.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 16:34:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6C5 2.5 TDI 150KM AFB] Wyciek oleju koło podstawy filtra
PostNapisane: 07.cze.2016 20:12:23 
Użytkownik

Cześć

Wczoraj przywaliłem z niedużą prędkością na polnej drodze w kamyk. Efekt to pęknięta dolna miska olejowa.

Wyciągnęłam, zaspawałem, założyłem, zrobiłem 20 km, rano patrzę mały wyciek na podjeździe. Pewnie źle uszczelniłem misę (nowa podkładka i pasta erlinga). Jednak nie. Na kanale miska sucha. Patrzę dalej a tam strumyk na łączeniu silnika i skrzyni pod spodem cieknący z samej góry.

Maska do góry, lekko cieknie przy pokrywie filtra. Pewnie nie dokręciłem. Odkręcam, wymieniam podkładkę, skręcam. 5 km. Przy pokrywie filtra sucho. Patrzę głębiej a tam kałużka w samym rogu patrząc od przodu obudowy filtra w lewą stronę. I cieknie to przy prawym kolektorze aż do grodzi, i spada na dół. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Dokręcam imbusem podstawę, wycieram wszystko, 5 km, pod maskę znowu to samo, i przy podstawie i od spodu wyciek jak wyżej.

Koledzy skąd tam cieknie?

Uszczelka podstawy?

Odma?

Jeszcze coś innego?

Jakiś związek z uderzeniem w miskę? Jechałem max 5km/h a że to amelinium to i się poddało.

Będę wdzięczny za naprowadzenie na jakiś trop.

Aby wymienić uszczelkę podstawy, procedura jak przy odmie na początku?

Strefa czasowa: UTC + 1