Witam jestem nowy na forum i od prawie miesiąca jestem posiadaczem audi a3 2,0 150KM .Jak to zwykle bywa po zakupie postanowiłem powymieniać płyny i filtry w swoim samochodzie .Dwa tygodnie temu wymieniłem rozrząd (pasek ,rolki i pompę wody) oraz filtry oprócz filtra oleju bo okazało się że jest przeciek spod podstawy filtra oleju.W zeszłym tygodniu postanowiłem wymienić uszczelki spod podstawy filtra ale okazało się że podstawa filtra jest ułamana w miejscu gdzie jest uszczelka więc trzeba było wymienić też podstawę .Po wymianie podstawy filtra oleju wymieniłem też olej (mobil 5W30) oraz płyn chłodniczy i wtedy niespodzianka silnik pracuje głośno jak w dieslu.Kupiłem benzynę a mam "diesla"! Mechanik powiedział że należy wymienić napinacz i łańcuszek rozrządu z prawej strony silnika.Normalnie jestem w szoku ,czy po wymianie oleju trzeba to wymienić ,dlaczego mechanik który wcześniej wymieniał rozrząd nie powiedział że trzeba wymienić te części? Czy to jest normalne? Dodam że nie wiem jaki olej był lany wcześniej.Silnik jak jest zimny to pracuje w miarę normalnie ale jak się rozgrzeje to napierdziela jak diesel a wcześniej przed wymianą oleju chodził normalnie i cicho!Prosił bym o jakieś uwagi i pomoc co robić co wymienić ?! Dzięki z góry .
Dodam jeszcze że po krótkiej jeździe nagle coś szarpnęło i zapaliła mi się kontrolka silnika i zgasła ale silnik wkręcał się tylko do 4tyś. obrotów i był mułowaty podjechałem do mechanika który wykrył błąd obrotów wału silnika(nie pamiętam dokładnie nr. błędu) i powiedział żeby nie jeździć,po skasowaniu błędu silnik chodzi normalnie i obroty są ok. ale głośno pracuje jak diesel!
|