.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 14:54:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.5tdi ake,hałas z pompy wtryskowej
PostNapisane: 02.gru.2014 21:23:45 
Użytkownik

witam.
mam problem z autem.
a6 2.5 tdi ake
Rano gdy odpalam ( zaczeło sie wczoraj) wydobywa sie dziwny dzwiek z pompy wtryskowej.
mimo wszystko pojechalem do roboty. po 2 minutach dzwiek ustał.auto jeździ normalnie
zauwarzyłem, że rano jest dużo bombelków powietrza w przewodzie zasilającym pompe.

https://www.youtube.com/watch?v=1rHmUR- ... Df6vGdnSPA

dojechałem do pracy i brak bombelkow.

https://www.youtube.com/watch?v=Vc7jsht ... PA&index=2

na razie niczego wiecej nie powiem bo auto sie wysrało i w pracy na parkingu zostało
jutro bede odpowietrzał pompe.prawdopodobnie zapali, ale dlaczego powietrze w przewodzie jest tylko rano?
i czy ten dzwiek jest spowodowany powietrzem, czy pompa sie wysrała?

izolacja od wiązki była przypalona? wymieniłem, i dlatego srebrna taśma na przewodach.

dziękuje za jakiekolwiek sugestie

Tytuł: Re: 2.5tdi ake,hałas z pompy wtryskowej
PostNapisane: 03.gru.2014 21:49:41 
Użytkownik

Oooo chłopie, na zimnym silniku w pierwszym linku leci Tobie tyle powietrza do pompy, że to dziwne, że nie zatarł się Tobie jeszcze tłoczek, specjalistą nie jestem ale sugerował bym w pierwszej kolejności wymienić filtr paliwa i to bowiązkowo, jeżeli to nie pomoże możesz spróbować odpowietrzyć układ stosując się do instrukcji z tematu carlnovy - tu masz link viewtopic.php?f=27&t=56013

ps. jeśli chodzi o to dlaczego bąbelki są tylko rano - myślę, że to chodzi o zimny silnik i o przewody zasilania paliwem lub przy filtrze, wiadomo, ze jak silnik się rozgrzewa i jest ciepły to przewody, bynajmniej te gumowe stają się bardziej miekkie, i mogą wtedy mniej powietrza ciągnąc, to takie moje skojarzenie, może być błędne...

ps.2 nawet na ciepłym silniku ja tam widzę malutkie pęcherzyki powietrza, więc to na pewno nieszczelność w układzie, skoro na jałowym się pojawiają podczas gdy silnik jest rozgrzany.

Strefa czasowa: UTC + 1