Witam wszystkich serdecznie.
Panowie od jakiegoś roku jestem posiadaczem audi z 99 r. Auto ogólnie ok, ale ostatnio męczy mnie jeden problem. Otóż latem średnie spalanie na FIS-ie oscylowało w granicach 8-9 litrów na 100 km. Podczas dłuższych tras spalanie było na poziomie 7,-5 -8 litra/100km. Ostatnio jednak ta średnia znacząco wzrosła. I tak : auto w cyklu mieszanym na krókich odcinkach max do 5- 6km pali wg. FIS 14-16 litra na 100 km. W trasie gdzie 1/4 to miasto FIS podaje średnią na poziomie 10,8 -11,5.
Panowie czy to normalne. Wiem wiem że jest zima ale to spalanie wydaje się być stanowczo za duże. Ale to wszystko wg. FIS. Spalanie przy dystrybutorze jest znacznie mniejsze. Zamiast wspomnianych wczesniej 10,8-11,5 wyszło mi 8,2 w trasie...
Sam już nie wiem co o tym myśleć. Czy to normalne. FIS coś za dużo oszukuje.. Przeprowadzałem wcześniej kalibrację w Vagu = dokladnie w 17 - Kombiinstruments n 10 - Adaptation n grupa 003 = ale to nic nie pomogło.
Na jakiej podstawie FIS wylicza spalanie. Może jakiś czujnik padł.. W kompie brak błędów. Miałem 1 błąd od czujnika G71 - ale to było związane z demontażem całego przodu.
PS: Teraz po przejechaniu trasy 100 km, i kręceniu się prawie cały czas po mieście, spalanie oscyluje w granicach 12,5 - 12,8 l/100 km. wg. FIS oczywiście. Jak kasowałem średnie spalanie i jeździłem tylko po mieście to po przejechaniu około 20-30 km spalanie rosło wg. FIS do 16-18 litórw.
Ponieżej zamieszczam logi , może to coś wyjaśni.
Pozdrawiam