O kurdę, mój temat! U mnie w tej chwili na topie są krupniki. Wrzucam kilka przepisów, mój ostatni (popisowy) zrobiłem nie trzymając się żadnego z nich na sztywno. Taka wypadkowa z niżej wymienionych
KRUPNIK Składniki:500 ml płynnego miodu 1/2 laski cynamonu po 8 ziaren ziela angielskiego i goździków 1/2 laski wanilii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 l wody 1 l spirytusu Sposób wykonania:500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy i cytryny. Wymieszać i przelać do słoja, szczelnie zamknąć. Odstawić na tydzień, rozlać do butelek, zakorkować.
Nalewka „Krupnik” Składniki: 1 litra spirytusu 1 kg miodu 1/2 gałki muszkatułowej 6 ziarenek pieprzu 6 goździków 6 ziarenek ziela angielskiego 3 cm cynamonu 1 płaska łyżka zmielonej kawy 1 płaska łyżka czarnej herbaty 1 litra wody 1 laska wanilii Sposób wykonania: Wodę zagotować i do gotującej się wody dołoSyć zmielone w młynku udarowym (lub ubite w moździerzu) pieprz, goździki, ziele angielskie, cynamon, kawę, herbatę i gałkę muszkatołową. Chwilę to pogotować. Następnie schłodzić. W międzyczasie podgrzać miód aby był płynny. Wymieszać płynny miód z zawiesiną trochę podgrzewając. Ponownie schłodzić. Do przygotowanego naczynia szklanego (typu gąsior z zakrętką) wlać spirytus i schłodzoną mieszaninę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec pociąć laskę wanilii.
KRUPNIK LITEWSKI. Składniki: 3 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 6 szklanek miodu Przyprawy: 2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej 3 łyżeczki pokruszonego cynamonu 4 lekko zgniecione ziarna kardamonu 1 rozgnieciona gałka muszkatołowca 3 goździki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 3 zgniecione ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego 3 cienkie plastry imbiru 3 rozcięte wzdłuż laski wanilii szczypta szafranu Sposób wykonania: Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40 stopni C, dodać miód, mieszać aŜ miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Krupnik kurpiowski z piwniczki plebana (oryginał): - litr wody - 2 Laski wanilii - gałka muszkatołowa - 14 goździków - 2 krótkie laski cynamonu - skórka z całej pomarańczy - kawałek imbiru - 2 gwiazdki anyżu - miodku 1 litr - karmel z cukru 0,5 kg - bimberku 2 litry - kwiat hibiskusa - kardamonu ziarnko - szafranu szczypta 4,5 ilość finalna Zazwyczaj mnożę proporcje x 3. Przesmaczny i najlepszy. Najlepszy, bo mój, oczywiście po mojemu dopracowany. Jak go zrobić? Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i wszystko, co tam jest, oczywiście pocięte lub skruszone, dodajemy miód, poczym sukcesywnie, karmelizowany powolutku cukier. Zestawiamy z ognia na godzinkę. Wlewamy do gąsiorka, dodajemy psotę i szczelnie szybko zamykamy. Po trzech dniach zlewamy do butelek i już nadaje się do picia.
Krupnik wyborowy Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45. • 500 g miodu pszczelego, • 500 ml spirytusu o mocy 95, • 5-10 ml zaprawy korzennej, • 1 łyżeczka soku z cytryny, • 200 ml wody. Zaprawa korzenna: • 3 g cynamonu, • 1 g goździków, • 3 g imbiru, • 2 g gałki muszkatołowej, • 1 laska wanilii (4 g), • 150 ml spirytusu o mocy 60. 1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż. 2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika. 3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć. 4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia. 5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając. 6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.
Krupnik II 0,5 litra miodu + 1/4 litra wody gotować, szumując do czysta 1 laska cynamonu 5 goździków 1/4 gałki muszkatołowej 3 listki kwiatu muszkatołowego 1/2 laski wanilii 1/4 litra wody Gotować pod przykryciem, pod koniec dodać skórki pomarańczowej na parę minut. Do gąsiora wlać 1 litr spirytusu i do niego wlać filtrując przez flanelę i mieszając gorący wywar z korzeni a potem gorący miód. Owinąć kocem aby wolno wystygł. Po paru dniach osad opadnie. Zdekantować i zlać do butelek.
Krupnik Żmudzki 2 litry czystej wódki 1 szklanka wody 20 dag miodu 20 dag cukru ½ laski cynamonu kilka listków ruty szczypta imbiru kawałek gałki muszkatołowej płatki z jednej róży ogrodowej kilka jagód jałowca 2 goździki
Miód, cukier, przyprawy zalać 1 szklanką wody i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, wlać wódkę, naczynie przykryć i podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na 8 godzin w chłodne miejsce. Następnie przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 miesięcy.
Krupnik Babci Jadzi -szklanka cukru, -laska wanilii, -kawałek kory cynamonu, -10 goździków, -2 listki laurowe, -5 ziarenek angielskiego ziela, -łyżeczka otartej skórki z pomarańczy, -500 g miodu, -2 szklanki 40% wódki, -2 szklanki spirytusu. W płaskim dużym rondlu upalamy cukier na karmel, dodajemy 2÷3 łyżki przegotowanej wody, potem korzenie, zioła i stopniowo miód i podgrzewamy, mieszając. Gdy masa porządnie się zrumieni, ostrożnie wlewamy wódkę,stale mieszając, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i nadal mieszając, stopniowo wlewamy spirytus. Szczelnie przykrywamy zostawiamy do ostygnięcia,po czym przecedzamy przez gazę lub lnianą ściereczkę i podajemy na gorąco lub rozlewamy do butelek. Szczelnie korkujemy i zostawiamy na kilka miesięcy
mój przepis na Krupnik Litewski 1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 1 litr spirytusu95%, 1/4 laski wanilii, 1/4 gałki muszkatołowej,kawałek kory cynamonu (5 cm), 10 goździków, 1 "skręt" skórki cytrynowej lub pomarańczowej, 10 jagód jałowca, 1 szklanka wody.
miód i cukier zalać w garnuszku szklanką wody, dodać potłuczone przyprawy i gotować pod szczelnym przykryciem kilka minut, odstawić na około pół godziny. Następnie przecedzić przez gazę, zagotować ponownie. Przelać do ogrzanego dzbanka z przykrywką dodać spirytus, wymieszać. Podawać w ogrzanych czarkach kamionkowych lub lub małych filiżaneczkach do kawy, bardzo gorący. Jeśli się nalej go do butelek, zalorkuje i przechowa przez pewien czas wówczas nabiera lepszego smaku!!
Kilka słów komentarza: jak ktoś będzie chciał robić krupnik, to ja robiłem już kilka razy i mogę powiedzieć, że największym problemem jest filtrowanie. Aby zminimalizować ten problem, dajemy jak najmniej przypraw sproszkowanych. Ja wpierw gotuje przyprawy w wodzie, studzę, drugi raz gotuje, studzę i dodaje spirolu tak na 70-80%. To u mnie stoi około tygodnia, po tygodniu to przecedzam (troszke się zmarnuje niestety), i dopiero ten klarowny już składnik łączę z uprzednio zagotowanym wraz ze skórkami cytrusów miodem w proporcjach około fifty:fifty. Przeważnie wychodzi za słodkie, więc rozcięczam wódką, lub czymś podobnym. Wychodzi tak dobre jak ja pierdziele.
_________________ Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008) AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009) 530d avant (IX2009 - X2010 E38 740i (I 2011 - 2018) Teraz: bmw E60; cbr1100xx
|