.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 13:38:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 11:46:50 
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28.kwi.2006 22:22:18
Posty: 2434
Lokalizacja: Radomsko
Auto: AUDI
speco napisał(a):
Informuję, że teraz jest okres kwitnienia bzu.
Jeśli ktoś chciałby wypróbować przepis z 1 postu to powinien wybrać się na zbieranie kwiatostanów czarnego bzu.


Już zebrany :peace:

_________________
AUDI a6 C5 2,8 QUATTRO Avant
AUDI A6 C5 2,4 QUATTRO - SWAP na 1,8T ->poszło w dobre ręce
AUDI B3 QUATTRO 2.3 NG - było...
AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 19:05:43 
wodnik szuwarek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.wrz.2007 12:17:37
Posty: 2235
Lokalizacja: Ostrołęka / Biała Podlaska
ArtHurO napisał(a):
Już zebrany :peace:

Nie ma to jak swoj produkt :)


Właśnie się zabieramy za robienie "soku" z podwójnej porcji, muszę jeszcze znaleźć dobre źródło na 10l spirytusu. Porównamy wyroby na zlocie :)

_________________
Skoda Yeti CDAA 1.8T manual 4x4, '10, Rosso Brunello - "Wisieńka"
Renault Megane Scenic 2.0 + LPG - "Popierdułka", krótki epizod
Audi A6 C5 Allroad ARE 2.7BT automat + LPG BRC, '01, Highland Green - "Zielona Skarbonka" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 19:23:52 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.mar.2006 22:43:09
Posty: 1346
Lokalizacja: Września ....... Upomnień:12
O kurdę, mój temat! U mnie w tej chwili na topie są krupniki. Wrzucam kilka przepisów, mój ostatni (popisowy) zrobiłem nie trzymając się żadnego z nich na sztywno. Taka wypadkowa z niżej wymienionych
KRUPNIK
Składniki:500 ml płynnego miodu
1/2 laski cynamonu
po 8 ziaren ziela angielskiego i goździków
1/2 laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 l wody
1 l spirytusu Sposób wykonania:500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski
cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej
gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać
skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy i cytryny. Wymieszać i przelać do słoja, szczelnie
zamknąć. Odstawić na tydzień, rozlać do butelek, zakorkować.



Nalewka „Krupnik”
Składniki:
1 litra spirytusu
1 kg miodu
1/2 gałki muszkatułowej
6 ziarenek pieprzu
6 goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cm cynamonu
1 płaska łyżka zmielonej kawy
1 płaska łyżka czarnej herbaty
1 litra wody
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Wodę zagotować i do gotującej się wody dołoSyć zmielone w młynku udarowym (lub ubite w
moździerzu) pieprz, goździki, ziele angielskie, cynamon, kawę, herbatę i gałkę muszkatołową.
Chwilę to pogotować.
Następnie schłodzić. W międzyczasie podgrzać miód aby był płynny. Wymieszać płynny miód z
zawiesiną trochę podgrzewając. Ponownie schłodzić.
Do przygotowanego naczynia szklanego (typu gąsior z zakrętką) wlać spirytus i schłodzoną
mieszaninę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec pociąć laskę wanilii.



KRUPNIK LITEWSKI.
Składniki:
3 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
6 szklanek miodu
Przyprawy:
2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
3 goździki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
3 cienkie plastry imbiru
3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
szczypta szafranu
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar
przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40
stopni C, dodać miód, mieszać aŜ miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie
przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w
ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.



