Cześć, Jestem szczęśliwym posiadaczem A6C6 automat quattro.
Miesiąc temu przy pierwszych przymrozkach pojawił się problem z niemożliwością odpalenia auta - rozrusznik nawet nie kręcił, a skrzynia była zablokowana i komunikat , że musi być ustawiona na P lub N do odpalenia. ( a na P była cały czas). Przy szybkim przekręceniu kluczyka bez rozgrzania świec rozrusznik przez moment kręcił, ale nie tak żeby odpalić auto. Po podładowaniu aku, po jakimś czasie autko odpaliło, choć najpierw mimo ruszania gałką zmiany biegów nie wbijało żadnego biegu. Po ponownym odpaleniu wszystko było ok. Podłączony pod VCDS - wyświetił błędy: - 005670 - power train data bus, P1626 - Missing message from TCU - 01315 - transmision control modul , 004 no signal/comunication Skasowane i heja. Przy ponownym wystąpieniu problemu decyzja o zakupie nowego Aku - gość w sklepie dobrał Tuborg Black 100Ah , 800A. I był jakiś czas spokój i parkowałem w garażu. Jednego dnia zostawiłem auto na pochyłym podjeździe na ręcznym - rano znów nie mogę odpalić, rozrusznik nie kręci , wyskakuje znów błąd , żeby przełączyć na P lub N przy odpalaniu , a wcześniej komunikat o konieczności trzymania hamulca przy zmianie położenia dźwigni zmiany biegów. Pomyślałem, że mam złodzieja prądu, ale po południu auto odpaliło - od tej pory trzymane w garażu. Złodziej zlokalizowany , ładowarka w gnieździe zapalniczki, ale pobór nie jakiś straszny 0,1 A, ręczny elektryczny też sprawdzony i po wejściu w tryb uśpienia pobór książkowy 0,01- 0,02 A.
Auto przez przerwę świąteczną stało w garażu 5 dni nie jeżdżone i znów ten sam problem. Aku podładowane na wszelki wypadek prostownikiem na aucie znów, ale tym razem już nie odpaliło. Błędy wyświetlone pod VCDS, po pierwszym skasowaniu, to: - 00263 - Transmission , 004 No signal /communication - 01315 - transmission control modul , 004 no signal/comunication
Jakieś podpowiedzi?? żadnych błędów dotyczących modułów nie mam niestety.
Z góry dzięki za wszelaką pomoc.
|