.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 23:34:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: obowiązek jazdy na oponach zimowych
PostNapisane: 27.lis.2012 19:09:16 
Użytkownik

Ano właśnie! W kraju bardziej cywilizowanym, z lepszymi drogami, lepszymi samochodami (większą ilością), obowiązek taki istnieje i jakoś nikt nie płacze. Trzeba? Trudno...

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 27.lis.2012 19:15:56 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
a wcale że bo nie ! :D ale w sumie Sprinter dobrze gada. Akurat mam 2 komplety opon i powiem ze to dość wygodne rozwiązanie. Bezpieczne też bo letnie opony sobie odpoczywają i bieżnik dłużej posłuży. :D Jak to zwykle bywa przymus ludzi męczy i budzi ogólny sprzeciw. Podobnie było z jazdą z włączonymi światłami w dzień. Ci co nie chcieli zamontowali swiatła do jazdy dziennej. Żarówki i alternator uratowane. Zgredek lans tez może byc jak zapodasz oryginalne kołpaki w idealnym stanie, albo pomalujesz koła na 2 różne kolory.

Obrazek
Obrazek

http://img802.imageshack.us/img802/5015/img2945u.jpg

PostNapisane: 27.lis.2012 19:24:39 
Użytkownik

http://www.youtube.com/watch?v=UvCw5yPe-8A polecam lekturę... myślę że wszystko w tym temacie ...

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 27.lis.2012 19:55:57 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
*Robi* napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=UvCw5yPe-8A polecam lekturę... myślę że wszystko w tym temacie ...

Propaganda jak za Hitlera, tylko wjazd na stok narciarski starym allroad-em chyba to przebija :D

PostNapisane: 27.lis.2012 20:00:24 
Moderator

Auto: V70
Mam znajomego z Laguną II. Spotkałem go jakieś 3 tygodnie temu patrzę, a przednie opony już doszły miejscami do szmat. Mówi będę wymieniał, mam zimówki na kołach tylko przełożyć.
Wczoraj znowu go widzę oczywiście opony te same, powyłaziły dodatkowo purchle na bokach i co..... czeka na mrozy, żeby jeszcze przyoszczędzić bieżnika zimówek. Ludziom się z tej oszczędności popieprzyło się w głowach.

PostNapisane: 27.lis.2012 20:07:21 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
emge napisał(a):
Mam znajomego z Laguną II. Spotkałem go jakieś 3 tygodnie temu patrzę, a przednie opony już doszły miejscami do szmat. Mówi będę wymieniał, mam zimówki na kołach tylko przełożyć.
Wczoraj znowu go widzę oczywiście opony te same, powyłaziły dodatkowo purchle na bokach i co..... czeka na mrozy, żeby jeszcze przyoszczędzić bieżnika zimówek. Ludziom się z tej oszczędności popieprzyło się w głowach.

Pod tym względem to taryfiarze są najlepsi. Kumpel ma wulkanizacje i jak ktoś wywala opony na dojechaniu to kilku już na nie czeka , on tylko bierze za założenie i bekę z nich kreci. A teoretycznie ta grupa powinna mieć towar z górnej półki na feldze, bo bierze odpowiedzialność za pasażerów.

PostNapisane: 27.lis.2012 20:21:18 
Użytkownik

najlepsze sa całoroczne, mam nówki i nie narzekam! ;) mało jeżdzę więc na co mi 2 komplety?

PostNapisane: 27.lis.2012 20:28:19 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Zagor napisał(a):
arthurr napisał(a):
Adam, piszesz o niejeżdżeniu na zimówkach bo kogoś nie stać - nie zgodzę się. Jeśli nie zmieniasz auta co pół roku to co za różnica czy dwa razy częściej zmienisz letniaki czy będziesz użytkował 2 komplety?
Z życia: jeep cherokee żony - melduje przy pierwszych minusach - trochę śniegu, trochę tylko zimno, że auto coś nie tak się prowadzi. Kazałem zapiąć napęd i tak jeździć (opony wielosezonowe all terrain, bieżnik gruby). Do czasu aż sam nie pojechałem i... nie wjechałem na środek skrzyżowania bo auto nie chciało stanąć przed nim. Wczesniej przejeździłem niejedną zimę na letniakach, po tym prostym zdarzeniu - już nie. Jasne że przy +10 zimówki są bez sensu, teraz nadal jeżdżę na letnich - ale kręcę się wkoło komina bez strachu że nagły opad mnie zaskoczy. Gdyby wypadła dłuższa trasa - zmienię koła dla komfortu psychicznego.

