.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 10:02:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zachowanie skrzyni biegow A4 B8 3.0 TDI Quattro Manual
PostNapisane: 29.gru.2016 09:00:14 
Użytkownik

Witam,

niestety spotkala mnie przykra niespodzianka na wlasne zyczenie - w CCWA padlo mi sprzeglo z dwumasa (niestety jezdzilem za rada mechanika, jak debil do konca, az sie rozpadlo), co doprowadzilo do uszkodzenia korpusu skrzyni biegow, jak na zdjeciu:

https://zapodaj.net/e9ace39b18250.jpg.html

https://zapodaj.net/ccec91b1f1345.jpg.html

W efekcie musialem wymienic w Holandii (sic!) kompletne sprzeglo wraz z dwumasa (zestaw LUKa) + skrzynie biegow (kupilem z powypadkowej A5 z przebiegiem 135 tys. km). Koszty operacji olbrzymie, ale po wszystkim nadal jest kilka niepokojacych objawow:

* czasami ciezko wchodzi bieg 2 , jakby na dwa razy, dwa klikniecia - to samo bylo przed wymiana jeszcze kiedy jezdzil;
* przy wrzucaniu biegu 3 czuc jakby wybijajace uderzenie na drazku - bylo rowniez przed wymiana;
* przy cofaniu drga drazek zmiany biegow i samo auto - bylo rowniez wczesniej i dodatkowo wyskakiwal wsteczny;
* przy wcisnieciu sprzegla podczas wysokich obrotow silnika slychac ciche ''wycie'' dochodzace wlasnie z okolic pedalu - nie bylo tego wczesniej.

Poza tym nie ma zadnych stukow, halasow, jezdzi sie naprawde dobrze. Z ciekawosci przy wymianie oleju w ASO poprosilem o sprawdzenie dzialania sprzegla i pracownik nie stwierdzil zadnych problemow (ale wiadomo, jak jest to sprawdzane).
Holendrzy wymieniajacy skrzynie stwierdzili, ze walek jest ok i nie trzeba go wymieniac, ale czytajac to forum mam watpliwosci i nie wiem, czy wypisane objawy nie sa spowodowane wlasnie tym...

Warsztat, ktory wymienial mi to wszystko robil twierdzi, ze jest to generowane przez poduszki silnika, skrzyni biegow oraz przegubow - ale czy na pewno? Niby poduszki mialem sprawdzane przez ASO przed kupnem pojazdu 15 tys. km temu...

Z gory dzieki za opinie i sugestie, bo nie chcialbym aby drugi raz z powodu jakiegos niedociagniecia zniszczeniu ulegla skrzynia...

Pozdrawiam,

Tytuł: Re: Zachowanie skrzyni biegow A4 B8 3.0 TDI Quattro Manual
PostNapisane: 29.gru.2016 12:19:44 
Użytkownik

to "uszkodzenie korpusu skrzyni" to typówka
https://a4-klub.pl/index.php?/topic/291 ... w-skrzyni/
zużyte sprzęgło pewnie tylko przyspieszyło sprawę, a nie spododowało

+lato:: honda x11 akrapovic był, czeka na następce
było na zimę: A6 C5 2.5tdi Tip ake Q Avant
było: skodzina megapałer fabia 1.2htp
było: e46 330d+ sedan manual 303@705
było: e39 530d T manual

Tytuł: Re: Zachowanie skrzyni biegow A4 B8 3.0 TDI Quattro Manual
PostNapisane: 29.gru.2016 12:59:56 
Użytkownik

mek1 napisał(a):
to "uszkodzenie korpusu skrzyni" to typówka
https://a4-klub.pl/index.php?/topic/291 ... w-skrzyni/
zużyte sprzęgło pewnie tylko przyspieszyło sprawę, a nie spododowało

Dzieki za info, ale teraz mam calkowicie nowa skrzynie, dwumase i komplet sprzegla, a wystepuja te objawy(nie mam juz zadnych stukow):

* czasami ciezko wchodzi bieg 2 , jakby na dwa razy, dwa klikniecia - to samo bylo przed wymiana jeszcze kiedy jezdzil;
* przy wrzucaniu biegu 3 czuc jakby wybijajace uderzenie na drazku - bylo rowniez przed wymiana;
* przy cofaniu drga drazek zmiany biegow i samo auto - bylo rowniez wczesniej i dodatkowo wyskakiwal wsteczny;
* przy wcisnieciu sprzegla podczas wysokich obrotow silnika slychac ciche ''wycie'' dochodzace wlasnie z okolic pedalu - nie bylo tego wczesniej.

Ponadto w linku ktory podales koledzy pisza, ze w skrzyniach od 3.0 tdi te problemy niby nie wystepuja...

Strefa czasowa: UTC + 1