.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 04:25:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ech... I mnie chłodnica nawala...
PostNapisane: 24.sie.2002 23:28:04 
Użytkownik

Dziś pojechałem na objazdówkę. Jeżdżę sobie, i w pewnym momencie słyszę trzy piski z głośniczka w zegarach. Mówię sobie - ki diabeł? No ale nic. Jadę dalej. Zatrzymałem się. Patrzę? A z grilla mi para napierdala! No to sobie myślę - suuuper! Zagotowałem motor? Otwieram machę, a tam.... Z węża przy chłodnicy leci i syczy woda z miejsca gdzie wąż wchodzi do górnej części chłodnicy! No to super, myślę.
Poczekałem aż ostygnie i dawaj do jakiejś chaty po pomoc. Na szczęście znalazłem w miarę inteligentnego faceta, nawet mi wody dał i śrubokręt do zdjęcia opaski. Co się okazało. Górna część chłodnicy jest z tworzywa i tam gdzie była opaska zaciskowa na wężu po prostu pękła. Na szczęście w taki sposób, że część została w rurze gumowej. Wyjąłem to, co w wężu zostało, przyciąłem wąż, który też puszczał niewąsko i założyłem na pozostałą niewielką część rurki z tworzywa, która właśnie od chłodnicu odchodzi. Potem dolanie wody do formalka. No i na szczęście działa.

Jednak z racji tego, że wąż gumowy trzyma się na ok. 1.5 cm rurki trzeba coś z tym zrobić. Myślałem, nad nagwintowaniem i wkręceniem tam rurki z alu i dopiero potem na to gumę. Co sądzicie? Macie patent? A może nowa chłodnica taniej by wyszła?

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2002 01:42:35 
Użytkownik

w s2 niestety chlodnice czesto padaja a w szczegolnosci plastikowe ich elementy .. ( urzywana chlodnica to koszt ok 300 zl ) !!!!

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2002 07:01:39 
Użytkownik

Witam..
Skoro to plastik to odradzam jakie kolwiek gwintowanie,które napewno jeszcze bardziej rurke osłabi !!!! Ale cos z tym zrobić trzeba,więc proponuje rozejżeć się za dobrym klejem i rorke aluminiowom nałożyć na ten kruciec co wystaje i skleić.Tylko żeby to nie była "kropelka" :-? albo jakieś inne "Super cos tam :-? ......"Może zapytaj w jakimś warsztacie ,gzie remontują chłodnice,tam tez kleją......
Pozdrawiam... :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2002 09:52:13 
Użytkownik

z tego co wiem to w S2 lepiej nie eksperymentowc i odrazu zmienic chlodnice , ale z metalowymi grzbietami ... taka moja uwaga , koprasowi tez ostatnio strzelila chodnca w tym samym miejscu . w Coupe jest ten sam patent we wszystkich 5 cylindrowych ... wiec po co sie ludzic i kupowiac czy kleic ... najlepeiej kupic cala metalowa i bedzie po klopocie

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2002 10:58:27 
Użytkownik

co racja to racja .. w s2 jak szczeli chlodnica latwo mozna zalatwic silnik .. tak mowil niedzwiadek .. ale chlodnica z metalowymi grzbietami kosztuje ok 900 zl a urzywke ciezko dostac .. moze takowa zalatwic niedzwiadek !!!

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2002 21:19:57 
Użytkownik

Piecicylindrowki mają podobne chłodnice do s2, ale w turbo jest dodatkowe wyjście na przednią dodatkową chłodnice. Takie coś jest bardzo trudno dostać. Jeżeli chodzi o reperację to żaden klej, spawanie czy inne gówno nie da rady. Takie elementy jak chłodnice wody, nagrzewnice i pompki przepływu jeżeli są stare to ich plastiki są przegrzane i będą pękały cały czas 8) . Najlepsza opcja to zakup miedzianej bo plastikowa używana jest podobnie wypracowana jek twoja. POZDROWIENIA NIEDZWIADEK.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2002 22:46:47 
Użytkownik

No nareszcie nasz spec się odezwał !!!
:)2 :)2 :)2
POZDRAWIAM
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2002 23:16:49 
Użytkownik

Ja szukałem używanej do mojego B4 i totalna klapa, jeśli są to w fatalnym stanie. Też mam z wyjściem na dodatkową chłodnicę bo B4 z klimą ma też tą małą chłodnice z przodu. Tyle, że do S2 w etce jest literka S na końcu numeru, a moja jest G choc teotretycznie są takie same. Nową najtaniej znalazłem w Łodzi za 788 złotych-kosmos.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2002 23:27:54 
Użytkownik

nie wiem jak te nasze ceny chlodnic maja sie do niemieckich ale z tego co wiem to w Berlinie jest taki sklep TIP AUTO gdzie mozna kupic praktycznie wszystko do wszystkich samochodow i za cene przewaznie 40 % nizsza niz u nas ... ja czaje sie na chlodnice :-P do mojego bo cieknie , wiec moze zrobilibysmy wspolny wypad po chodnice do niemiec ? :-D

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2002 23:33:37 
Użytkownik

JESTEM ZA!

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2002 08:45:22 
Użytkownik

Ja dzisiaj odbieram chlodnice od czyszczenia - moze sie bede musial z Wami przejechac :oko:
ale oby nie bo to drogie cholerstwa :-? .
Pozdrawiam MJ

SUZUKI BANDIT 600

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1