no dobra połowa za mną czyli wymiana termostatu ze złym odpowietrzeniem 4,5 gdz
ale spoko ładny dzień niespieszyło mi sie pooglądałem wnętrzności troche ogólnie fajna zabawa
a mianowicie chce sie dopytać co mi sie stało przy odpowietrzaniu...
po wymianie i poskładaniu wlewałem do zbiorniczka płyn i powoli go ubywało to dolewałem tak przez 10 min chyba, jakieś 3,5 prawie 4 litry
potem odpaliłem i czekałem ,czekałem jakieś bąbelki przez ten mały wąż szły do zbiorniczka , powoli zchodził z obrotów od czasu do czasu lekko dałem gazu (bawiłem sie ) jak chodził koło 900 obr\min pilnowałem zbiorniczka i płynu nagle zaczeło ubywać dość szybko więc dolewałem tak z 0,5 litra
potem go nieubywało i autko dalej chodziło z 3-5 min i plyn w zbiorniczku zaczoł sie podnosić
to zakręciłem zbiorniczek, pochodził chwile wyłączyłem poskładałem burdel i na parking
między czasie sprawdzałem
-strzałka od temp. sie niepodniosla wcale ale dwa dni temu też sie niepodniosła a alarm z kompa był ze temp. za wysoko była (czerwona kontrolka 2-wie poziome falowane i pionowa kreska)
-chłodnica zimna no moze ze 15 stopni miała temp. otoczenia
z wyjątkiem samej góry (płaska góra chłodnicy ,blacha) bardzo gorąca jak reszta silnika
-gruby wąż co idzie do zbiorniczka gorący tak jak ten mały(odpowietrzanie ?)
szkoda ze innych nieposprawdzałem
wiem wiem niewłączyłem dmuchawy ogrzewania itd.....
nieznalazłem odpowietrznika za silnikiem na bloku (niezły tam burdel) na wężu też tylko na prawym brzegu chłodnicy z przodu na wysokości ponad połowy był o takie małe okrągłe coś i w środku na środku wystaje mały bolczyk a głębiej plaski element jak końcówka srubokręta tak zeby złapać wąskimi konbinerkami
no i wreszcie pytanie
czemu mi sie płyn podnosił
kiedy powinienem zakręcić korek po wlaniu plynu, na ciepłym ,kiedy ???
bo podobno na ciepłym jak sie odkręci to sie zapowietrzy
czy jak zrobie jeszcze raz dokładnie jak z tej stronki bedzie wszystko OK?
http://www.bramstal.pl/audi/termostat/
aa i czemu sie strzałka niepodnosi od temp.
dalej myśle....
i Martinigb dzięki za etke tera widze więcej