.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 14:00:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 AVF] EGR- Klapa gaszaca
PostNapisane: 12.lis.2012 12:20:01 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3.0TFSI
Witam.
Od dawna irytuje mnie sposób gaszenia auta (telepnięcie odczuwalne w kabinie przy gaszeniu jak i odpalaniu).
Poduszki i 2 mas trudno sprawdzić w warunkach podwórkowo-garażowych (nawet kanału nie mam) więc poszukiwania winnego trwają długo.

Wczoraj przez przypadek wpadłem na być może wskazówkę.
Przy wymianie czujnika temperatury okleiłem (nie wiem czy dokładnie) także poxipolem króciec pompy vacum bo był luźny - ale nie było słychać żadnego syczenia, hamulce ok, moc raczej też). Jak klej wysechł (dałem mu 24h) sprawdziłem jak z tym gaszeniem. Miałem nadzieję że to wina podciśnienia na klapie gaszącej. Niestety bez zmian.
Silnik pracuje już jakiś czas a ja tempo się gapię i dumam. Zdjąłem przewód z EGR-u i zaskoczyło mnie brak "cmoknięcia" membrany. Zakładam, zdejmuję i nic, przegazówka i znowu sprawdzenie - nic się nie zmieniło.
Zapomniałem już o tym gaszeniu i zaczałem sie stresować tym EGR-em.
A ze laptop był odpalony i podłączony (sprawdzałem na nowym czujniku temperaturę) wszedłem w BS 03.
Obroty podskoczyły i zaczął się włączać i wyłączać EGR - myślę juest dobrze. Popracował tak z minutę. Wychodzę z BS i idę zdjąć przewód - jest cmoknięcie, zakładam i zdejmuję - cały czas cmoka wiec podciśnienie jest.
Szczęśliwy gaszę silnik a on gaśnie miękko jak benzynka, jeszcze z 4 razy odpalam i zaraz gaszę i zawsze miękko.
Dzisiaj nie jeździłem jeszcze autem i raczej nie będę ale zaciekawiła mnie ta zależność.
Ktoś ma jakieś przypuszczenia?

Passat B5 1.9 TDI AFN 1999r.
Srebrne Audi 80 B4 1.9 TDI 1992r
VW Polo 1.3 LPG 1986r.

Tytuł: Re: [A6 C5 AVF] EGR- Klapa gaszaca
PostNapisane: 12.lis.2012 14:28:08 
Moderator

Auto: Audi S4
Klapa się rozruszała bo od syfu byla lekko przycieta. Uszczelniles vacum to i podcisnienie się zwiekszylo i zaczęła lepiej pracowac.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł: Re: [A6 C5 AVF] EGR- Klapa gaszaca
PostNapisane: 19.lis.2012 10:24:25 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3.0TFSI
No dobra brzmi logicznie. Ale niestety problem powrócił.
Na zimnym zupełnie (zaraz po odpaleniu) czy na gorącym - telepie podczas gaszenia.
Sprawdziłem tak samo jak wcześniej- odpiąłem wąż od EGR-a podciśnienie było (zdejmowałem i zakładałem kilkukrotnie), ręcznie klapą poruszałem też. - telepie
Odpalam BS i pozwalam egr-owi popracować - bez zmian
Następnego dnia na zupełnie zimnym silniku - BS - i tu zaskoczenie bo silnik zgasł po krótkiej chwili. Odpaliłem, pozwoliłem aby trochę pochodził i się zagrzał. Ponownie wchodze w BS - i jużnie gaśnie, zostawiam na minutkę, rozłączam i robię test - dalej trzęsie.
Co dalej mogę sprawdzić i jak? Skoro raz się udało że było OK to rozumiem że to nie wina poduszek lub koła 2masowgo tylko coś ze sterowaniem odcięcia paliwa i powietrza.

Passat B5 1.9 TDI AFN 1999r.
Srebrne Audi 80 B4 1.9 TDI 1992r
VW Polo 1.3 LPG 1986r.

Strefa czasowa: UTC + 1