.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 05:41:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.5TDI AFB] syczący silnik
PostNapisane: 09.mar.2009 19:16:48 
Użytkownik

Dzis zalozylem jeden watek ale zostal usuniety a ktos mi odpowiedzial w miedzyczasie. Niestety nie zdazylem odczytac (swoja droga moderator by nie usuwal takiego watku bo moze ktos mi odpowiedzial i podpowiedzial jakies rozwiazanie i juz dawno byloby po problemie, no ale po co przeciez lepiej zakladac kolejny watek... A ja musze pisac od nowa wszystko jeszcze raz. A wystarczylby jakis warn jak cos zle zrobilem)

Mam problem z potwornym sykiem z okolic turbo. Jak odpale auto to slychac delikatny syk ale jak juz jade to powyzej okolo 3 tys obrotow syczy jak diabli. Wysluchalem, ze to z okolic turbo ale nie znalazlem jakiejs konkretnej awarii. Dziwne jest to, ze syk ten nie pojawial sie jak byla temperatura ponizej zera (a na jesieni jak jeszcze bylo cieplo mialem tez ten problem). Sykowi towarzyszy spadek mocy. Syk po jakims czasie ustepuje i nie wraca do kolejnego odpalenia auta. Jezeli syk ustepuje to ustepuje albo na wysokich obrotach albo podczas zdejmowania nogi z gazu. Nigdy sam na wolnych obrotach nie ustal. Jak na moj gust to nie jest jakies pekniecie (jakiejsc rury itp). Tak stwierdzam bo jak juz przestanie syczec to nie bedzie syczec dopoki nie odpale zgasze i nie zapale auta. Prosze o jakas porade w ktorym kierunku szukac tej przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2009 19:23:28 
Użytkownik

Skomplikowałeś to trochę ...

Sprawdź połączenie turbo sprężarki z z metalową rurą. Połączenie to kawałek gumowego węża około 10 cm długości, Może być pęknięty w dolnej części może być luźny.

Sprawdź też rurę gumową od filtra do sprężarki.

Potem pomyślimy dalej ...

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2009 16:48:55 
Użytkownik

Wreszcie znalazlem dluzsza chwile zeby pogrzebac i tak:

to nie rura laczaca turbo z rura metalowa (krotka)
to nie rura od filtra powietrza

rozebralem polowe oslon i doszedlem ze slychac ten syk z okoloc prawego (stojac przed silnikiem, czyli po stronie kierowcy) kompensatora (jak sie doczytalem w etce tak to sie nazywa). Jest tez w tej samej okolicy siatka od wydechu. Strasznie tam ciasno i goraco wiec nie ma jak wsadzic lapy i pamacac gdzie syczy. Jak syczy to smierdzi spalinami. Moze nie az tak bardzo ale smierdzi. Zastanawia mnie ten caly kompensator... to taka "harmonijka" opleciona siatka metalowa. Ciekaw jestem czy ta harmonijka sie rozciaga pod wplywem temperatury. Mialoby to sens bo nic nie syczalo nigdy jak byly mrozy... Ale z drugiej strony kompensator to czesc kolektora wylotowego wiec jak by byl dziurawy to raczej by pierdzialo niz syczalo...

Ma ktos jakies pomysly? Zauwazylem tez inna rzecz , ze jak odpalam to syczec zaczyna dopiero po chwili po odpaleniu auta... moze jest jakis zaworek ktory powinien sie zamknac/otworzyc a sie przycina i tego nie robi? Bo jak juz przestanie syczec to dopoki nie zgasze auta syczec spowrotem juz nie zacznie. Przez to tez odrzucam teze, ze cos jest pekniete. Jak by bylo pekniete tudziez dziurawe to syczaloby caly czas lub co jakis czas a tu syczy, przechodzi syczenie i tak sobie jade z wawy do zakopanego i ani razu nie syczalo dopoki nie zgasze silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 17:07:33 
Użytkownik

A moze to gdzies w przewodach intercoolera? Jakby cos to mam takie elementy z silnika AFB.

Audi B4 1.9tdi
Audi A4 2.5tdi AFB
Audi A4 1.9tdi AFN
Audi A6 C5 1.9tdi
Audi A4 B8 2.0tdi_cr

Strefa czasowa: UTC + 1