Nie demonizujmy, teraz +10 to jest w ciągu dnia przez 2 max 3h, rano i wieczorem jest 2-5stC, a to już temp dla zimówki, a nie letniej, przynajmniej nie mojej letniej, już w zeszłym sezonie się przekonałem, że Conti SC3 to dobra opona, ale jak jest więcej niż 15stC, w niższej temp ta opona nie trzyma jak należy, a w okolicach 5stC robi się z niej platik, hałas jest niemożliwy :(
Tak więc sporo zależy od typu uzywanej letniej opony, ale temperatury w obecnym czasie moim zdaniem absolutnie nie wykluczają używania zimówki, i nie ma się co bać, że się zniszczy.

Zupełnie się z Tobą nie zgadzam.
12 st C w ciągu dnia, 6 st w ciągu nocy na mojej wsi, na moje drugiej wsi ok 2-3 st C i nie zauważyłem jakiegokolwiek pogorszenia trakcji na oponie letniej (nie mówię tylko o q, ale o pozostałych autach).
Faktem jest że opony mam max 2 letnie i są w bdb stanie, ale dopóki nie ma mrozu nie ma potrzeby montażu zimówek. Ktoś napisał o tym że zimówka spisuje się dobrze tylko na śniegu - ja dodam jeszcze mróz bo wtedy jej twardość / miękkość jest optymalna.
W dodatnich temperaturach zaobserwowałem niekorzystne zjawisko "pływania" samochodu na oponie zimowej. Dlatego od wielu lat czekam na mróz i dopiero wtedy montuję opony zimowe.

Podobnie jak Morgoth oleję durny zapis stosowania opon zimowych bez względu na to czy jest -20 czy +20. Kolejna głupota po obowiązku stosowania świateł mijania w słoneczny dzień.
Poziom debilizmu rządzących osiąga poziom dna Odry...

PostNapisane: 27.lis.2012 20:54:21 
Użytkownik

w grudniu ma być zimno i śnieg moje nowe Nalewajki zobaczymy jak się sprawdzą.
jeden minus był albo i jest jak założyłem rzucało mnie po drodze bo było strasznie dużo bieżnika nalane i guma miękka teraz trochę zeszło bo nie ma tych zajebistych kolców tych takich co nowa opona na tylnych są. Albo inna opcja się przyzwyczaiłem już normalnie jest.

VW golf 3 1.9 TDI (złom)
Opel kadett 1.4 LPG
Ford scorpio 2.0
Passat b4 1.9TDI
JEST
VW Passat b3 1.9D
VW Passat b3 1.9TD
VW Passat b4 1.8 LPG

Obrazek

PostNapisane: 27.lis.2012 22:21:16 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Zagor napisał(a):
arthurr napisał(a):
Adam, piszesz o niejeżdżeniu na zimówkach bo kogoś nie stać - nie zgodzę się. Jeśli nie zmieniasz auta co pół roku to co za różnica czy dwa razy częściej zmienisz letniaki czy będziesz użytkował 2 komplety?
Z życia: jeep cherokee żony - melduje przy pierwszych minusach - trochę śniegu, trochę tylko zimno, że auto coś nie tak się prowadzi. Kazałem zapiąć napęd i tak jeździć (opony wielosezonowe all terrain, bieżnik gruby). Do czasu aż sam nie pojechałem i... nie wjechałem na środek skrzyżowania bo auto nie chciało stanąć przed nim. Wczesniej przejeździłem niejedną zimę na letniakach, po tym prostym zdarzeniu - już nie. Jasne że przy +10 zimówki są bez sensu, teraz nadal jeżdżę na letnich - ale kręcę się wkoło komina bez strachu że nagły opad mnie zaskoczy. Gdyby wypadła dłuższa trasa - zmienię koła dla komfortu psychicznego.

Nie demonizujmy, teraz +10 to jest w ciągu dnia przez 2 max 3h, rano i wieczorem jest 2-5stC, a to już temp dla zimówki, a nie letniej, przynajmniej nie mojej letniej, już w zeszłym sezonie się przekonałem, że Conti SC3 to dobra opona, ale jak jest więcej niż 15stC, w niższej temp ta opona nie trzyma jak należy, a w okolicach 5stC robi się z niej platik, hałas jest niemożliwy :(
Tak więc sporo zależy od typu uzywanej letniej opony, ale temperatury w obecnym czasie moim zdaniem absolutnie nie wykluczają używania zimówki, i nie ma się co bać, że się zniszczy.

12 st C w ciągu dnia, 6 st w ciągu nocy na mojej wsi, na moje drugiej wsi ok 2-3 st C i nie zauważyłem jakiegokolwiek pogorszenia trakcji na oponie letniej (nie mówię tylko o q, ale o pozostałych autach).
Faktem jest że opony mam max 2 letnie i są w bdb stanie, ale dopóki nie ma mrozu nie ma potrzeby montażu zimówek. Ktoś napisał o tym że zimówka spisuje się dobrze tylko na śniegu - ja dodam jeszcze mróz bo wtedy jej twardość / miękkość jest optymalna.
W dodatnich temperaturach zaobserwowałem niekorzystne zjawisko "pływania" samochodu na oponie zimowej. Dlatego od wielu lat czekam na mróz i dopiero wtedy montuję opony zimowe.

Podobnie jak Morgoth oleję durny zapis stosowania opon zimowych bez względu na to czy jest -20 czy +20. Kolejna głupota po obowiązku stosowania świateł mijania w słoneczny dzień.

Basket, nie wiem gdzie te Twoje wioski, ale z temp wnioskuję, że gdzieś mocno na południu (okolice Adriatyku ;) ) - bo u mnie dziś max zanotowane przez automatykę pieca C.O. to 9 i to było przez 2h (w południe, a wtedy auto stało, a ja się użerałem z POS'em klienta :( ), rano o 8 było 4, teraz jest 5.
Ja zwalam letnie w 2-giej połowie października, od kilku już lat, i nie mam problemu z tym, że mi się trochę zużyją bardziej (choć moim zdaniem - nie ma na to szans, robię dziennie 50-60km, z czego w godzinach porannych i wieczornych 2/3 z tego.
Za to letni kapeć kosztuje prawie 2x więcej niż zimówka, nie wspominam już o feldze, więc wolę mieć to co trzeba kiedy zima zaskoczy drogowców - bo to jest pewne :)

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 27.lis.2012 22:26:42 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Zagor napisał(a):
Baskecior napisał(a):
Zagor napisał(a):
arthurr napisał(a):

Basket, nie wiem gdzie te Twoje wioski, ale z temp wnioskuję, że gdzieś mocno na południu (okolice Adriatyku ;) ) - bo u mnie dziś max zanotowane przez automatykę pieca C.O. to 9 i to było przez 2h (w południe, a wtedy auto stało, a ja się użerałem z POS'em klienta :( ), rano o 8 było 4, teraz jest 5.
Ja zwalam letnie w 2-giej połowie października, od kilku już lat, i nie mam problemu z tym, że mi się trochę zużyją bardziej (choć moim zdaniem - nie ma na to szans, robię dziennie 50-60km, z czego w godzinach porannych i wieczornych 2/3 z tego.
Za to letni kapeć kosztuje prawie 2x więcej niż zimówka, nie wspominam już o feldze, więc wolę mieć to co trzeba kiedy zima zaskoczy drogowców - bo to jest pewne :)

Ja polegam na starym sprawdzonym termometrze rtęciowym za oknem i wskazaniach klimatronika. :)
Mowa o regionie w centralnej Polsce czyli mieście na 2 litery i Pojebanicach. :D
Zimy się nie boję. Obserwuję prognozy i staram się reagować na nie w sposób optymalny. Gdy zobaczę prognozowane < 0 st C w dłuższej perspektywie czasu , zmienię koła na zimowe. :)

PostNapisane: 27.lis.2012 22:35:22 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Polówka dostała zimówki dzisiaj (bo miałem czas, a od soboty temperatura idzie w dół). 200 ma zimówki od 2 tygodni, a przejechała na nich 60 km ;).
Dość piany, każdy zakłada kiedy chce, nakaz jest bzdurą; nigdy sztywna data nie będzie tą odpowiednią, a mandaty za bieżnik poniżej 5 mm to tylko pod sąd się nadają ;)

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

PostNapisane: 27.lis.2012 23:47:06 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
*Robi* napisał(a):

założyłem zimówki i w obecnych warunkach sprawują się gorzej niż letnie z kąd wiem bo abs mi się częściej załancza

