.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 13:50:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDI A6 - AFB] - SPALANIE A FIS - LOGI
PostNapisane: 11.lut.2010 07:20:16 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie. :)

Panowie od jakiegoś roku jestem posiadaczem audi z 99 r. Auto ogólnie ok, ale ostatnio męczy mnie jeden problem. Otóż latem średnie spalanie na FIS-ie oscylowało w granicach 8-9 litrów na 100 km. Podczas dłuższych tras spalanie było na poziomie 7,-5 -8 litra/100km. Ostatnio jednak ta średnia znacząco wzrosła. I tak : auto w cyklu mieszanym na krókich odcinkach max do 5- 6km pali wg. FIS 14-16 litra na 100 km. W trasie gdzie 1/4 to miasto FIS podaje średnią na poziomie 10,8 -11,5.
Panowie czy to normalne. Wiem wiem że jest zima ale to spalanie wydaje się być stanowczo za duże. Ale to wszystko wg. FIS. Spalanie przy dystrybutorze jest znacznie mniejsze. Zamiast wspomnianych wczesniej 10,8-11,5 wyszło mi 8,2 w trasie... :!: :?: :?: :?: :?:
Sam już nie wiem co o tym myśleć. Czy to normalne. FIS coś za dużo oszukuje.. Przeprowadzałem wcześniej kalibrację w Vagu = dokladnie w 17 - Kombiinstruments n 10 - Adaptation n grupa 003 = ale to nic nie pomogło.
Na jakiej podstawie FIS wylicza spalanie. Może jakiś czujnik padł.. W kompie brak błędów. Miałem 1 błąd od czujnika G71 - ale to było związane z demontażem całego przodu.
PS: Teraz po przejechaniu trasy 100 km, i kręceniu się prawie cały czas po mieście, spalanie oscyluje w granicach 12,5 - 12,8 l/100 km. wg. FIS oczywiście. Jak kasowałem średnie spalanie i jeździłem tylko po mieście to po przejechaniu około 20-30 km spalanie rosło wg. FIS do 16-18 litórw.

Ponieżej zamieszczam logi , może to coś wyjaśni.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [AUDI A6 - AFB] - SPALANIE A FIS - LOGI
PostNapisane: 14.lut.2010 10:17:07 
Użytkownik

nie wiem jak w audi (pewnie tak samo) ale w passacie przedliftowym z polowa fisia na manetce od wycieraczek jest taki pipek co przelacza pamieci: chyba kasowalna po zgaszeniu auta i taka co sie nie kasuje. Na obu glupoty pokazuje?
Zamiesciles logi statyczne - a zuzycie paliwa falszuje Ci na wolnych obrotach czy podczas jazdy? (haslo "logi dynamiczne").
Generalnie nie wiem jak to jest liczone ale przez dlugi czas po skasowaniu (przynajmniej u mnie) to zuzycie fisiowe to glupoty pokazuje (zawyza).
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2010 11:34:43 
Użytkownik

Witam

U mnie w audi na fisie jest spalanie chwilowe oraz średnie... Na chwilowym na postoju pokazuje różnie... chodź nie jest to wartość na ..../h tylko na .../100km. Raz jest 14, drugi raz 27... Jak jadę około 100 km/h to pokazuje mi chwilowe prawię zawsze ponad 10 litrów.. Stąd pewnie średnie wychodzi takie wysokie.... Nie wiem od czego to zależy ale przy tankowaniu wychodzi mi teraz 8 z kawałkiem.... A jak robiłem logi to przez przypadek zlogowałem chyba grupę 20 lub 21 i wyskoczyło mi spalanie oraz chyba przejechane km ..i tam spalanie na ..../h oscylowało w granicach 0,8/0,9 litra na h.... (takie spalania fis u mnie nie ma)
Zdecydowanie fis zawyża, chodź latem tak nie było.... chyba że to uszkodzony przepływomierz tak zaniżał spalanie...

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1