.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 19:05:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.4 ALF]jak uszczelnić głowicę?
PostNapisane: 17.lut.2007 10:30:15 
Użytkownik

Witam, proszę o radę jak zatkać rozszczelnioną głowicę w silniku 2.4 V6 (ALF 90 tys. km przebiegu). Jest to lewa głowica patrząc od przodu auta, a rozszczelnił się brok (zaślepka na zewnątrz głowicy) tuż pod tylną panewką wałka rozrządu. Próbowałem to zatkać silikonem wysokotemperaturowym, ale sie nie udało - leci dalej. Zaczęło się od smrodu spalenizny w środku (olej skapywał na wydech), wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów, ale chyba nabyłem jakąś ferelną, bo teraz wciąz leci w tylnym dolnym rogu tej uszczelki i zaczęło z tyłu brokiem. Czy macie jakiś pomysł, boję się myśli, że trzeba będzie wyjąć silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 19:47:56 
Użytkownik

siema. jak interesuje cie jeszcze ten problem daj znać to ci opisze co zrobić mam takom samom fure i u mnie ciekły dwie a teraz są takie suche jak pieprz

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 00:53:08 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
napisz na ogolnym bo moj kolega ma tez ten problem a i mi moze sie kiedys przydac albo komus na tym forum :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 13:52:43 
Użytkownik

uszczelniłem ten brok klejem 2-u składnikowym do aluminium i na razie jest w porządku. Martwi mnie jedynie dlaczego doszło do rozszczelnienia, tym berdziej, że oprócz tego delikatnie wycieka mi olej, może bardziej pasuje tu poci się z uszczelki pod pokrywą zaworów (rozrządu) w jednym miejscu w okolicach łańcucha. Właśnie wymieniłem 2-gą uszczelkę, tym razem na oryginalną, ale jest tak samo. Czyżby jakieś dziwnie ciśnienie, którego tam przecież nie powinno być? Można by to sobie darować, ale krople oleju spadają na wydech, a wtedy... :(

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2007 22:37:07 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
wlasnie to samo ma moj kolega czuc wypalonym olejem w srodku auta co nie jest przyjemne. i niestety bedziemy musieli z tym powalczyc, dlatego pytam o sposoby uszczelniania bo juz kiedys wymienialem w omedze 3 razy pod rzad az w koncu bylo ok.

Strefa czasowa: UTC + 1