.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 12:11:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 2.0 Pb] głośna praca silnika po wymianie oleju
PostNapisane: 25.lis.2013 15:17:34 
Użytkownik

Auto: Audi A3 Sportback
Witam jestem nowy na forum i od prawie miesiąca jestem posiadaczem audi a3 2,0 150KM .Jak to zwykle bywa po zakupie postanowiłem powymieniać płyny i filtry w swoim samochodzie .Dwa tygodnie temu wymieniłem rozrząd (pasek ,rolki i pompę wody) oraz filtry oprócz filtra oleju bo okazało się że jest przeciek spod podstawy filtra oleju.W zeszłym tygodniu postanowiłem wymienić uszczelki spod podstawy filtra ale okazało się że podstawa filtra jest ułamana w miejscu gdzie jest uszczelka więc trzeba było wymienić też podstawę .Po wymianie podstawy filtra oleju wymieniłem też olej (mobil 5W30) oraz płyn chłodniczy i wtedy niespodzianka silnik pracuje głośno jak w dieslu.Kupiłem benzynę a mam "diesla"! Mechanik powiedział że należy wymienić napinacz i łańcuszek rozrządu z prawej strony silnika.Normalnie jestem w szoku ,czy po wymianie oleju trzeba to wymienić ,dlaczego mechanik który wcześniej wymieniał rozrząd nie powiedział że trzeba wymienić te części? Czy to jest normalne? Dodam że nie wiem jaki olej był lany wcześniej.Silnik jak jest zimny to pracuje w miarę normalnie ale jak się rozgrzeje to napierdziela jak diesel a wcześniej przed wymianą oleju chodził normalnie i cicho!Prosił bym o jakieś uwagi i pomoc co robić co wymienić ?! Dzięki z góry .

Dodam jeszcze że po krótkiej jeździe nagle coś szarpnęło i zapaliła mi się kontrolka silnika i zgasła ale silnik wkręcał się tylko do 4tyś. obrotów i był mułowaty podjechałem do mechanika który wykrył błąd obrotów wału silnika(nie pamiętam dokładnie nr. błędu) i powiedział żeby nie jeździć,po skasowaniu błędu silnik chodzi normalnie i obroty są ok. ale głośno pracuje jak diesel!

Tytuł: Re: [A3 2.0 Pb] głośna praca silnika po wymianie oleju
PostNapisane: 25.lis.2013 15:57:11 
Moderator

Auto: Audi S4
Nie chce wrozyć z fusów... ale z opisu wynika, ze przed samą sprzedażą poprzedni własciciel wlał coś co silnika co go skutecznie wyciszyło. Sprawa wyszła po wymianie oleju.
Chyba nie pozostaje nic innego jak zlokalizowac powód hałasu i go wyeliminować.
To taka moja teoria.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 25.lis.2013 16:19:21 
Użytkownik

No właśnie też tak myślę ,w środę jestem umówiony z mechanikiem i zobaczymy co będzie .

PostNapisane: 25.lis.2013 16:45:09 
W razie W mogę Ci na PW podrzucić namiar na warsztat w Sopocie,który jak dla mnie ogarnia VAG idealnie... ostatnio ojcu 1,8ADR zaczął podobnie hałasować i już mu wciskali łańcuszek plus napinacz( napinacz tylko serwisowy 1840 zł!!!) pojechał w końcu tam i się okazało,że łańcuszek i parę uszczelek styka. Auto śmiga jak nowe za 250 z robotą:)

PostNapisane: 25.lis.2013 19:15:13 
Użytkownik

Dzięki tomeksopot jak mechanik w środę nie ogarnie to się zgłoszę ale myślę że napinacz i łańcuszek trzeba będzie wymienić ,można by sam napinacz ale lepiej komplet i powinno być lepiej tak myślę .

Jestem ponownie ,okazało się że cały smok w misce olejowej był zapchany silikonem i jakimś syfem ,ktoś wcześniej michę odkręcał albo zmieniał i silikonem ją uszczelnił zamiast specjalnym uszczelniaczem do miski i silikonu tyle nawalił że więcej jego było w środku niż na zewnątrz ,miska schnie do jutra ,jutro olej nowy i odpalamy mam nadzieje że to było to mechanik też tak myśli i mówi że jeśli będzie cicho to napinacza i łańcuszka nie trzeba będzie wymieniać.

PostNapisane: 28.lis.2013 13:36:02 
Użytkownik

No niestety wyczyszczenie smoka i miski nie pomogło .Po odkręceniu obudowy napinacza i łańcuszka wyszło że łańcuszek luźny a napinacz wytarty więc już wymieniają komplet ,wieczorem napiszę jaki efekt.

Miałem wczoraj napisać ale zapomniałem jestem dziś ,wymiana napinacza i łańcuszka pomogła jest cicho i tak ma być ,szkoda że od razu przy wymianie paska o tym nie pomyślałem .Dzięki wszystkim i pozdrawiam Robert.

Strefa czasowa: UTC + 1