.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 11:22:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: CBBB 2.O QUATTRO tryb awaryjny, EGR , offset czujnika itd...
PostNapisane: 04.paź.2014 20:33:49 
Użytkownik

Auto: A3 2.0 TDI SE QUATTRO '09 CBBB
Witam

Kilka pytań a na początek krótki opis.
Pilny wyjazd w sobotę, włącza się migocząc świeca żarowa, za 10 km kontrolka silnika a za 200 km....filtr cząstek stałych.
Po ujechaniu kolejnych 300 km tryb awaryjny.....
Po powrocie z trasy błąd oczywiście zapełnienia filtra oraz błąd EGR ( w momencie wejścia w tryb awaryjny zablokował się w pozycji zamkniętej ), oraz P2111 i P2112 ( zablokowana przepustnica w poz otwartej i zamkniętej ).

Po skasowaniu błędów i oczyszczeniu EGR i przepustnicy, wychodzi tylko błąd zapełnienia filtra DPF oraz VCDS pokazuje, że EGR ma jakąś awarię. I rzeczywiście różnica ciśnień w poz on i off jest zbyt wysoka ( powinno być pomiędzy 80-150 bodajże a jest grubo ponad 250 ). W pozycji on jest ponad 300 a off ponad 500. I tudzież moje pytanie, czy w trybie awaryjnym różnica ta może być wyższa ( bo nie wiem czy kupować nowy EGR ), a jest to w tej chwili jedyny błąd oprócz zapełnienia PDF.

Czy wymienić czujnik różnicy ciśnień filtra ( profilaktycznie ), bo choć nie wiem o co dokładnie chodzi, to jego offset raz jest -1.5 mbar, innym razem -8 mbar i jest to dla mnie podejrzane ( przy ciśnieniu w filtrze 18 mbar przy 870 obr/min ). Chyba powinno być zero ????

Wiem że w trybie awaryjnym go nie wypalę ( popiół 69 mg, zapęłnienie filtra obliczone 61 mg ale......zmierzone 2.1 mg !!!!!).
To które jest prawidłowe ???? Czy różnica ta może wynikać z błędnie działającego czujnika różnicy ciśnień????

Ostatnie - jak wyprowadzić w tej sytuacji auto z trybu awaryjnego ???

Nie podaje logów bo nie mam, a myślę że jak ktoś zna, to wie o co chodzi i.....proszę o pomoc.

Tytuł: Re: CBBB 2.O QUATTRO tryb awaryjny, EGR , offset czujnika it
PostNapisane: 06.paź.2014 22:45:02 
Moderator

Auto: Audi S4
viewtopic.php?f=27&t=130908

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1