.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 22:41:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 1.9 tdi 110 km AFN] EGR,rozrząd, głośna praca silnika
PostNapisane: 26.maja.2012 20:54:24 
Użytkownik

Witam!
Opiszę swój problem, zaprowadziłem 3 dni temu autko na wymianę rozrządu, wszystko chłopaki zrobili odebrałem tego samego dnia co zostawiłem (dodam, że serwis jest zarejestrowany itp.). Zrobiłem 20-30 km w czasie jazdy silnik zaczął głośno chodzić, dźwięk podobny do ocieranego plastiku. Zajechałem (na hol, bałem się coś zrobić) na drugi dzień do serwisu w nadziei, że rozrząd był źle ustawiony, albo się przesuną. Po sprawdzeniu, rozrząd wyszedł ok. Pierwszym założeniem mechaników, było łożysko od klimatyzacji (chociaż się nie znam, nie bardzo w to ufałem, klimatyzacja była sprawdzona, tym bardziej, że jej nie używałem bo nie ma freonu), zdjęli paski napędzające łożysko. Nic to nie dało, więc dalej szukali. Doszło, że to zawór EGR (tą nazwę sam znalazłem po zdjęciach na allegro i szukaniu na forum, serwis nazwał to "zaworem zasysającym powietrze"). Po odłączeniu EGR dźwięk ocieranego plastiku ustał. Dodam jeszcze, że moc wszystko było. Tutaj zaczyna się moje pytanie. Czy rzeczywiście może być od tego problem, głośna praca? Boję się, że kolesie mnie nabierają w butelkę zamiast naprawdę zrobić autko. Ponieważ, za sprawdzenie rozrządu, co powinni na gwarancji zrobić (bo oczywiście mi ją zagwarantowali przed robotą) chcą 80 zł, plus to, że dokręcenie tego zaworu EGR 20 zł (łącznie 100zł robocizna), dodatkowo zaproponowali mi używkę od nich za 50 zł zaworu EGR (dodam jeszcze, że proponowali mi wymianę łożyska klimatyzacji). Przez myśl przeszło mi, że celowo coś uszkodzili bo pierwsze co to oczywiście fakt, że rozrząd był robiony, a wcześniej wszystko ładnie chodziło.
Proszę też administratorów, jeżeli jest taki sam bądź podobny post (przeszukałem forum nie znalazłem odpowiadającego przypadku na mój) o link do niego i zamknięcie tematu.

Tytuł: Re: [A4 B5 1.9 tdi 110 km AFN] EGR,rozrząd, głośna praca sil
PostNapisane: 27.maja.2012 11:22:30 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Zmień mechaników, a EGR wyciągnij i zwyczajnie wyczyść umyj, ew zaślep, ten silnik chyba to znosi.

PostNapisane: 28.maja.2012 08:48:50 
Użytkownik

egr jak jest kaput to poprostu wymien , silnik pracuje duzo ciszej na woilnych obrotach , nie ma sensu go zaslepiac

PostNapisane: 28.maja.2012 08:56:24 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
pardul napisał(a):
egr jak jest kaput to poprostu wymien , silnik pracuje duzo ciszej na woilnych obrotach , nie ma sensu go zaslepiac

Nie jest do końca tak jak piszesz.
EGR spełnia 2 główne role: pomaga utrzymać silnik w ryzach określonej normy Euro oraz ułatwia szybsze nagrzewanie się silnika. To z zalet.
Później są same wady: praca silnika w towarzystwie spalin w dolocie, delikatny spadek momentu i mocy oraz syf w dolocie.
Zdrowszy dla silnika jest brak EGR, ale decyzję pozostawiam kierowcy.

PostNapisane: 28.maja.2012 10:59:26 
Użytkownik

Dzięki chłopaki za rady, jak będzie możliwość to przeczyszczę EGR jak nie to postaram się znaleźć kogoś kto zaślepi. Dziś jadę wykłócać się o kasę!

PostNapisane: 28.maja.2012 21:03:58 
Użytkownik

kolejny dowód na to że na warsztatach kręcą wały....

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 31.maja.2012 11:11:19 
Użytkownik

Kręcą jak mogą ;F zamykam temat

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1