Witam,
pacjent : s8 d2 2001r 360ps bez lpg problem : aktualnie 3 błędy (było ich więcej ale wymieniłem sondy i błędy dotyczące sond już się nie pojawiają) 17538 bank 2 ubogo 17545 bank 1 bogato 17547 bank 2 bogato
Objawy : Przy przyśpieszeniu, wciśnięciu gazu do końca, przy obrotach około 5-6tys zaczyna szarpać/ przerywać , Jak jeżdżę spokojnie to powyższych błędów nie ma, dopiero jak przyspieszam/wciskam gaz w podłogę, to pokazują się powyższe błędy.... (bynajmniej tak mi się wydaje)
W "połowie" ( tylko w połowie ponieważ komputer garażowy obsługujący vag'a działa tylko na kablu sieciowym) sprawdziłem przepływomierz; na rozgrzanym silniku 90stopni, obroty 760 ,mass flow różnie pokazuje od 9,5 do 10 g/s , load 2% czyli mam rozumieć że jego pełna moc to 190-200 g/s ? Czyli przepływomierz do wymiany?
Z informacji jakie wyczytałem powinien wskazywać , na postoju od 5 do 8 g/s, pod max obciążeniem 250 g/s
Zauważyłem jeszcze , na postoju, gdy lekko (naprawdę lekko) dotykam pedału gazu, to obroty zaczynają skakać 420-1100 , mass flow pokazuje wtedy 5-11g/s,
Gdzie szukać przyczyny: nieszczelny dolot , wtryski , przepływomierz , przepustnica , świece , cewki, czujnik położenia wału, czujniki stukowe, komputer silnika?
Będę wdzięczny za pomoc w przywróceniu auta do stanu używalności Ewentualnie może jest tu ktoś z okolic Wrocław-trzebnica, podjadę w promieniu 50km od mojego miasteczka
_________________ audi
|