Norbi napisał(a):
Seb ale Ty nie masz Tipa, a to zasadnicza różnica
Norbi - jestem totalna lama w zakresie tuningu ale wiem, że jakość takiej usługi nie zależy od rodzaju skrzyni biegów. Profesjonalny tuning to wymiana zarówno MAP sterownika ale również "ingerencja elektroniczna" - umożliwiająca zwiększony, a przede wszystkim przyspieszony przepływ "strumienia informacji" (wiem jak laicko to brzmi ale niestety jeszcze się na tym nie znam). To oczywiście powoduje konsekwencje finansowe, bo raczej nikt nie napisze nowego oprogramowania za darmo (czytaj za kilkaset PLN). Takim w pełni profesjonalnym, prawdziwym tuningiem można uzyskać BEZPIECZNY przyrost mocy i momentu ale również (albo przede wszystkim...) ograniczenie konsumpcji paliwa i na przykład poprawę czystości spalin.
Bardzo negatywnym skutkiem tego, że "narzędzia informatyczne" stały się powszechnie dostępne jest to, że pojawiła się cała rzesza podwórkowych quasitunerów, którzy za "nędzne grosze" wycinają fragmenty oryginalnego softu zyskując tym samym "miejsce" na zmiany w oprogramowaniu podstawowych parametrów decydujących o wzroście mocy i momentu obrotowego - byle tylko suma kontrolna się zgadzała ...
![n :<](./images/smilies/006.gif)
. To oczywiście zwykłe chałupnictwo (czytaj: chamstwo) i za "sukces" dla takich quasitunerów wystarcza fakt, że silnik wogóle odpali i "chce jechać". To są bandyci, dla których fatalne w skutkach konsekwencje quasituningu nie mają żadnego znaczenia - liczy się tylko to, że kilka stówek wpadnie do kieszeni. Takie "drobnostki" jak wzrost zadymienia albo korbowody na zewnątrz silnika nie leżą już w zasięgu ich zainteresowania
![n :/](./images/smilies/005.gif)
.
Oczywiście nie sugeruję, że Twoje auto było niefachowo zrezane ale rodzaj i zakres modyfikacji zależy wprost proporcjonalnie od wiedzy, zaangażowania i odpowiedzialności tunera. I to w jego rękach pozostaje decyzja "jaką drogą" potrafi uzyskać ewentualną poprawę parametrów (i ich wielkość) - bez względu na rodzaj skrzyni biegów.
Naturalnie - w przypadku automatów - profituning polega również na wymianie oprogramowania skrzyni biegów (i zwiększeniu "prędkości działania" samego sterownika) ale
ośmielam się twierdzić, że fachowców zdolnych zrobić to prawidłowo nie jest więcej, niż kilka osób na całą Europę ... .
Byłoby miło, gdyby np. Rogal, Jack albo jeszcze ktoś inny zechciał zweryfikować/poprawić to co powyżej napisałem ...
![n :):](./images/smilies/052.gif)
.
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)