Krupnik kurpiowski z piwniczki plebana (oryginał):
- litr wody
- 2 Laski wanilii
- gałka muszkatołowa
- 14 goździków
- 2 krótkie laski cynamonu
- skórka z całej pomarańczy
- kawałek imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- miodku 1 litr
- karmel z cukru 0,5 kg
- bimberku 2 litry
- kwiat hibiskusa
- kardamonu ziarnko
- szafranu szczypta
4,5 ilość finalna
Zazwyczaj mnożę proporcje x 3. Przesmaczny i najlepszy. Najlepszy, bo mój, oczywiście po mojemu dopracowany.
Jak go zrobić? Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i wszystko, co tam jest, oczywiście pocięte lub skruszone, dodajemy miód, poczym sukcesywnie, karmelizowany powolutku cukier. Zestawiamy z ognia na godzinkę. Wlewamy do gąsiorka, dodajemy psotę i szczelnie szybko zamykamy. Po trzech dniach zlewamy do butelek i już nadaje się do picia.

Krupnik wyborowy
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45.
• 500 g miodu pszczelego,
• 500 ml spirytusu o mocy 95,
• 5-10 ml zaprawy korzennej,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• 200 ml wody.
Zaprawa korzenna:
• 3 g cynamonu,
• 1 g goździków,
• 3 g imbiru,
• 2 g gałki muszkatołowej,
• 1 laska wanilii (4 g),
• 150 ml spirytusu o mocy 60.
1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.
3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.
4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.
5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.
6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.



Krupnik II
0,5 litra miodu + 1/4 litra wody gotować, szumując do czysta
1 laska cynamonu
5 goździków
1/4 gałki muszkatołowej
3 listki kwiatu muszkatołowego
1/2 laski wanilii
1/4 litra wody
Gotować pod przykryciem, pod koniec dodać skórki pomarańczowej na parę minut. Do gąsiora wlać 1 litr spirytusu i do niego wlać filtrując przez flanelę i mieszając gorący wywar z korzeni a potem gorący miód. Owinąć kocem aby wolno wystygł. Po paru dniach osad opadnie. Zdekantować i zlać do butelek.



Krupnik Żmudzki
2 litry czystej wódki
1 szklanka wody
20 dag miodu
20 dag cukru
½ laski cynamonu
kilka listków ruty
szczypta imbiru
kawałek gałki muszkatołowej
płatki z jednej róży ogrodowej
kilka jagód jałowca
2 goździki

Miód, cukier, przyprawy zalać 1 szklanką wody i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, wlać wódkę, naczynie przykryć i podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na 8 godzin w chłodne miejsce. Następnie przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 miesięcy.



Krupnik Babci Jadzi

-szklanka cukru,
-laska wanilii,
-kawałek kory cynamonu,
-10 goździków,
-2 listki laurowe,
-5 ziarenek angielskiego ziela,
-łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
-500 g miodu,
-2 szklanki 40% wódki,
-2 szklanki spirytusu.
W płaskim dużym rondlu upalamy cukier na karmel, dodajemy 2÷3 łyżki przegotowanej wody, potem korzenie, zioła i stopniowo miód i podgrzewamy, mieszając. Gdy masa porządnie się zrumieni, ostrożnie wlewamy wódkę,stale mieszając, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i nadal mieszając, stopniowo wlewamy spirytus. Szczelnie przykrywamy zostawiamy do ostygnięcia,po czym przecedzamy przez gazę lub lnianą ściereczkę i podajemy na gorąco lub rozlewamy do butelek. Szczelnie korkujemy i zostawiamy na kilka miesięcy



mój przepis na Krupnik Litewski
1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 1 litr spirytusu95%, 1/4 laski wanilii, 1/4 gałki muszkatołowej,kawałek kory cynamonu (5 cm), 10 goździków, 1 "skręt" skórki cytrynowej lub pomarańczowej, 10 jagód jałowca, 1 szklanka wody.

miód i cukier zalać w garnuszku szklanką wody, dodać potłuczone przyprawy i gotować pod szczelnym przykryciem kilka minut, odstawić na około pół godziny. Następnie przecedzić przez gazę, zagotować ponownie. Przelać do ogrzanego dzbanka z przykrywką dodać spirytus, wymieszać. Podawać w ogrzanych czarkach kamionkowych lub lub małych filiżaneczkach do kawy, bardzo gorący. Jeśli się nalej go do butelek, zalorkuje i przechowa przez pewien czas wówczas nabiera lepszego smaku!!


