Urzędasom nie mogło się bańkach zmieścić, że stare ałosiem takie koszta potrafi wygerenować ?
Ja odliczam 50% VAT i pełne koszta z faktury za leasing operacyjny oraz tak samo paliwo. Ważne by mieć operacyjny bo finansowy księguje się mniej atrakcyjnie. Nie wiem skąd u Was pomysły o księgowaniu 50% w koszta i 50% Vatu.
Dziś nie opłaca się nawet brać auta a leasingu... właśnie nad tym dumam bo mam okazję wziąć w najmie długoterminowym. Odrzuć ten zamiar kupna za gotówkę. Pamiętaj, że należy myśleć inaczej - nie po to masz firmę by wzbogacić się o auto wydając 80 tyś a po to by pomogła Ci w taki sposób aby to auto za 80 kosztowało Ciebie 50tyś i nie targnęło z kieszeni tych 80 patyków na raz. Leasing bym mocno przemyślał - zasadą zakończenia leasingu jest zawsze wykup lub zwrot i rozliczenie. Najem daje tą wygodę, że po 2-3 latach odwieszasz kluczyk u dealera i kończą się Twoje zobowiązania. Bierzesz kolejne i zawsze masz nowe, na gwarancji i pewne auto. Czytałem warunki APL oraz broszurkę określającą co podlega "naturalnemu zużyciu" a co pod uszkodzenia / naprawę. Doszedłem do wniosku, że może być problem z rozliczeniem po okresie "najmu" ze względu na obostrzenia dotyczące uszkodzeń. APL jest czymś pomiędzy leasem a najmem. Są marki np. Toyota, Volvo gdzie lepszą formą finansowania jest najem długoterminowy.
Krótki przykład - Volvo XC60 które dwa dni temu oglądałem w salonie - wersja Summum + kilka pakietów. Cena 250 tyś po rabatach 185 (tak... 65 tyś rabatu !!!) w Leasingu przy wpłacie 10% na 3 lata wyszła ratka 4100 netto i wykup 10% na końcu. W najmie zero wpłaty, czynsz 2200 netto przez 2 lata... oddajesz za dwa lata bez marudzenia bierzesz kolejne. Wszystko można policzyć...
Dzisiejsze auta nie są warte tego by je kupować dla samej idei posiadania - żadne w klasie średniej nie wytrzyma tyle co stare poczciwe modele. Wiązanie się dziś z używanym kilku letnim autem nie ma sensu. Grupa VW ma fajne formy finansowania - po nową skodę idziesz i bierzesz i masz...
Chcesz to Ci yetasa oddam
1900 ratka brutto i masz fajne autko. Ja idę w najem jak tylko będzie taka sposobność.