.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 14:44:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 DEQ 98'] Problem ze skrzynią Tiptronic
PostNapisane: 04.lut.2014 08:31:06 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B5 1998r. 2.5 TDI 150 KM
Witam.
mój samochód to Audi a4 z 1998 roku silnik 2.5 TDI 110Kw. Skrzynia 5-biegowy TipTronic o oznaczeniu DEQ. Moja skrzynia uległa awarii, mianowicie jakoś od listopada zauważyłem, że przestał działać TipTronic, przerzucałem skrzynie na pozycje od Tipa, ale komputer, ani sama skrzynia na to nie reagowały, jeździła cały czas tak, jakby była na D. Zdażały się dni że wszystko chodziło super płynnie a czasami nie działało wogóle. Przez pewien okres czasu codziennie rano skrzynia wchodziła w tryb awaryjny, jak był zimny silnik. Opiszę to jak ja to widzę, że w momęcie kiedy silnik był na ssaniu (? - nie wiem czy mogę tak nazwać, czy to jest ssanie) w sensie że obroty trzymał na poziomie 1000 rpm skrzynia była w trybie awaryjnym i do czasu kiedy obroty nie spadły na 800, czyli w normalny przedział i nie trzeba było już grzać świec przed odpaleniem czyli kontrolka gasła odrazu to wtedy skrzynia już nie była w trybie awaryjnym, jeżeli gasiło sie ją zanim się rozgrzała czyli gasła odrazu kontrolka to skrzynia wchodziła w awarie. ALe był to okres październik/listopad, w największe mrozy czyli styczeń, grudzień nie wchodziła w awarie jedyna zmiana to było to, że ssanie zamiast być na 1000 to dochodziło momentami do 1200 potem się stablizowały - piszę o tym bo według mnei ma to związek z moja awarią skrzyni. Teraz podczas jazdy odpaliłem ją jak zawsze skrzynie nie weszła w awarie, działał tiptronic, tempomat, wszystko. Jechałem na TipTronicu i dojeżdzałem do świateł, zdjąłem nogę z gazu i skrzynia zaczęła redukować biegi samoczynie, bez szarpania, niczego. I w momęcie kiedy się zatrzymałem, skrzynia weszła na 1 bieg - widziałem na FISie poczułem jakby skrzynia weszła na luz, myślałem że sam zrzuciłem ją na luz, ale skrzynia była na tiptronicu i na fisie też, wrzuciłem ją normalnie w tryb automatyczny, ni fisie się zmieniło na układ PRND432 z zapalonym tylko D bez trybu awaryjnego. I kiedy chciałem ruszyć skrzynia zachowywała się jak na N dawałem gazu a efektem było tylko rośnięcie obrotów nic więcej, potem poczułem szarpnięcie wskoczył bieg, ujechałem jakieś 300 metrów potem znowu "wyskoczył" jak na N, potem znowu zaskoczył i tak ujechałem jakieś 1,5 km do domu i ją zostawiłem. Wiem, że skrzynia zachowuje się jakby uszkodzeniu uległo sprzęgło hydrokinetycznie, ale moje wątpliwościu budzi to, że skrzynia nie zachowywała się jakby to sprzelo się kończyło, nie ślizgała się, biegi zmieniała płynnie, bez szarpania, nie przeciągała na obrotach, nie szarpała, nie było nawet takiego uczucia jakby wjechało się na tarkę, nic. Więc piszę do Was, jako do ludzi bardziej doświadczonych, co to może być, biorąc pod uwagę działanie tego tiptronica itd. coś innego niż uszkodzenie sprzęgła hydrokinetycznego. wiecie, chciałbym wyeliminować wszystko zanim zacznę wywalać skrzynie. Aha, olej jaki jest w niej wlany to ATF Maxxus dokładnie taki jak w linku http://www.motointegrator.pl/produkty/1 ... -va-1-litr

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. :D

Tytuł: Re: [A4 DEQ 98'] Problem ze skrzynią Tiptronic
PostNapisane: 04.lut.2014 10:59:07 
Wulkanizator

Tiptronic właśnie tak się "zesrywa" - nie musi przeciągać, szarpać itp przed zgonem. Pewnie zostawiłeś za sobą olejowy ślad wracając te 1,5 km. Tak czy tak - auto na lawetę i do serwisu skrzyń - nic innego nie wymyślisz.

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

PostNapisane: 04.lut.2014 11:20:37 
Użytkownik

Dodałbym 5HP19A - bo 5HP24A jest wolny od wady panewkowej :)
Do autora - można sprawdzić poziom oleju w skrzyni, albo wystarczy spojrzeć pod spód auta - czy połączenie skrzyni z silnikiem jest całe w oleju :(

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 04.lut.2014 11:53:32 
Użytkownik

Dziś po południu zajrzę pod spód auta i sprawdzę olej i zdam realcje. Dal pewności w skrzyni są dwa korki tak ? Jeden na dole do spuszczania oleju na duży imbus i gdzieś musi być drugi ten przez który wlewa się olej i sprawdza stan na zasadzie przelewowej ? Jak zacznie stamtąd lecieć to znaczy że jest stan ? Kolego, a te oznaczenia ten 5HP to są oznaczenia sprzegła Hydrokinetycznego tak ?

PostNapisane: 04.lut.2014 17:59:32 
Użytkownik

Witam, sprawdziłem olej. Stan pełny, odkręciłem ten korek na imbusa 17' olej zaczął wyciekać, wiec stan poprawny. Ciekło napewno z uszczelnienia silnika ze skrzynią, ale był to niewileki wyciek. Muszę ja na 100% wywalić i wtedy posprawdzam resztę. Jakieś pomyśły co jeszcze sprawdzić zanim wywalę skrzynie ? Jakieś czujniki, sterownik ?

Strefa czasowa: UTC + 1