PostNapisane: 28.lis.2012 00:38:09 
Użytkownik

Panowie każdy wie, że na białą zimę nie da się jeździć na letnich normalnie. Zimówki musza być, ew. wielosezonówki, które są w połowie skuteczne pomiędzy letnią a zimową, ale dają radę. Letnie na śniegu nie jadą. Jadą na czarnym, nawet jak jest - 10, ale nadal gorzej od zimówek, których guma jest miękka i klei sie lepiej. Jak ktoś potrafi jeździć na letnich zimą to szacun, ale nawet mistrz nie wyhamuje na śniegu letnią oponą jak zimówką. Czyli wjedziesz mi w doopę bo ja mam zimówki i zatrzymałem się bezpiecznie, np. przed zebrą ;) - zakładając, że jest biało lub ostry mróz i czarno. Moje zimówki jeszcze czekają na zimową pogodę, na przymrozki letnie są spoko. Jeśli zima będzie lekka to nie zmieniam.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 28.lis.2012 15:57:46 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
No widoczni nie mogę nic pojąć - tępota maksymalna, permanentna.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

PostNapisane: 28.lis.2012 16:39:00 
Klubowicz

MorgothV8 napisał(a):
No widoczni nie mogę nic pojąć - tępota maksymalna, permanentna.

no wiedziałem, wiedziałem, że te zimne kąpiele muszą mózg zamrozić permamentnie :diabel: :diabel: :peace:

PostNapisane: 28.lis.2012 16:41:55 
Użytkownik

Co myslicie o oponach zimowych, ktore sa dobrego producenta (znanego) ktore maja dobra wysokosc bieznika, a ktore maja juz 5 i wiecej lat.

Pytam, bo mialem takie, opony 225/40/18 Michelin Pilot, wizualnie ok, a produkcja 2005.
Jezdzilo sie tragicznie, tylnie kola nie mialy nic wspolnego z przodem, przod wyjezdzal na zakrecie jak tylko mu sie podobalo.
Droga hamowania na sniegu, jak innym autem na lodzie.
Tak zle mi sie jezdzilo, ze tej zimy kupilem nowe z produkcji 2012. - nie chcialem przezywac tego co ubieglej zimy.

PostNapisane: 28.lis.2012 16:59:22 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
jedni piszą 3 inni 6 jeszcze inni ,że po 10 latach śmietnik zależy jaki skład miała guma , teraz to wszystko robią na krótko terminowe

PostNapisane: 28.lis.2012 20:43:20 
Użytkownik

zegar napisał(a):
Co myslicie o oponach zimowych, ktore sa dobrego producenta (znanego) ktore maja dobra wysokosc bieznika, a ktore maja juz 5 i wiecej lat.

W 2009 kupiłem pirelli z 04 lub 05 roku. Muszę przyznać, że w porównaniu do Fuldy na drugiej osi, które były z bieżącego rocznika, to staruchy wypadały blado. Nie raz już spotkałem się z opiniami klientów, że na oponie 4-5 letniej w zimie nie jeździ się pewnie (guma zwyczajnie twardnieje.

Śledzę ten wątek od początku. Ja wcześniej wymieniam opony z wygody. Wiadomo, jak spadnie śnieg to nagle wszyscy się rzucają do wymiany i terminy są takie, że jedzie się zmieniać opony jak śnieg stopnieje :D Przykładem może być pierwszy śnieg w tym sezonie, który jak każdy wie był 1 dzień. To wystarczyło, aby prawie 300 z 450 depozytów zostało wymienionych w ciągu 3 tygodni od tego śniegu (większość umówiona w dniach tuż po tym wielkim ;) opadzie)

Druga sprawa. Nikt nie piszę jak później przebiega wymiana opon na wiosnę :) Wiadomo, że marzec-kwiecień to czas przymrozków i często nad ranem można się wtedy jeszcze zaskoczyć i na pewno większość z Was miała kiedyś lekkie opóźnienie z wymianą na opon na letnie (wtedy jakoś mniej jest narzekaczy na szybciej zużywające się opony zimowe). A wydaję mi się bardziej uzasadnione jeżdżenie w marcu (a czasem nawet w kwietniu - minusowe temp nad ranem bardzo często zaskakują) niż zakładanie opon na siłę w listopadzie, gdzie temp rzadko spadają poniżej zera.

Ja nie jestem przekonany co do tej ustawy. Jedynie to, że trochę zajmuję się sprzedażą części i jest mi to na rękę, każe mi utrzymywać zdanie, że jest to potrzebne zarządzenie :peace:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1