Kilka słów komentarza: jak ktoś będzie chciał robić krupnik, to ja robiłem już kilka razy i mogę powiedzieć, że największym problemem jest filtrowanie. Aby zminimalizować ten problem, dajemy jak najmniej przypraw sproszkowanych. Ja wpierw gotuje przyprawy w wodzie, studzę, drugi raz gotuje, studzę i dodaje spirolu tak na 70-80%. To u mnie stoi około tygodnia, po tygodniu to przecedzam (troszke się zmarnuje niestety), i dopiero ten klarowny już składnik łączę z uprzednio zagotowanym wraz ze skórkami cytrusów miodem w proporcjach około fifty:fifty. Przeważnie wychodzi za słodkie, więc rozcięczam wódką, lub czymś podobnym. Wychodzi tak dobre jak ja pierdziele.

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010
E38 740i (I 2011 - 2018)
Teraz: bmw E60; cbr1100xx


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 19.cze.2011 13:15:19 
wodnik szuwarek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.wrz.2007 12:17:37
Posty: 2235
Lokalizacja: Ostrołęka / Biała Podlaska
speco napisał(a):
0.8 kg cukru

Przepraszam wszystkich, w przepisie był błąd w składnikach.

Wczoraj testowaliśmy hyćkówkę (rocznik bieżący) na imieninach u teściów. Słowo do słowa i ruszył temat robienia, przepisu. W pierwotnym przepisie był zapis "4/5 kg cukru", ale to nie ułamek (0,8 kg), tylko trzeba to było odczytać "4 do 5 kg cukru" :)
Na szczęście nic straconego, wystarczy w niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić pozostały cukier i wymieszać.
Można też nic nie robić i wjdzie bardzo fajna, kwaskawa cytrynówka z nutą czarnego bzu - też dobre.

_________________
Skoda Yeti CDAA 1.8T manual 4x4, '10, Rosso Brunello - "Wisieńka"
Renault Megane Scenic 2.0 + LPG - "Popierdułka", krótki epizod
Audi A6 C5 Allroad ARE 2.7BT automat + LPG BRC, '01, Highland Green - "Zielona Skarbonka" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 09.cze.2013 15:31:23 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05.sty.2008 13:55:30
Posty: 1324
Lokalizacja: lubelskie
Chciałem tylko skromnie przypomnieć kolegom, że czarny bez kwitnie :peace:

_________________
Obrazek Piszę poprawnie po polsku
(staram się)
A6 C6 Allroad 3.0TDI Q+TIP 2009r 239KM - jest :) :) :)
A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 09.cze.2013 19:49:00 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.maja.2001 01:00:00
Posty: 12018
Lokalizacja: Poznań i okolice
Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
tak, mam w planach robienie soku z niego, z kwiatów znaczy. na hyćkówkę jeszcze nie zdecyduję się :)

_________________
Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 11.cze.2013 09:24:39 
Użytkownik

Dołączył(a): 18.kwi.2013 12:26:37
Posty: 16
Tak 3mać kolego:-)))))))) Wiecej takich przepisów :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 13.cze.2013 13:52:22 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16.lut.2009 18:06:28
Posty: 480
Lokalizacja: Pruszków
Auto: D5
Bardzo miło brzmi ten przepis - szpirytus jest - możnaby zrobić :) długo kwitnie ten bez? tzn ile mam czasu?

p.s. Ojciec opowiadal mi o Sowieckim drinku, onegdaj tam właśnie spożywanym. Napój nazywa się "Gwiazdy Moskwy" a przepis jest bardzo prosty. Spirytus 50/50 z Szampanem Sowieckim. Na prawdę widac Gwiazdy!

