.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 00:34:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Filmik 4x4 TDI Part 2
PostNapisane: 31.gru.2002 20:31:14 
Użytkownik

http://www.serwiskonsol.neostrada.pl/pasekzima2.mpg

Kolejny filmik - tym razem w dzień, więcej ewolucji a na koniec awaria ze zsuniętą opaską z przewodu wodnego.

Ostatnio edytowano 31.gru.2002 22:34:19 przez tipl_Simon Ramon, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2002 20:44:30 
Użytkownik

:)2 4X4 to jest to..... 8-)

Tytuł: Re: Filmik 4x4 TDI Part 2
PostNapisane: 01.sty.2003 13:31:35 
Użytkownik

Simon Ramon napisał(a):
http://www.serwiskonsol.neostrada.pl/pasekzima2.mpg

Kolejny filmik - tym razem w dzień, więcej ewolucji a na koniec awaria ze zsuniętą opaską z przewodu wodnego.

Niezły filmik. Zastanawiam się czy skrzynia nie dostaje w dupę przy szybkiej zmianie z wsteka na jedynkę ?? Synchronizatory nie lecą ??
Pozdr
DeS
P.S. Simon jak zrobiłeś że masz 50 kilo na wyjściu na NEO ??
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2003 18:09:55 
Użytkownik

Skrzynia przeżyje - to tylko parę razy tak zrobiłem - poza tym robię to z głową.

W neo download na poziomie 60 KB jest całkiem normalny - za to upload to max 13 KB.

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2003 19:40:31 
Użytkownik

Simon Ramon napisał(a):
Skrzynia przeżyje - to tylko parę razy tak zrobiłem - poza tym robię to z głową.

W neo download na poziomie 60 KB jest całkiem normalny - za to upload to max 13 KB.

No to ja wiem bo mam identycznie ale chodzi mi o to że jak od Ciebie ściągałem to miałem 50 KILO.
Pozdr
DeS

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 12:47:05 
Użytkownik

no,no,nooo pasekzima2 zdecydowanie lepszy od pasekzima :)2 troche tylko operator na poczatku sie gubil :-D

a co do skrzyni to mysle ze nic jej nie bedzie, moim zdaniem na sniegu jest za mala pzrzyczepnosc opon zeby powodowac jakies przeciazenia w skrzyni.

a poto sa synchronizatory zeby je wykorzystywac. :D

AUDI 90 z za oceanu... zagazowane 2.3NG and AWO 425S

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 13:02:11 
Użytkownik

No ...................w końcu coś zrobione z ...................kamerą i w dzien i dość długi popis umiejętności tego kierowcy w pasku :-D :-D (szkoda że tak mało miejsca)
ale to juz było na niezłym poziomie.......................teraz prosze coś z AUDI :grin: :grin: :grin: :grin: :-P

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 13:20:11 
Użytkownik

Cholera chyba siadl server:) bo mi w polowie sciagania timeout wyskoczyl a teraz za cholere sie dobic nie moge:)

Neme

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 16:37:25 
Użytkownik

NO całkiem nieźle. Nakręcił bym co nieco z udziałem swojej 200 ale nie mam kamery. Zresztą operator też musiłby uważać :0 żebym go nie pozamiatał bo czasami trochę przesadzam zaliczając jakieś krawężniki :-x Z tego tytułu wymieniałem już drążki pochylenia koła w tylnym zawieszeniu (ze o feldze nie wspomnę). Co do skrzyni to trochę dostaje po dupie. Ja mam już drugą, bo w pierwszej rozpieprzył mi się machanizm różnicowy (ukruszył się swożeń przy zawleczce i narobił niezłej zadymy) ale to stało mi się latem jak kręciłem bączki na szutrze. Zima (jak mi się wydaje) jest trochę bardziej pobłażliwa dla skrzyni bo jak narazie od tamtego czasu zaobserwowałem niewielkie luzy na krzyżakach w wale. A tak wogóle to pytanko do posiadaczy quattrówek - jak zadajecie ręczny to wciskacie sprzęgło ?? bo ja puszczam tylko gaz i nie wiem czy tym nie psuję sobie czegos niepotrzebnie...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:06:01 
Użytkownik

Czarek_S napisał(a):
NO całkiem nieźle. Nakręcił bym co nieco z udziałem swojej 200 ale nie mam kamery. Zresztą operator też musiłby uważać :0 żebym go nie pozamiatał bo czasami trochę przesadzam zaliczając jakieś krawężniki :-x Z tego tytułu wymieniałem już drążki pochylenia koła w tylnym zawieszeniu (ze o feldze nie wspomnę). Co do skrzyni to trochę dostaje po dupie. Ja mam już drugą, bo w pierwszej rozpieprzył mi się machanizm różnicowy (ukruszył się swożeń przy zawleczce i narobił niezłej zadymy) ale to stało mi się latem jak kręciłem bączki na szutrze. Zima (jak mi się wydaje) jest trochę bardziej pobłażliwa dla skrzyni bo jak narazie od tamtego czasu zaobserwowałem niewielkie luzy na krzyżakach w wale. A tak wogóle to pytanko do posiadaczy quattrówek - jak zadajecie ręczny to wciskacie sprzęgło ?? bo ja puszczam tylko gaz i nie wiem czy tym nie psuję sobie czegos niepotrzebnie...

