem LPG (Abart we Wrocławiu). Wyglądało to mniej więcej jak po zwykłym strzale.
Co do spalania, to nadal twierdzę, że da się je lepiej zestroić niż I i II generację.

Pozdr

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2005 20:54:31 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Rozumiem, że bierzesz Princa?? Te instalki w opinii gazowników są najlepsze - a okres gwarancji o niczym jeszcze nie świadczy w żadnej branży... Sam sprzedaję część towarów z gwarancją 24 miesiące i większość niestety wraca (też są tańsze od tych co mają rok gwarancji czyli teoretycznie bardziej atrakcyjne) a inny sprzęt 12-miesięczny jest w zasadzie bezawaryjny (niewiele droższy i sprzedaję go od 5 lat). Skoro firma ratuje się ceną i dłuższą gwarancją to musi mieć naprawdę mocnego konkuretna któremu niedorównuje jakością - inaczej Prince byłby sporo tańszy bo by się wcale nie sprzedawał...

No jednal 5000 za gaz to deczk oprzesada....a BRC cieszy sie uznaniem i mysle ze nie bedzie obstawal....mialem kupic III gen. a kupuje IV to i tak dla mnie niezly wydatek...a jesli sie bedzie psulo to mam gwarancje:)....gazownik mowil ze Price jest robiony na markowych podzespolach Bosh itd. dlatego jest drozszy a BRC od podstaw jest wloski....mysle ze nie ma sensu przeplacac jesli dobrze wszystko wyreguluja nie powinno byc roznicy miedzy twymi dwoma instalacjami...
Moze jakies komentarze albo opinie posiadaczy....bo nie chce sluchac tekstow w stylu ze cos drozsze to lepsze i ze jak nie przeplacisz to nie bedziesz mial...uwazam ze nie zawsze trzeba za wszystko przeplacac.....

p.s juz przestańcie sie kłócic o ten wtrysk gazu:P
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2005 20:24:21 
Użytkownik

Just Heavy nawet New to zajebiscie prymitywny system wtrysku i to jeszcze ciągły.W dodatku drogi i już wycofany z oficjalnej sprzazy przez brc.Soft tez niedopracowany i generalnie nie ma to zadnych zalet,no moze poza tą ze ma mozliwosc pracy także z wtryskiem mechanicznym.W tej cenie dostaniesz juz duzo lepsze systemy wtrysku i to oparte na 4 wtryskiwaczach a nie jednym.
Popytaj u gazowników tylko nie pytaj o sekwencje bo jej nie załozysz do ABK.Pytaj o wtrysk Full-group

04-05 S4 2,2T
04-05 Punto Jtd
05-05 B4 Tdi Avant
05-06 GTI edition 94`
06-08Honda civic VTI eg9
08-08 Skoda Fabia
08-08 VW golf 1J0
09-09 SKODA Fabia 5J
10-11 Skoda Octavia RS
11-13 Skoda Superb
13-14 Skoda Octavia 1Z
obecnie Audi A6 C5 1.8T

Ostatnio edytowano 10.gru.2005 08:06:56 przez kubazak, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł: Czym sie rozni sekwencja od Full-group???
PostNapisane: 09.gru.2005 20:47:19 
Użytkownik

kubazak napisał(a):
Just Heavy nawet New to zajebiscie prymitywny system wtrysku i to jeszcze ciągły.W dodatku drogi i już wycofany z oficjalnej sprzazy przez brc.Soft tez niedopracowany i generalnie nie ma to zadnych zalet.Jedynie mozliwosc pracy z wtryskiem mechanicznym.W tej cenie dostaniesz juz duzo lepsze systemy wtrysku i to oparte na 4 wtryskiwaczach a nie jednym.
Popytaj u gazowników tylko nie pytaj o sekwencje bo jej nie załozysz do ABK.Pytaj o wtrysk Full-group

Czym sie rozni sekwencja od Full-group??? bo nie kojarze....koles chce mi zakladac IV gen. gazu LPG (sekwencje chyba BRC) wiec nie kuimam dlaczego do ABK nie moge tego zalozyc???

POZDRO

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2005 01:12:18 
Klubowicz

pod wtrysk elektroniczny każdy system zasilania LPG zainstalujesz. Tu masz ten plus właśnie, O kim mówisz w ogóle? Tą IV gen. BRC chce Ci zainstalować Piotrek z Enegry Gaz Polska??

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2005 08:02:01 
Użytkownik

Wtrysk w silniku ABK nie jest sekwencyjny.Wszystkie wtryski działają jednoicześnie .Zauważ ze nie znajdziesz tam 4 oddzielnych wtrysków tylko listwę z jedną wtyczką.

04-05 S4 2,2T
04-05 Punto Jtd
05-05 B4 Tdi Avant
05-06 GTI edition 94`
06-08Honda civic VTI eg9
08-08 Skoda Fabia
08-08 VW golf 1J0
09-09 SKODA Fabia 5J
10-11 Skoda Octavia RS
11-13 Skoda Superb
13-14 Skoda Octavia 1Z
obecnie Audi A6 C5 1.8T