Hansik napisał(a):
... czcze dyskusje do niczego nie prowadza ... poza tym pytanie brzmialo co ile zmieniac filtr paliwa ... odpowiedz padla i uwazam ze kazdy kto umie czytac powininen dac sobie spokoj z jakimi dodatkowymi wywodami ... a jak bedzie temat dotyczacy pomp paliwowych to tam mozna wyrazic wlasne doswiadczenia ... pozniej latwiej bedzie cos odszukac w archiwum
To fakt, temat był zupełni inny i po to tutaj wszedłem żeby się własnie coś wiecej na ten, a nie inny, temat dowiedzieć. narazie wiem nie wiele bo tyle ze filtr powinno sie wymieniac co 60000km. Ale to w przypadku benzyny, a czy ktos moze mi powiedziec co ile wymienia filtr w dieslu. Wiadomo ze paliwo diesel jest duzo bardziej zanieczyszczony i wiele jest przypadkow stacji w ktorych wlewaja rozne tanie dodatki, slyszlem nawet o odbarwionym oleju opałowym (jakimiś kwasami odparwiaja kolor czerwony i nie moża odróżnić czy to ropa czy opał, tylko badania laboratoryjne to mogą sprawdzić) lub czasem inne smieci. Więc wydaje mi się że wymiana filtra paliwa w dieslu powinna następować czesciej niz w benzynie. Czy mam racje???? A jak często Wy wymieniacie w swoich dieslach. Ja ma TDI wiec, czy filtr tu jest taki sam jak w innych i co ile sie powinno wymienić???