Koledzy napewno powiedzą więcej ale to nazywa się "odsprzęglaniem" i wypada to robić przy zaciąganiu rękawa przy Quattro. Musisz przed "rękawem" wcisnąć sprzęgło żeby odłączyć tylną część napędu.
Może coś pokręciłem bo quattro na codzień nie mam.
Pozdr
DeS

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:14:31 
Użytkownik

Ja też myślałem początkowo że koniecznie trzeba wciskać sprzęgło i początkowo tak robiłem ale później z ciekawości chciałem spróbować bez wysprzęglania i też da radę. Mam tylko wrażenie że nie łapie tak szybko jak przy wciśniętym sprzęgle, tylko minimalnie później. Może to jednak wynikać z faktu że silnik nie tak odrazu chce mi hamować, tylko zawiesz się przez momęt na obrotach zanim zaczną spadać. Jednak co do rozłączenia napędu na tylną oś to i tak i tak musi się jakoś rozłanczać inaczej wogóle nie dało by się tego zrobić, a już napewno nie ręcznym na linkę bo jest za słaby (na asfalcie np. nigdy nie dałem rady zawrócić na rękawie, wysprzęglony czy nie). Być może hydrauliczny ręczny zmienił by sytuację...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:16:16 
Użytkownik

DeS napisał(a):
...wypada to robić przy zaciąganiu rękawa przy Quattro. Musisz przed "rękawem" wcisnąć sprzęgło żeby odłączyć tylną część napędu.
Pozdr
DeS

chyba cos pokreciles bo sprzeglo odlacza silnik od skrzyni. ja quattro tez nie mam ale z tego co sie od Was dowiedzialem to Quattro to naped staly i nie mozna odlączyc od siebie tylu i przodu

DES rozczarowales mnie, taki specjalista a taka gafa :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:26:52 
Użytkownik

NIe no napędu to się na 100% nie da odłączyć i o tym można zapomnieć. Zresztą bardzo dobrze że tak jest, bo zazwyczj jest potrzebny wtedy kiedy się tego nie spodziewamy więc nikt by nawet nie pomyślał ani nie zdążył go włanczać (np wpadając w poślizg w zakręcie na mokrym asfalcie przy 120-140 na blacie)Da się jednak tylne koła zablokować ale dokładnie nie wiem na jakiej zasadzie to działa i dlatego też się zapytowuję czy coś się psuje bardeziej jak się sprzęgła na wciska.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:31:03 
Użytkownik

maudi90USA napisał(a):
DeS napisał(a):
...wypada to robić przy zaciąganiu rękawa przy Quattro. Musisz przed "rękawem" wcisnąć sprzęgło żeby odłączyć tylną część napędu.
Pozdr
DeS

chyba cos pokreciles bo sprzeglo odlacza silnik od skrzyni. ja quattro tez nie mam ale z tego co sie od Was dowiedzialem to Quattro to naped staly i nie mozna odlączyc od siebie tylu i przodu

DES rozczarowales mnie, taki specjalista a taka gafa :-D :-D :-D

Kolego nie zrozumiałeś mnie !! :D :D
Napisałem tak dlatego że rękaw łapie tylne koła. W quattro tylne koła są napędzane i je też trzeba odłączyć od napędu. Jak nie wciśniesz sprzegła rozwalisz albo skrzynię albo most dokładnie nie pamiętam.

A specjalistą to ja nie jestem napewno !!!!!!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:38:14 
Użytkownik

O.K. Des wybacz nie zrozumialem cie, ale to dlatego ze napisales "...żeby odłączyć tylną część napędu..." a ja sobie ubzduralem ze chcesz odlaczyc tyl od przodu.

p.s. troche sie czepiam i za to SORRY

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 17:47:26 
Użytkownik

maudi90USA napisał(a):
O.K. Des wybacz nie zrozumialem cie, ale to dlatego ze napisales "...żeby odłączyć tylną część napędu..." a ja sobie ubzduralem ze chcesz odlaczyc tyl od przodu.

p.s. troche sie czepiam i za to SORRY

Spoko troszkę lipnie napisałem ale to z tego że piszę bardzo szybko a staram się wszystko w miarę mojej wiedzy wyjaśnić.
Pozdr
DeS

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 22:33:58 
Użytkownik

o ile moge cos powiedziec to reczny w quattro niewiele daje(to tyle z moich doswiadczen) ... a to co ty Des piszesz to chyba tylko ty rozumiesz o ile wogole to rozumiesz .... bo jezeli naped jest staly to jak mozna mowic o rozlaczaniu napedu czy tez odlaczaniu tylu od napedu ?? :-? poza tym byl niedawno temat napisany przez Bullita wlasnie o recznym w quattro

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2003 23:32:01 
Użytkownik

Oj Hansik daje ręczny i to dużo daje. Bez niego Audi quattro nie było by mistrzem KJS'ów. Do precyzyjnej jazdy tylko i wyłącznie: Wciśnięte sprzęgło, podcięcie ręcznym i delikatne płynne wysprzęglenie. :-D
Zresztą co ja tu wam będę pierd...... Pokażę na zlocie 18 stycznia! :-D

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 10:11:09 
Użytkownik

w sumie to fakt , u mnie reczny dziala tylko na jedno kolo .... :zakrecony: i dlatego wszelkie nawroty robilem na zasadzie wejscia w zakret bokiem , wcisniecia hebla , jednoczesnie redukcji i jednoczesnie odpuszczeniu hebla i gaz w podloge

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 19:58:35 
Użytkownik

Hansik napisał(a):
o ile moge cos powiedziec to reczny w quattro niewiele daje(to tyle z moich doswiadczen) ... a to co ty Des piszesz to chyba tylko ty rozumiesz o ile wogole to rozumiesz .... bo jezeli naped jest staly to jak mozna mowic o rozlaczaniu napedu czy tez odlaczaniu tylu od napedu ?? :-? poza tym byl niedawno temat napisany przez Bullita wlasnie o recznym w quattro

Źle się wyraziłem w tej kwesti dlatego z mojej wypowiedzi wyszły bzdury ale wiem co chciałem powiedzieć a dlaczego tak wyszło wyjaśniłem wyżej :x
pozdr
DeS

Obrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1