_________________
Jest: E39 02' 525d Touring
Jest: Yamaha X-Max 125 07'
Jest: Merida XC100
Było: Peugeot Vivacity 05'
Było: S60 D5
Było: A6 C4 30V Q ACK Avant 97'
Było: 100 C3 1.8 SH


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 13.cze.2013 13:57:18 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.maja.2001 01:00:00
Posty: 12018
Lokalizacja: Poznań i okolice
Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
a ja robię właśnie z mięty :) Nalewkę z mięty :)

_________________
Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 14.cze.2013 22:17:18 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03.sie.2007 09:09:03
Posty: 1250
Lokalizacja: Rogoźno Wlkp.
U mnie też pachnie hyćkówką. Kolorek już jest, jeszcze tylko "wzmacniacz..."

_________________
Audi A6 C5 Avant 2.7 biturbo BES 2002r. 2017- .....
Audi A6 C4 Avant 2.5TDi AEL 1996r. Green Hornet 2008-2018


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 17.cze.2013 06:31:49 
Moderator

Dołączył(a): 03.lip.2006 10:06:41
Posty: 8307
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki/Hordzież
Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Ja tą gwiazdę Moskwy znam jako "Biały Miś"
50/50 spiryt i совиетское игристое

_________________
Audi A8 D2 4.2 quattro tiptronic '94 [ABZ/CML] [05.2007-teraz] V8
BMW E38 750iL '01 [M73B54TU/5HP30] [10.2017-09.2024] V12
Mercedes C200 4matic 9G-tronic '18 [12.2019-teraz] I4T
Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 23.cze.2013 08:33:10 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05.sty.2008 13:55:30
Posty: 1324
Lokalizacja: lubelskie
Mam pytanie do znawców "specyfiku" :)

W jakiej postaci, warunkach i jak długo można go przechowywać trunek?
Czy można go trzymać w oryginale w butelkach, czy lepiej wymieszać z alko?
Nie zepsuje się jak za długo będzie stało? Wiem, że nie można dopuszczać, by długo stało :peace:

_________________
Obrazek Piszę poprawnie po polsku
(staram się)
A6 C6 Allroad 3.0TDI Q+TIP 2009r 239KM - jest :) :) :)
A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 23.cze.2013 10:57:13 
wodnik szuwarek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.wrz.2007 12:17:37
Posty: 2235
Lokalizacja: Ostrołęka / Biała Podlaska
lucas3512 napisał(a):
W jakiej postaci, warunkach i jak długo można go przechowywać trunek?
Czy można go trzymać w oryginale w butelkach, czy lepiej wymieszać z alko?
Nie zepsuje się jak za długo będzie stało? Wiem, że nie można dopuszczać, by długo stało :peace:

Sam sok lepiej trzymać w lodówce, wytrzyma 2-3 miesiące bez problemów, później zaczyna fermentować. Wymieszany z alkoholem trzyma dłużej, ale ile to Ci nie powiem. Wypijaliśmy :)

_________________
Skoda Yeti CDAA 1.8T manual 4x4, '10, Rosso Brunello - "Wisieńka"
Renault Megane Scenic 2.0 + LPG - "Popierdułka", krótki epizod
Audi A6 C5 Allroad ARE 2.7BT automat + LPG BRC, '01, Highland Green - "Zielona Skarbonka" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 23.cze.2013 14:33:14 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05.sty.2008 13:55:30
Posty: 1324
Lokalizacja: lubelskie
speco napisał(a):
Sam sok lepiej trzymać w lodówce, wytrzyma 2-3 miesiące bez problemów, później zaczyna fermentować. Wymieszany z alkoholem trzyma dłużej, ale ile to Ci nie powiem. Wypijaliśmy :)


Dzięki :peace:

_________________
Obrazek Piszę poprawnie po polsku
(staram się)
A6 C6 Allroad 3.0TDI Q+TIP 2009r 239KM - jest :) :) :)
A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 14.lip.2013 18:59:30 
wodnik szuwarek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.wrz.2007 12:17:37
Posty: 2235
Lokalizacja: Ostrołęka / Biała Podlaska
Macie jakieś proste, sprawdzone przepisy na wino?
W tym roku nie zdążyłem z przygotowaniem hyćkówki, ale za to wczoraj nastawiłem pierwszy gąsior z wiśniami. Wino jak wyjdzie dobre to będzie, a jak wyjdzie "niebardzo" to skończy jak ostatnie - przegonione na pysznego winiaka - tylko aromat owoców, zero posmaku droższy, boski. Może jeszcze coś się uchowa to wezmę próbkę na jakiś zlot :)

_________________
Skoda Yeti CDAA 1.8T manual 4x4, '10, Rosso Brunello - "Wisieńka"
Renault Megane Scenic 2.0 + LPG - "Popierdułka", krótki epizod
Audi A6 C5 Allroad ARE 2.7BT automat + LPG BRC, '01, Highland Green - "Zielona Skarbonka" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 14.lip.2013 19:36:25 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.maja.2001 01:00:00
Posty: 12018
Lokalizacja: Poznań i okolice
Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
zaczyniłem dziś nalewkę z czarnej porzeczki :) Nie będzie tego dużo, bo mam raptem jeden krzaczor tegoż owocu, lecz będzie tak czy siak co pić :)
Zalane litrem spirytusu, czekać należy 3 miesiące, a następnie odpowiednio doprawić i odstawić na półrocze. No cóż, sądzę, że będzie wyśmienite - jak zwykle :)
chętnych na degustację zapraszam 14 marca :D

_________________
Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 16.lip.2013 10:40:39 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09.gru.2003 15:35:15
Posty: 17274
Lokalizacja: Pabianice /EPLL/LCJ
Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Leo napisał(a):
zaczyniłem dziś nalewkę z czarnej porzeczki :) Nie będzie tego dużo, bo mam raptem jeden krzaczor tegoż owocu, lecz będzie tak czy siak co pić :)
Zalane litrem spirytusu, czekać należy 3 miesiące, a następnie odpowiednio doprawić i odstawić na półrocze. No cóż, sądzę, że będzie wyśmienite - jak zwykle :)
chętnych na degustację zapraszam 14 marca :D

Nie można w trybie nadzwyczajnym dokonać wstępnej degustacji ;) ?
W zamian oferuję bimber grunwaldzki (formuła 1410) w mglistej konfiguracji smakowej - sprawdzony na własnej skórze ze skutkiem (wielokrotnie) pozytywnym. :peace:

_________________
A4 AFN quattro 134 KM @ 344 Nm
A4 AVG quattro - już nieseryjne.
Caddy Maxi CFHF 4 Motion 194 KM @ 437 Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 16.lip.2013 10:46:44 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.maja.2001 01:00:00
Posty: 12018
Lokalizacja: Poznań i okolice
Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
na szybko to za niecały miesiąc będzie miętówka, polecam serdecznie i zapraszam!

_________________
Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 17.lip.2013 14:20:30 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.maja.2001 01:00:00
Posty: 12018
Lokalizacja: Poznań i okolice
Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
No i wczoraj zaczyniona kolejna nalewka, tym razem z białej porzeczki :) Będzie pachnieć goździkiem i cynamonem :) Degustacja za pół roku, kurde wyszło mi 2.5 litra.... ktoś chętny ?

_________________
Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hyćkówka - specyfik z kwiatow czarnego bzu, cukru i cytr
PostNapisane: 17.lip.2013 16:44:59 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09.gru.2003 15:35:15
Posty: 17274
Lokalizacja: Pabianice /EPLL/LCJ
Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
2,5 czy 25?
Bo jeśli ta pierwsza wersja to obawiam się że zniknie we wstępie kolejnego zlotu... :peace:

_________________
A4 AFN quattro 134 KM @ 344 Nm
A4 AVG quattro - już nieseryjne.
Caddy Maxi CFHF 4 Motion 194 KM @ 437 Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do: