metyoo napisał(a):
w abc,aah... ze względu na panujące ciśnienie w układzie ciecz zaczyna wrzeć przy ok 110*.
to, że w innych samochodach wskazówka stoi pionowo wynika tylko i wyłącznie z wyskalowania zegarów-przyjrzyj się.
a jakie wg.ciebie temp. cieczy występują w silnikach?
zauważ, że 1 bieg wentylatorów załącza się przy ok 95*
robi się offtop, ale ciekawy.
jasne, pozycja wksazówki zależy od wyskalowania wskaźnika.
ale wskaź mi auto, gdzie prawidłowa temperatura cieczy jest wskazywana przez wskazówkę, która nie stoi w pionie (np. volvo), nie jest w poziomie (np. renault), albo nie jest pod kątem 45st (np. opel).
to jest pewien aksjomat - przyjęło się, że poprawna temperatura jest sygnalizowana przez takie właśnie ustawienie wskazówki - dlatego często nie skaluje się wskaźnika cieczy, bo nie ma takiej potrzeby.
stąd moje dociekanie, czy aby wszystko u mnie ok - jeżeli tak, to moje Audi będzie pierwszym autem -z którym mam do czynienia- gdzie wskazówka się zachowuje w ten sposób
nie twierdzę, że jest źle - chcę się upewnić, że jest dobrze.
teraz co do temperatury wrzenia.
jak już pisałem - temperatura podana na termostacie, to temperatura kiedy ten zaczyna się otwierać. temperatura robocza, to +10st (orientacyjnie) względem temperatury początkowej fazy otwarcia termostatu.
termostaty są najczęściej na temp rzędu 86-88st - czyli pełne ich otwarcie, to 102-110st.
jeżeli chodzi o ciśnienie panujące w układzie chłodzenia silników ABC czy AAH - to nie tylko ich specyfika. praktycznie wszystkie auta mają układ chłodzenia znajdujący się pod ciśnieniem.
zwróć uwagę - nawet najtańsze plyny chłodzące dostępne dzisiaj mają temperaturę wrzenia (ciśnienie atmosferyczne) powyżej 120st
http://allegro.pl/prestone-gotowy-plyn- ... 27586.html a w zdarzają się takie, które dobijają prawie do 135st
http://allegro.pl/motul-inugel-54-c-kon ... 07073.html przypominam, w obydwu przypadkach, są to temperatury wrzenia w ciśnieniu atmosferycznym - zobacz jaki mam zapas temperaturowy względem wspomnianych przez Ciebie 90st.
stąd też moje wątpliości i dociekanie - w C4 wskazówka stojąco pionow przekroczy kreskę 90st, prawie dojdzie do następnej - czyli pewnie okolicy 100st - imho to jest poprawna temperatura - teoretycznie
stąd się wzięło moje pytanie - jak jest u Was?