Dopóki powtarzanie mitów nie stanie się przeszłością dopóty takie dyskusje będą trwały w nieskończoność.
Hans - piszesz o tym że ASB rozleci się gdy ją przycisnąć ... pisałem już jak nasze A90 ganiało z przyczepą i praktycznie jeden dom "pobudowało" a drugi "wyremontowało". Nic się nie dzieje a skrzynia działa bez zarzutu. Auto ma najechane 200 tys km (+ pewnie coś w pamięci).
Dla porównania - mój 1Z tez ganiał w tym samym czasie i nierzadko dało się czuć smród palonej tarczy sprzęgłowej i krótkotrwałe postoje tak aby ostygło i nie ślizgało się, automat szedł jak burza i nie wymagał żadnej opieki z naszej strony.
Co do kosztów eksploatacji - płyn + filtry kosztuja 150 zł - wymiana gratis , skoro robi się samemu. Jesli zlecić wymianę , nalezy doliczyć kilkadziesiąt zł.
Adam12 napisał to co powtarzam od dłuższego czasu - prawidłowo eksploatowana ASB jest mniej uciążliwa i mniej podatna na awarie niż manualna. Szkoda że w naszym kraju nie można znaleźć statystyk tego typu ... mam tylko wrażenie że ludzie niepotrzebnie boją się automatów - podobnie jak podrózy samolotem , choc statystycznie ginie w nich procent ludzi ginących w wypadkach samochodowych.