.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 22:19:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 po zgaszeniu silnika temp. rosnie do 105C
PostNapisane: 29.maja.2012 09:07:37 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.6
Witam wszystkich miłośników OOOO !
Mam pytanie czy ktoś może sprawdzic w swoim audi czy ma podobne objawy co moje.
A mianowicie chodzi mi o to, że po dłuższej jeździe kiedy wyłączyłem silnik to po chwili temperatura wzrosła do 105C (wskazanie zegara), a odkryłem to przez przypadek kiedy włączyłem na chwilke stacyjke żeby otworzyc szyby. Sprawdziłem to jeszcze kilka razy i raz nawet temp doszła do 110C. Dodam ze podczas jazdy wszystko jest ok czyli równe 90C.
W poprzednim audi 100 C4 miałem tak ze jak sie wyłaczyło silnik a temp przektoczyła 95C to załączał sie wyentylator, a w tym audi się tak nie dzieje. Dlatego pytam czy to jest normalne, czy mam uszkodzony jakiś czujnik od wentylatora czy coś. Jeśli kos ma tak samo to proszę o podpowiedz.
Silnik 1.6 ADP wentylator na wisko. a drugi wentylator elektryczny załącza się po włączeniu klimy wiec raczej sprawny.

Tytuł: Re: Audi A4 po zgaszeniu silnika temp. rosnie do 105C
PostNapisane: 29.maja.2012 21:01:18 
Użytkownik

Witam,
No więc chyba masz wszystko sprawne tz. czujniki i wentylatory.
W poprzednim audi 100 C4 wentylator był niejako poza kontrolą i reagował tak jak napisałeś.
W tym aucie wszystko "przechodzi" przez stacyjkę. Konstruktorzy stwierdzili, że krótkotrwały wzrost temp. nawet do 110C nie będzie miał
wpływu na eksploatację ( i tak się dzieje ). Czasami tylko ktoś z podejściem fachowca może powiedzieć, że powinno być lepiej - powinna być mała
pompka obiegowa wyciągająca wodę z głowicy i pchająca do chłodnicy ( sterowana czujnikiem temp. zamocowanym na głowicy ), oraz dodatkowy
wentylator dmuchający na wtryski ( sterowany czujnikiem temp. zamocowanym na bloku ). Takie rozwiązania były już dawno - patrz Audi 200.
A jeszcze do tego wentylatora co to się nie włącza po zgaszeniu silnika ! Po co niby on ma się załączać, aby mieleć powietrze i schładzać
płyn w chłodnicy ??? Przecież bez pompy wody nic się nie schłodzi co nie !!!
Nie martw się tak musi być, bo wszyscy poszli w oszczędność. Możesz zacząć się martwić dopiero jak płynu zacznie ubywać.
POZD
rr

Tytuł: Re: Audi A4 po zgaszeniu silnika temp. rosnie do 105C
PostNapisane: 30.maja.2012 07:51:35 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.6
Witam ponownie!
Wielkie dzięki koledze "wappen" za wyczerpującą odpowiedz!Od razu widac wiedzę i fachowe podejscie do tematu.Jeśli chodzi o ten wentylator po wyłączeniu stacyjki to wydaje mi się, że jesli nawet pompa nie pracuje to jakis minimalny obieg zawsze jest na zasadzie grawitacji ,a ponad to ten wentylator tez w jakiś tam sposób dmuchał na silnik ,głowice itd. Ale to juz moze zostawmy bo i tak niczego to nie zmienia i tyle.
A jeśli już rozmawiamy o czujnikach to mam jeszcze jedno pytanie. W zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodnicy jest pod spodem czujnik i tu jest pytanie, jak on powinien działac? Tzn przy innej zupełnie naprawie została odpięta wtyczka od tego zbiornika,ale na desce nie zaświeciła się żadna kontrolka. Więc zwarłem na chwilkę styki w tej wtyczce i nadal nic, żadnej reakcji, czy to jest normalny objaw? Według mnie ten czujnik powinien działac na zwarcie lub rozwarcie jakimś syganłem a tu nic cisza. Jeśli wiec można prorosic o wypowiedz w tej sprawie to będę spokojniejszy. Płyn oczywiście jest tyle co potrzeba i nic złego sie nie dzieje, ale pytam tak na przyszłosc gdyby się coś wydarzyło.

Strefa czasowa: UTC + 1